Κρίσεις εξ Αμερικής περί Ελλήνων (1889)

Κρίσεις εξ Αμερικής περί Ελλήνων (1889)

Κρίσεις εξ Αμερικής περί Ελλήνων (1889)

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 420 ΦΟΡΕΣ

Το κείμενο αλίευσα από την αθηναϊκή εφημερίδα του 19ουα ιώνα “ΝΕΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ”, η οποία ευρίσκεται στην Παπαχαραλάμπειο βιβοθήκη της Ναυπάκτου και η οποία εδημοσίευσε περικοπές από την εφημερίδα “The Independent” της Νέας Υόρκης με τον τίτλο “Η Ελλάς και το ανατολικόν ζήτημα” του J.T. Malaffy, “καθηγητού εκ του Πανεπιστημίου του Δουβλίνου”.

Γράφει ο Ιρλανδός καθηγητής:
ΝΕΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ, 6.2.1889
«Η Θέσις των Ελλήνων φαίνεται σήμερον ανωτέρα πάντων των περιστοιχούντων αυτούς Λαών εν Ανατολή. Και υπό εμπορικήν άποψιν ο λαός ούτος υπερέβη πάντας τους περί αυτόν (...) Το εμπορικόν των Ελλήνων πνεύμα εγένετο καταφανές και από της εποχής ακόμη των χαλεπών, δι’ αυτούς ημερών, καθ’ ας η Υδρα, τα Ψαρά και αι Σπέτσαι αρκετόν εν Ανατολή διενήργουν εμπόριον (...) οι Ελληνες εξασκούσιν ευδοκίμως την εμπορίαν καθ’ όλην την υφήλιον, από των εκουσίων εκείνων οδοπωλητών, οίτινες διακινδυενεύοντες το δέρμα των ακολουθούσι τους Άγγλους στρατιώτας εις Σουδάν, προμηθεύοντες αυτοίς τα χρειώδη μέχρι των ιθυνόντων τας τύχας μεγάλων εμπορικών καταστημάτων εν Λονδίων και Μαγκεστρία (...)

Εξ όλους δε τούτων ενεργών καταφαίνεται, ότι ο λαός ούτς ίσταται εις θέσιν κατά πολύ ανωτέραν των άλλων λαών της Ανατολής, κατά συνέπειαν δε νομίζω ότι οι πόθοι των Ελλήνων δεν είναι άκαιροι ή παράβολοι. Επανειλημμένως επεισκέφθην τα αγριώτερα της Ελλάδος μέρη, άνευ όπλων, άνευ συνοδείας... παντού δε και πάντοτε έτυχον εκ μέρους των κατοίκων της ξενοφίλου αύτης χώρας μεγίστης φιλοξενείας και απήντησα ευγενή αισθήματα παρ’ όλοις τοις κατοίκοις (...) και η παιδεία είναι λίαν ανεπτυγμένη εν Ελλάδι» (...)

Γράφει ο Αντώνης Ν. Βενέτης

Διαβάστε ακόμη

Χρήστος Γιαννούτσος: Τελικά ψηφίζουμε στις Ευρωεκλογές με κριτήριο την πολιτική ή το lifestyle;

Ηλίας Καραβόλιας: Το αφανές κόστος του δυνητικού

Θεόδωρος Παπανδρέου: Διορθωτικές παρεμβάσεις στο Αναλυτικό και Ωρολόγιο πρόγραμμα του Δημοτικού Σχολείου

Γιατί να ψηφίσουμε στις Ευρωπαϊκές εκλογές του 2024;

Στην Ηλιούπολη για τα μπαράζ ανόδου ο ΠΑΟΚ Ρόδου

Ηλίας Καραβόλιας: Παγκόσμια ημέρα βιβλίου

Δρ. Μελίνα Φιλήμονος - Τσοποτού: Τα νησιά, τα μουσεία και οι φύλακες

Σπύρος Συρόπουλος: "Δωριέας: Ο αρχιτέκτονας του πολιτικού μεγαλείου μιας διαχρονικής πόλης"