Στην Ιπποκρατική Κω αναζητώντας τα αυτονόητα της Ιστορίας

Στην Ιπποκρατική Κω αναζητώντας τα αυτονόητα της Ιστορίας

Στην Ιπποκρατική Κω αναζητώντας τα αυτονόητα της Ιστορίας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 508 ΦΟΡΕΣ

Στα χρόνια που ακολούθησαν από την δημιουργία στην Κω του Διεθνούς Ιπποκρατείου Ιδρύματος Κω συμπληρώθηκε η απουσία του οργανισμού που θα καθόριζε την πορεία και την εξέλιξη και του Ασκληπιείου

Επί δεκαετίες στη Μεταπολεμική Ελλάδα τα μνημεία Πολιτισμού και Κληρονομιάς η πολιτεία και οι τοπικοί παράγοντες τα στηρίζουν με κριτήρια που ενέχουν και το προσωπικό ενδιαφέρον ανθρώπων που διαχειρίζονταν τα κοινά των πολιτών.

Συνήθως ο ισχυρότερος παράγοντας επέβαλε τις προτεραιότητες, αναδεικνύοντας τα ιστορικά και τοπογραφικά ανά την Ελλάδα.

Ωστόσο τα κριτήρια ανάδειξής τους παραμένουν το ζητούμενο και επισφαλές στην πορεία του χρόνου. (Κριτήρια αξιολόγησης;)

Στα χρόνια που ακολούθησαν από την δημιουργία του Διεθνούς Ιπποκράτειου Ιδρύματος Κω συμπληρώθηκε η απουσία του οργανισμού που θα καθόριζε την πορεία και την εξέλιξη και του Ασκληπιείου της Κω. Στο χώρο αυτό επιτελέσθει η σύγχρονη προσέγγιση και απαλλαγή των θεοκρατικών δοξασιών στην θεραπευτική του ανθρώπου, και έκτοτε ως επιστήμη η Ιατρική ασκήθηκε στα τότε θεραπευτήρια “Ασκληπιεία”. Μετά τον Μέγα Ιπποκράτη τον Κώο όλοι ακολουθούν τα βήματα και τις οδηγίες του στην άσκηση αυτής της θεραπευτικά ανθρωπιστικής προσφοράς στον πάσχοντα.

Ως ο πραγματικός τόπος γέννησης της Ιατρικής Επιστήμης και τέχνης η Κως θα ήταν φυσιολογικό και να της αναγνωριστεί παγκόσμια αυτή η πατρότητα της κατωγής με όλα τα συνακόλουθα αυτής της αλήθειας. Πλην όμως έως σήμερα υπάρχουν “ΜΝΗΣΤΗΡΕΣ” που διεκδικούν χωροχρονικά αυτό το ιστορικό γεγονός και συνάμα εθελοτυφλούν δημιουργώντας αναχώματα στην μεγάλη Ιπποκρατική ιδέα. Επίσης αμφισβητούν και δεν αποδέχονται την αυθεντική και μοναδική στα ανθρώπινα χρονικά προσέγγιση του πάσχοντα ως ολότητα, κατά τα Ιπποκρατικά συμπεράσματα παρερμηνεύοντας τα.

Εκφράζονται δε και με άλλους κώδικες ιατρικής δεοντολογίας και ηθικής και δεν τους εκφράζει ο όρκος αυτός το απαραμιλλού κάλους και περιεχομένου κείμενο της Ιπποκρατικής Συλλογής. Ως κεντρική ιδέα της Επιστημονικής παρέμβασης προς τον άνθρωπο όπως ορίστηκε από τότε.

Όλα αυτά τα στοιχεία που συνθέτουν την ταυτότητα-ιδιαιτερότητα αυτού του τόπου, λοιπόν, στην Παγκόσμια Ιστορική Πραγματικότητα επιβάλλεται όχι μόνο να αποδέχονται όλοι οι λαοί της οικουμένης αλλά να μην δύναται ουδείς να παραποιήσει ή να αντιγράψει και να είναι κατοχυρωμένα με παγκόσμιες αποφάσεις και ψηφίσματα στα Ηνωμένα Έθνη και την UNESCO, ώστε να αποτελούν σημείο αναφοράς και παγκόσμια αποδεκτό πολιτισμικό αγαθό.

Καθορίζοντας την πορεία και την εξέλιξη του Ανθρώπου, ανά τους αιώνες σε όλα τα μήκη και πλάτη της υφηλίου.

Υλικά και άυλα στοιχεία της κληρονομιάς ως μέγιστος εγγυητής, μας εξασφαλίζουν και προστατεύουν την παρουσία αυτής της μικρής ελληνικής γης στο διεθνές στερέωμα πολιτισμού και επιστημών στο μέλλον.

Τα τελευταία δρώμενα στο Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα Κω ως ελπιδοφόρας προσέγγισης, καθιστούν αυτό το εγχείρημα ρεαλιστικό πλέον και αδίκως καθυστερεί να αναδειχθεί και να περιφρουρηθεί από την πολιτεία μας.

Δεν είναι τυχαίο το ότι εδώ στην Κω μας ζήτησαν να αναδείξουμε ως μνημείο παγκόσμια Πολιτισμικής Κληρονομιάς το Ασκληπιείο μας ως τον γνήσιο εκφραστή της Ιπποκρατικής Ιδέας (Παγκοσμίως) στην UNESCO.

Αυτό το μοναδικής αξίας μνημείο μας ζητήθηκε να είναι υποψήφιο από την UNESCO απ' όλη την Ευρωπαϊκή Ιατρική Κοινότητα (27 εθνότητες) στις 10 Ιουνίου του 2011 (C.E.O.M.) με απόφαση των αντίστοιχων εθνικών τους Ιατρικών αντιπροσωπειών την οποία και συνυπέγραψαν. Αυτό είναι και το ισχυρότερο διαπραγματευτικό μας χαρτί για να μας αναγνωριστεί και διακρατικά η μοναδικότητά μας επίσημα.

Πρέπει να γνωρίζουμε πως “ΜΝΗΣΤΗΡΕΣ” υπάρχουν πολλοί και όσο καθυστερεί η αναγνώριση τα προβλήματα θα πολλαπλασιάζονται αφού μέσα από τις μεγάλες ιδέες κάποιοι ορίζουν την ανάπτυξη των περιοχών τους, με οικονομικά κριτήρια με την στήριξη και των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.

Εεν κατακλείδι εάν υπάρχει ένας φυσικός προορισμός παγκόσμια που όσον αφορά τα ιατρικά δρώμενα και συνέδρια των απανταχού επιστημόνων τουλάχιστον στο αντικείμενο των υγειονομικών επιστημών αυτός δεν μπορεί να είναι άλλος από την “Ιπποκρατική Κω στην Ελλάδα του Πολιτισμού”, των Μύθων και των Ιστορικών γεγονότων.

Η παρουσία μας πρέπει να δράσει ως καταλύτης στην Σύγχρονη Ιστορία του ανθρώπινου γένους οικουμενικά αποδεκτή.

Η Ελληνική Ιατρική Κοινότητα μαζί με το ΔΙΙΚΩ και την πολιτεία σε ένα νέο ξεκίνημα θα πετύχει το όνειρο της ανάδειξης της μοναδικότητας αυτού του τόπου Παγκόσμια όπως είχαμε οραματιστεί πριν λίγα χρόνια στον μικρό αλλά τόσο απαραίτητο σε όλους Ιατρικό Σύλλογο της Κω “ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ ΤΟΝ ΚΩΟ”- “Η Ιθάκη είναι κοντά και το ταξίδι μας τελειώνει!”.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ Η ΤΑΛΛΑΡΟΣ
ΙΑΤΡΟΣ ΩΡΛ - μέλος του ΠΙΣ
Π. Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Κω

Διαβάστε ακόμη

Απίστευτο περιστατικό στην Κω: 35χρονη πυρπόλησε μοτοποδήλατο και συνελήφθη επιτόπου

Συνεδρίασε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας Κω

Ημερίδα για τον θαλάσσιο τουρισμό θα γίνει στην Κω

Πουλούσε υαλοκαθαριστήρες και συνελήφθη

Την ίδρυση Ενιαίου Επαγγελματικού Γυμνασίου και Λυκείου στην Κω, ζητά ο Μάνος Κόνσολας

Προθεσμία μέχρι την Τετάρτη για να απολογηθούν οι γονείς του βρέφους που πέθανε στην Κω

Συγκλονίζει ο θάνατος βρέφους στην Κω

Ο Δήμος Κω συνεχίζει με έργα σε όλο το νησί - 363.151 € για οδοποιϊα 2.600 μέτρων, στην περιοχή «Βολκάνια» Κεφάλου