Ενεργειακή «αιμορραγία» στο νησί της Ρόδου

Ενεργειακή «αιμορραγία» στο νησί της Ρόδου

Ενεργειακή «αιμορραγία» στο νησί της Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 500 ΦΟΡΕΣ

Διπλασιάστηκε τα τελευταία χρόνια το κόστος ηλεκτροπαραγωγής – Στη Ρόδο σήμερα το πλοίο της Greenpeace

Στη Ρόδο θα δέσει το πλοίο της Greenpeace "Rainbow Warrior ΙΙΙ", από την Πέμπτη έως και την Κυριακή, στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής εκστρατείας για την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.

Το πλοίο-σύμβολο, εξηγεί η οργάνωση, επιστρέφει στην Ελλάδα για να αναδείξει το τεράστιο περιβαλλοντικό και οικονομικό κόστος της εξάρτησης από το πετρέλαιο και να προωθήσει την εξοικονόμηση ενέργειας και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ως λύση στο ενεργειακό πρόβλημα των νησιών του Αιγαίου.

Η ηλεκτροπαραγωγή με καύση πετρελαίου στα νησιά του Αιγαίου κοστίζει στους Έλληνες καταναλωτές 800 εκατ. ευρώ ετησίως και ευθύνεται για σημαντική ρύπανση που απειλεί τη δημόσια υγεία και επιβαρύνει το μοναδικό φυσικό περιβάλλον των νησιών μας.

Σύμφωνα με την Greenpeace, η Ρόδος, μέσα σε λιγότερο από είκοσι χρόνια, έχει σχεδόν διπλασιάσει την κατανάλωση ενέργειας. Τα καλοκαίρια βρίσκεται συχνά υπό την απειλή μπλακάουτ και ως λύση προτείνεται η κατασκευή νέας πετρελαϊκής μονάδας, χωρίς ποτέ να έχουν προωθηθεί επενδύσεις εξοικονόμησης ενέργειας και μικρές εφαρμογές ΑΠΕ στα κτήρια.

Σήμερα, το πετρέλαιο για ηλεκτροπαραγωγή της Ρόδου κοστίζει στους Έλληνες καταναλωτές 120 εκατ. ευρώ ετησίως, ποσό που είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα μειωθεί με την κατασκευή και λειτουργία της νέας μονάδας.

Το πλοίο θα είναι ανοικτό στο κοινό "φιλοδοξώντας να αποτελέσει σημείο διαλόγου με τους πολίτες, αλλά και τους τοπικούς και κοινωνικούς φορείς που αναζητούν λύσεις στο ενεργειακό πρόβλημα του νησιού".

Πηγή: avgi.gr

Διαβάστε ακόμη

Συμπόσιο για την πλαστική ρύπανση τον Οκτώβριο στη Ρόδο

Επιστήμονες χαρτογραφούν τις αποικίες των μυρμηγκιών στα Δωδεκάνησα

Τα μυρμήγκια Camponotus και Cremmatogaster θα μελετηθούν στην Κάρπαθο

Ιάκωβος Κολαϊνής: «Βρε πώς αλλάζουν οι καιροί» – Οικολογική ισορροπία σε αναζήτηση

Φυτεύοντας το δάσος της θάλασσας στους Λειψούς

Κλιματική αλλαγή: Ξηρασία, κυκλώνες και έντονες βροχοπτώσεις θα επηρεάσουν τη Μεσόγειο τα επόμενα χρόνια, λένε οι κλιματολόγοι

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε ο καθαρισμός του βυθού στο Μανδράκι

Ο Φο.Δ.Σ.Α. Νοτίου Αιγαίου συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων (EWWR 2023)