Νερά Καλλιθέας (12): Δυο αρχιτέκτονες και ένας μηχανικός οι δημιουργοί του όλου έργου

Νερά Καλλιθέας (12): Δυο αρχιτέκτονες και ένας μηχανικός οι δημιουργοί του όλου έργου

Νερά Καλλιθέας (12): Δυο αρχιτέκτονες και ένας μηχανικός οι δημιουργοί του όλου έργου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 835 ΦΟΡΕΣ

Ο ορμίσκος που μεταβλήθηκε σε παράδεισο

Νερά Καλλιθέας. Αυτός είναι ο ορμίσκος όπου χτίστηκαν οι εγκαταστάσεις των ιαματικών Θερμοπηγών της Καλλιθέας. Το μόνο που υπήρχε, και ήταν γνωστό σε όλους, ήταν το αναβλύζον νερό, το τσιλόνερο, όπως το έλεγαν.

Το όλο έργο έφεραν σε πέρας δύο αρχιτέκτονες και ένας μηχανικός, οι οποίοι εργάστηκαν για τη Διοίκηση των Ιταλικών Νήσων του Αιγαίου, ειδικά στη διαμόρφωση της νέας πόλεως, μαζί με άλλους.

Από το 1927 ο αρχιτέκτονας Πιέτρο Λομπάρντι (1894-1984), άρχισε το σχεδιασμό του όλου έργου και το τελείωσε ο Αρμάντο Μπερναμπίτι (1900-1970). Μηχανικός ανέλαβε ο Τζιοβάννι Τακκόνι. Στο έργο, έγινε συνδυασμός των πηγών της σύγχρονης εποχής, και της ανατολίζουσας, αφού η ροτόντα των πηγών μοιάζει με τις γούρνες ανατολίτικου χαμάμ.

Ο διοικητής των Ιταλικών Νήσων Μάριο Λάγκο, αυτό το έργο, ήταν το πρώτο που επιδείκνυε στους υψηλούς επισκέπτες του, μάλιστα δε από την πρώτη ημέρα της λειτουργίας του, διοργάνωνε σουαρέ που εκτός των τουαλετών-τελευταία λέξη της μόδας, χορών στην πίστα, στις κούσπες που διαμορφώθηκαν κατάλληλα δίπλα στο κύμα, εδεσμάτων, το πρόγραμμα περιλάμβανε και ξεναγήσεις στις εγκαταστάσεις. Κανένας δεν μπορούσε να αμφισβητήσει την εργασία αυτή, που άγγιζε το τέλειο…

ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΑΛΑΧΟΥΡΗΣ

Διαβάστε ακόμη

Η Παλιά και η Νέα Αγορά της Ρόδου (β' μέρος)

Η Παλιά και η Νέα Αγορά της Ρόδου

Η Ρόδος, ο Γρίβας και ο απελευθερωτικός αγώνας της Κύπρου

Δωδεκάνησα: Η Ενσωμάτωση, η ημερομηνία που δεν άλλαξε και μια προσωπική μαρτυρία

Η ιστορία της Αρχαγγελίτισσας Παρασκευής Γιακουμάκη: Στη Στράτα του Προφήτη Ηλία

Σελίδες Ιστορίας: Ο δρόμος των Παθών με τα γλυπτά, ο Σταυρός του Φιλερήμου και η κατάληψη της Μονής στις 20 Σεπτεμβρίου 1947

Τήλος: Οι πρώτοι γάμοι ομοφύλων το 2008, όπως τους έζησαν 3 από τους πρωταγωνιστές τους

Το θωρηκτό Regina Margherita και το κατόρθωμα του δύτη Στάθη Χατζή στην Κάρπαθο