Χιλιάδες κόσμου επισκέφτηκε τα κλειστά μνημεία της Ρόδου

Χιλιάδες κόσμου επισκέφτηκε τα κλειστά μνημεία της Ρόδου

Χιλιάδες κόσμου επισκέφτηκε τα κλειστά μνημεία της Ρόδου

Λίζα Γ. Τσοπανάκη

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1127 ΦΟΡΕΣ

Στο πλαίσιο του διήμερου "Ανοικτές πόρτες"

Κάτι περισσότερο από επιτυχημένο ήταν το διήμερο για τις «Ανοικτές Πόρτες 2014», μιας και φέτος ξεπέρασε κάθε προσδοκία αγγίζοντας τις 28.109 επισκέψεις στα 9 μνημεία που άνοιξαν φέτος τις πόρτες τους στους πολίτες της Ρόδου και στους δεκάδες τουρίστες, αριθμός πολύ μεγαλύτερος από ότι σε άλλες Ευρωπαϊκές πόλεις με περισσότερους κατοίκους.

Ξεπερνώντας κάθε προσδοκία, οι δρόμοι της Παλιάς Πόλης όπου βρίσκονται και τα εννέα κτίρια που ήταν για φέτος ανοικτά και προσβάσιμα στον κόσμο, κυριολεκτικά πλημμύρισαν από χιλιάδες συμπολίτες μας, αποδεικνύοντας πως οι Ανοικτές Πόρτες- Ευρωπαϊκές ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς, έχουν γίνει πλέον θεσμός και για τη δική μας πόλη. Αυτή τη φορά, οι Ανοικτές Πόρτες με θέμα «Θεϊκή Κληρονομιά- Οι τρεις θρησκείες στη Ρόδο, Χριστιανισμός, Ιουδαϊσμός και Ισλάμ», ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ρόδου, έδωσε την ευκαιρία στους συμπολίτες μας να επισκεφθούν κτίρια που συνήθως είναι κλειστά για το ευρύ κοινό.

Χιλιάδες κόσμου επισκέφτηκε τα κλειστά μνημεία της πόλης
Φωτογραφία: Βούλα Γιορδαμνή, εκκλησία Αγ. Νικολάου

Τη μερίδα του λέοντος είχε το Τζαμί του Σουλεηϊμάν του Μεγαλοπρεπή, αφού το επισκέφθηκαν 7.773 άτομα, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί η Rhodes International Culture & Heritage Society (RICHeS), που διοργανώνει τις Ανοικτές Πόρτες, έσβησαν το Σάββατο το 5ο τους κεράκι, παρέα με τους δεκάδες εθελοντές που την απαρτίζουν αλλά και πολλούς υποστηρικτές της. Τα εννέα κτίρια ήταν ανοικτά από τις 11 το πρωί μέχρι και τις 6 το απόγευμα και για τις δύο ημέρες (Σάββατο και Κυριακή), με αποτέλεσμα το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε να έχει μια ιδιαίτερα γιορτινή ατμόσφαιρα.

Χιλιάδες κόσμου επισκέφτηκε τα κλειστά μνημεία της πόλης
Εβραϊκή Συναγωγή

Κάτι τέτοιο αποδεικνύει πως έχει πλέον γίνει συνείδηση για τους ανθρώπους και τις αρχές, του τι σημαίνει «Ανοικτές Πόρτες», ενώ η «δίψα» τους για να γνωρίζουν νέα μέρη και κτίρια, να ανακαλύπτουν διάφορα μνημεία στο νησί μας, δείχνει πως ίσως υπάρχει ανάγκη να παραμένουν ανοικτά περισσότερες φορές μέσα στον χρόνο. Όμορφα κτίρια, πραγματικά στολίδια για το νησί μας παρότι είναι σε άριστη κατάσταση, παραμένουν κλειστά και μη προσβάσιμα στον κόσμο λόγω φυσικά έλλειψης προσωπικού.

Σε ότι αφορά τις επισκέψεις ανά κτίριο, αυτές ήταν:
Για την Καστελλανία 3.258 άτομα, για την Εβραϊκή Συναγωγή 3.500 άτομα, την εκκλησία της Αγίας Τριάδας 2.375 άτομα, το Τζαμί του Σουλτάνου Μουσταφά 2.490 άτομα, η εκκλησία της Αγ. Αικατερίνης 1.828 άτομα, η Λότζια 2.450 άτομα, η εκκλησία του Αγ. Γεωργίου 1.995, η εκκλησία του Αγ. Νικολάου 2.342 άτομα, ενώ για να παραμείνουν ανοικτά αυτά τα κτίρια, χρειάστηκαν κάτι περισσότερο από 50 εθελοντές.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως στην αντίστοιχη Ευρωπαϊκή Ημέρα Κληρονομιάς, στο Άμστερνταμ με περίπου 9 εκατομμύρια κατοίκους, η προσέλευση του κόσμου ήταν περίπου 38 χιλιάδες, όταν στο νησί μας, με περίπου 120.000 κατοίκους, οι επισκέψεις έφτασαν τις 28 χιλιάδες. Άνθρωποι κάθε ηλικίας, κάθε μορφωτικού και κοινωνικού επιπέδου, κάθε επαγγέλματος, έσπευσαν να θαυμάσουν τα υπέροχα κτίρια του νησιού μας, και να γνωρίσουν τις διαφορετικές θρησκείες, τα διαφορετικά ήθη και έθιμα.

Μιλώντας στη «Ροδιακή» ο πρόεδρος της οργάνωσης RICHeS κ. Χριστόδουλος Μαλιαράκης, αναφέρθηκε στο σκοπό της οργάνωσης, να δοθεί ένα «έναυσμα» στους κατοίκους του νησιού να μάθει νέα πράγματα, να περιηγηθεί και έπειτα να ενδιαφερθεί και να μάθει περισσότερες λεπτομέρειες για θέματα που αφορούν την πολιτιστική κληρονομιά της Ρόδου. Ο ίδιος παρομοίασε το διήμερο που μας πέρασε με μια μικρή γιορτή ιδίως για τους χιλιάδες ροδίτες που σηκώθηκαν από τους καναπέδες, κοινωνικοποιήθηκαν και περιηγήθηκαν στα σοκάκια της Παλιάς Πόλης.

Χιλιάδες κόσμου επισκέφτηκε τα κλειστά μνημεία της πόλης
Φωτογραφία: Βούλα Γιορδαμνή, η εκκλησία της Αγ. Τριάδος

«Τα μνημεία αυτά δεν θα έπρεπε να παραμένουν κλειστά, θα έπρεπε να αξιοποιηθούν κατάλληλα, να είναι προσβάσιμα για τον κόσμο και ενδεχομένως θα μπορούσαν με ένα μικρό αντίτιμο να αποφέρουν έσοδα για το νησί μας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μαλιαράκης που τόνισε πως «δόθηκε η ευκαιρία στον κόσμο της Ρόδου να γνωρίσει τα μνημεία αυτά, τα οποία ανήκουν στους πολίτες αυτού του νησιού.

Ο ίδιος, ευχαρίστησε την Αρχαιολογική Υπηρεσία, το Βακούφ Ρόδου, την Ισραηλιτική κοινότητα Ρόδου και τους υπεύθυνους της βιβλιοθήκης και τους υπεύθυνους των Αρχείων του Κράτους που βοήθησαν από τη μεριά τους για το υπέροχο αυτό διήμερο.

Χιλιάδες κόσμου επισκέφτηκε τα κλειστά μνημεία της πόλης
Φωτογραφία Φίλιππος Φιλίππου, Τζαμί του Σουλεημάν του Μεγαλοπρεπή

Φώτης Χατζηδιάκος: Να γίνονται συχνότερα οι «Ανοικτές Πόρτες»
Ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, αφού συνεχάρη τους διοργανωτές της ομάδας RICHeS και το πλήθος των εθελοντών που συνέβαλαν ώστε χιλιάδες επισκέπτες και πολίτες του νησιού μας να γνωρίσουν μνημεία της Μεσαιωνικής Πόλης, διατύπωσε πρόταση προς την Αρχαιολογική Υπηρεσία για άνοιγμα των μνημείων της Ρόδου δύο Κυριακές κάθε μήνα. Η Αρχαιολογική Υπηρεσία έδωσε την προφορική σύμφωνη γνώμη της και αποδέχτηκε καταρχήν το άνοιγμα των μνημείων για το κοινό μία Κυριακή κάθε μήνα από το Νοέμβριο μέχρι το Μάρτιο.

Χιλιάδες κόσμου επισκέφτηκε τα κλειστά μνημεία της Ρόδου
Εβραϊκό Μουσείο


Χιλιάδες κόσμου επισκέφτηκε τα κλειστά μνημεία της Ρόδου
Φωτογραφία: Φίλιππος Φιλίππου, Τζαμί του Σουλεημάν του Μεγαλοπρεπή

Διαβάστε ακόμη

Πραγματοποιήθηκε η ημερίδα «Εξαρτήσεις: Αντιμετώπιση και Προκλήσεις στο νησί της Ρόδου»

Έρχεται ξανά η παράσταση «Αθώος ή Ένοχος;» από τη θεατρική ομάδα Theorion

"Η νοσταλγία του Θεού": Μεγάλη Τρίτη-2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής

Στον απόηχο του 4ου Μουσικού Φεστιβάλ «Ρόδος: Σταυροδρόμι Πολιτισμών και Συμπράξεων Μουσικών Σχολείων»

«Από τον Λόγο στην Εικόνα...» - Έκθεση μαθητικών εικαστικών έργων

Εκδήλωση για τα 109 χρόνια από τη γενοκτονία των Αρμενίων

Συζήτηση με τη WWF για τις δασικές πυρκαγιές της Ρόδου την Τετάρτη στο ΕΚΡ

Ανοιχτή Εκδήλωση για το κοινό του έργου «Ελληνικές Έξυπνες πόλεις: Σύστημα Τηλεφροντίδας με ρολόι και βραχιόλι στο Δήμο Ρόδου»