Νερά Καλλιθέας (10): Εκείνα τα χρόνια της αθωότητας παίζοντας σε παραδεισένια τοπία

Νερά Καλλιθέας (10): Εκείνα τα χρόνια της αθωότητας παίζοντας σε παραδεισένια τοπία

Νερά Καλλιθέας (10): Εκείνα τα χρόνια της αθωότητας παίζοντας σε παραδεισένια τοπία

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 659 ΦΟΡΕΣ

Παιχνίδια για όλες τις εποχές

Νερά Καλιθέας. Φωτό στιγμιότυπη, ποιητική, καλλιτεχνική της δεκαετίας του 1950. Φωτισμός άφθονος, ίσος, φυσικός. Σκιά ευχάριστη, δροσερή, περαστική, αυτή στα σκαλοπάτια, πυκνή, γλυκιά, είδωλο. Δέντρα ψηλοφούντωτα, μεγαλόπρεπα, περιποιημένα.

Γενικό σύνολο αρμονικό, ενιαίο, σημαντικό, τέλειο. Έτσι το ζήσαμε αυτό το μέρος, μικρά παιδιά, όταν εν γνώσει και με τις ευλογίες των γονέων, αφού μας ετοίμαζαν τα καλαθάκια με τα πανίνα, τα κεφτεδάκια, τις ντομάτες, τα τυριά και τα φρούτα, πηγαίναμε για διήμερα και ορισμένες φορές, τριήμερα για μπάνιο, παιχνίδι, ξενοιασιά.

Βουτιές, αχινοί, πεταλίδες, κρυφτό στις κούσπες-ήταν τα χρόνια της αθωότητας, σε παραδεισένια τοπία. Επαναλαμβάνουμε τα ονόματα των φίλων της εποχής εκείνης· Θόδωρος, Βασίλης, Γιάννηδες, Ντίνος, Αντώνης, Γιώργος, Θόδωρος, που τόσο πρόωρα χάθηκε εκεί κάτω στην Αφρική, Μηνάς, Στέλιος και άλλοι που ο χρόνος-μισός και πλέον αιώνας τα πήρε μαζύ του κι έφυγε, αφήνοντας μόνο αναμνήσεις εξέχαστες, ζωηρές, τρυφερές.

Οι κούσπες ακριβώς απέναντι από τις εγκαταστάσεις και το Κέντρο, μένουν αλησμόνητες, όπως τα μακροβούτια και ο κρυφτός που παιζόταν μαζί με το κολύμπι. Μια μόνο σπηλιά έμεινε μέχρι σήμερα… για να θυμίζει εκείνα τα αξέχαστα χρόνια. Ναι, ήταν αξέχαστα τα αλλοτινά εκείνα χρόνια, γιατί εκεί, με το παιχνίδι, δημιουργούνταν η Ροδιτιά., το αύριο.

Ο δρόμος από τα νεκροταφεία μέχρι τα Νερά Καλιθέας, ήταν ο πιο αγαπημένος τόπος. Υπήρχαν συνδυασμοί παιχνιδιού για όλες τις εποχές. Κορακόνερο για βουτιές, με αρχηγό τον αλησμόνητο Αναστάση, ξιφομαχίες στα πολυβολεία που άφησαν οι εχθροί, το κτήμα Λουκατσίνι τόσα και τόσα…
Κ. ΤΣΑΛΑΧΟΥΡΗΣ

Διαβάστε ακόμη

Η Παλιά και η Νέα Αγορά της Ρόδου (Γ' Μέρος)

Η Παλιά και η Νέα Αγορά της Ρόδου (β' μέρος)

Η Παλιά και η Νέα Αγορά της Ρόδου

Η Ρόδος, ο Γρίβας και ο απελευθερωτικός αγώνας της Κύπρου

Δωδεκάνησα: Η Ενσωμάτωση, η ημερομηνία που δεν άλλαξε και μια προσωπική μαρτυρία

Η ιστορία της Αρχαγγελίτισσας Παρασκευής Γιακουμάκη: Στη Στράτα του Προφήτη Ηλία

Σελίδες Ιστορίας: Ο δρόμος των Παθών με τα γλυπτά, ο Σταυρός του Φιλερήμου και η κατάληψη της Μονής στις 20 Σεπτεμβρίου 1947

Τήλος: Οι πρώτοι γάμοι ομοφύλων το 2008, όπως τους έζησαν 3 από τους πρωταγωνιστές τους