Ο διαβήτης απειλεί και τους αδύνατους

Ο διαβήτης απειλεί και τους αδύνατους

Ο διαβήτης απειλεί και τους αδύνατους

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 390 ΦΟΡΕΣ

Ένας στους δέκα ανθρώπους που μαθαίνουν ότι έχουν τύπου 2 διαβήτη δεν είναι παχύσαρκοι, αλλά έχουν απολύτως φυσιολογικό βάρος, ενώ ακόμα και λιποβαρείς ενήλικες παρουσιάζουν τη νόσο, σύμφωνα με μία νέα ανάλυση. Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι οι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση διαβήτη είναι πολύ πιο περίπλοκοι απ’ όσο νομίζει ο κόσμος, καθώς και ότι το χαμηλό σωματικό βάρος δεν αποτελεί εγγύηση πως δεν θα δει κάποιος το «ζάχαρό» του να αυξάνεται. Τη νέα ανάλυση πραγματοποίησαν επιστήμονες από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Diabetes UK, οι οποίοι εξέτασαν τον ιατρικό φάκελο περισσότερων από 200.000 ασθενών, διαπιστώνοντας ότι συνολικά το 11,3% είχαν φυσιολογικό σωματικό βάρος και το 0,4% ήσαν λιποβαρείς. Από τους υπόλοιπους, σχεδόν οι μισοί ήταν παχύσαρκοι και οι υπόλοιποι απλώς υπέρβαροι.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι ναι μεν η παχυσαρκία αποτελεί τον κυριότερο παράγοντα κινδύνου για τύπου 2 διαβήτη, αλλά δεν είναι και ο μοναδικός, λένε οι ειδικοί.
Και προσθέτουν πως ως φαίνεται πολλοί άνθρωποι με φυσιολογικό ή κάτω του φυσιολογικού σωματικό βάρος έχουν πολύ λίπος γύρω από τα όργανα της κοιλιάς, το οποίο παράγει ορμόνες και αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης μεταβολικών προβλημάτων.

Στα προβλήματα αυτά συμπεριλαμβάνονται η αυξημένη χοληστερόλη, η υπέρταση και η αύξηση του σακχάρου στο αίμα, δηλαδή ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2. «Από τα ευρήματα αυτά καθίσταται σαφές ότι όλοι χρειάζονται προληπτικό έλεγχο του σακχάρου, ώστε να αναγνωρίζονται εγκαίρως όσοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν διαβήτη και να κάνουν τις απαιτούμενες προσαρμογές στον τρόπο ζωής για να τον αποφύγουν», δήλωσε η κυρία Μπάρμπρα Γιανγκ, εκτελεστική διευθύντρια του Diabetes UK.

Και συνέχισε: «Δεδομένου ότι η παχυσαρκία παραμένει ο κύριος μοχλός για την εμφάνισή του, οι πάσχοντες από αυτήν πρέπει να προσπαθήσουν να αδυνατίσουν έστω και λίγο, διότι η απώλεια έστω και του 5% του αρχικού σωματικού βάρους μπορεί να δράσει προστατευτικά».
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Διαβάστε ακόμη

Υπέρταση και ινομυώματα: Πώς συσχετίζονται

Ηπατική νόσος: Πώς εκδηλώνεται στις διάφορες μορφές της

Ποιες είναι οι συνέπειες της χαμηλής βιταμίνης D

Λουτεΐνη: Ποια τα οφέλη της & σε ποιες τροφές θα τη βρείτε

Γυροειδής αλωπεκία (τριχοφάγος): Τί είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Πνευμονική ατρησία: Προσοχή στα συμπτώματα της καρδιακής νόσου

«Μίνι» εγκεφαλικό: Ποια είναι τα συμπτώματά του

Ο «Κήπος της γνώσης και της φαντασίας» στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Ιαλυσού