Λειψοί, ένας τόπος για ήσυχες διακοπές και πεζοπορία

Λειψοί, ένας τόπος για ήσυχες διακοπές και πεζοπορία

Λειψοί, ένας τόπος για ήσυχες διακοπές και πεζοπορία

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1006 ΦΟΡΕΣ

Το μεγαλύτερο νησί των Λειψών προσφέρεται για ήσυχες διακοπές καιπεζοπορικές διαδρομές, καθώς η έκτασή του είναι περιορισμένη και οι αποστάσεις μικρές

Τμήμα του μεγάλου νησιωτικού συμπλέγματος των Δωδεκανήσων, οιΛειψοί είναι μια συστάδα νησίδων στη θαλάσσια περιοχή που βρίσκεται βορειοδυτικά της Λέρου και ανατολικά της Πάτμου.

Xαμηλοί θαμνώδεις λόφοι (ψηλότερη κορυφή, η Σκάφη, με υψόμετρο 277) που καταλήγουν σε δαντελωτές ακτές, εκτάσεις με ελιές, χωράφια με κηπευτικά και αμπέλια συνθέτουν σε γενικές γραμμές την εικόνα του κυριότερου και μόνου κατοικημένου νησιού των Λειψών.

Το μεγαλύτερο νησί των Λειψών προσφέρεται για ήσυχες διακοπές καιπεζοπορικές διαδρομές, καθώς η έκτασή του είναι περιορισμένη (αγγίζει τα 16 μόλις τετραγωνικά χιλιόμετρα) και οι αποστάσεις μικρές.

Οι Λειψοί, που κατοικήθηκαν από τους Προϊστορικούς Χρόνους, παραχωρήθηκαν τον 11ο αιώνα μαζί με την Πάτμο στον όσιο Xριστόδουλο(ιδρυτή της μονής του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στο νησί της Αποκάλυψης), με χρυσόβουλο (επίσημο αυτοκρατορικό διάταγμα) που εξέδωσε ο αυτοκράτορας Aλέξιος A' Kομνηνός. Το νησί παρέμεινε στην κυριότητα της μονής της Πάτμου έως το 1522.

O σύγχρονος οικισμός των Λειψών με το ασφαλές φυσικό λιμάνι ιδρύθηκε, σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή, το 1669 από έναν Kρητικό ονόματι Λιο (Hλία), την εποχή κατά την οποία πολλοί Kρητικοί έφυγαν από την πατρίδα τους και εγκαταστάθηκαν στα Δωδεκάνησα και σε άλλα νησιά. Τα σπίτια απλώνονται κατά μήκος της παραλίας και σε ύψωμα, όπου δεσπόζει ηεκκλησία του Αγίου Iωάννη του Θεολόγου, με το γαλάζιο τρούλο και τα δύο καμπαναριά.

Στα σημαντικότερα θρησκευτικά μνημεία των Λειψών συγκαταλέγονται ηεκκλησία της Παναγιάς του Χάρου (οφείλει την ονομασία της στο γεγονός ότι η Παναγία, αντί του Θείου Βρέφους, κρατά τον Εσταυρωμένο), στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού, η εκκλησία της Κάτω Παναγίας και ηεκκλησία της Πάνω Παναγίας (Κοίμηση της Θεοτόκου), δυτικά του οικισμού.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν, επίσης, τα λείψανα ακρόπολης στο ύψωμα του Κάστρου και τα θεμέλια αρχαίου ναού στη θέση «Κουσέλι».

Για κολύμπι προσφέρονται οι παραλίες Λιεντού, Kάμπος, Έλενα, Kατσαδιά, Παπαντριά (Παπανδριά), Xοχλακούρα, Πλατύς Γιαλός και Mονοδέντρι. Με εκδρομικό σκάφος είναι προσπελάσιμη η παραλία στο Μακρονήσι, στα ανοιχτά του λιμανιού των Λειψών.

Οι πλέον σημαντικές τοπικές εκδηλώσεις είναι το μεγάλο πανηγύρι που τελείται στα Εννιάμερα της Παναγίας (23 Αυγούστου), στην Παναγιά του Χάρου, και η γιορτή κρασιού, που πραγματοποιείται το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου (οι Λειψοί έχουν μακρά παράδοση στην οινοποιία).

Από τις νησίδες και τις βραχονησίδες που περιβάλλουν το μεγαλύτερο νησί των Λειψών ξεχωρίζουν το Μακρονήσι και το Φράγκο ή Φράγκος (στα νοτιοδυτικά), τα Ρεφούλια (στα βορειοδυτικά), τα Ασπρονήσια (στα ανατολικά) και τα Καλαπόδια (στα νοτιοανατολικά).

Πηγή: in.gr

Διαβάστε ακόμη

Λειψοί: Το ελληνικό νησί χωρίς ξαπλώστρες που προβάλλουν Sun και Vanity Fair ως όαση για φυσιολάτρες

Συνάντηση του δημάρχου Λειψών Φ. Μάγγου με τον υπουργό Ναυτιλίας Χ. Στυλιανίδη

Οι Λειψοί στην κορυφή των 11 πιο υποσχόμενων προορισμών του κόσμου για το 2024

Με τον περιφερειάρχη συναντήθηκε ο δήμαρχος Λειψών

Δωρεά του Αθανάσιου Μαρτίνου η αυλή του Νηπιαγωγείου Λειψών

Ποιοι ορίστηκαν αντιδήμαρχοι στον δήμο Λειψών

Οργανωμένες επαφές του Δήμου Λειψών στη διεθνή έκθεση WTM 2023

Συνελήφθη ένας άνδρας για μεταφορά και διακίνηση ναρκωτικών στους Λειψούς