Ο Χατζημάρκος έθεσε το πρόβλημα με τους παράνομους μετανάστες στα νησιά μας

Ο Χατζημάρκος έθεσε το πρόβλημα  με τους παράνομους μετανάστες στα νησιά μας

Ο Χατζημάρκος έθεσε το πρόβλημα με τους παράνομους μετανάστες στα νησιά μας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 417 ΦΟΡΕΣ

Στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης παράκτιων και νησιωτικών περιοχών

Ως Ευρωπαϊκά και όχι ως εθνικά ή περιφερειακά ζητήματα, ανέδειξε, ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος, την υποχρηματοδότηση της περιοχής μας από ευρωπαϊκούς πόρους αλλά και το ολοένα και επιδεινούμενο πρόβλημα με τους παράνομα εισερχόμενους μετανάστες, κατά την 42η γενική συνέλευση των παράκτιων και νησιωτικών περιοχών της Ευρώπης, της γνωστής CPRM, στην πόλη Ούλμε της Βόρειας Σουηδίας, στην οποία συμμετείχε τις προηγούμενες ημέρες.

Κατά τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε χθες, καταρχήν, ανέφερε ότι ο λόγος που αποφάσισε να παρευρεθεί είναι επειδή από την αρχή αυτής της προγραμματικής περιόδου και της θητείας τους και στα Ευρωπαϊκά όργανα, ήθελε να βάλει τα δύο θέματα τα οποία ως περιοχή και ως περιφέρεια θα αναδείξουν και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το πρώτο έχει να κάνει με την υποχρηματοδότηση της Περιφέρειας, η οποία, ως γνωστόν, από τότε που κατετάγη στο Στόχο 1 λαμβάνει σημαντικά μικρότερους πόρους από τα χρηματοδοτικά πλαίσια, για το οποίο ο Περιφερειάρχης είπε ότι για να φθάσουμε να το συζητήσουμε στα ευρωπαϊκά όργανα πρέπει να πάμε κατευθείαν στην πηγή του προβλήματος και αυτή είναι το κριτήριο.

Όπως εξήγησε, μοναδικό κριτήριο σήμερα με το οποίο γίνεται η κατάταξη των περιφερειών είναι το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα. Μάλιστα, έκανε γνωστό με ικανοποίηση, ότι τις θέσεις τους, ότι δηλαδή δεν μπορεί το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα να είναι το μοναδικό κριτήριο αξιολόγησης του επιπέδου χρηματοδότησης της κάθε περιφέρειας-κάτι το οποίο υιοθετήθηκε και από άλλες περιφέρειες της Ευρώπης-και σαν θέμα συζήτησης άνοιξε σημαντικά αφού υπήρξε δέσμευση, το 2015, να κατατεθεί συγκεκριμένη πρόταση, πια, προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία να περιλαμβάνει και μία σειρά από άλλους δείκτες και να αλλάξει το μοναδικό σήμερα κριτήριο που είναι το μέσον κατά κεφαλήν εισόδημα.

Από πλευράς μας, παρουσιάστηκε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου να είναι το θύμα αυτής «στατιστικής στρέβλωσης», όπως χαρακτήρισε το γεγονός να έχουμε νησιά τα οποία και σε βιοτικό επίπεδο και σε επίπεδο ρυθμών ανάπτυξης αλλά και σε οποιοδήποτε άλλο επίπεδο δημόσιων υπηρεσιών τα εξετάσουμε, υστερούν σημαντικά από αυτό που λέμε στόχο σύγκλισης και από την άλλη, σύμφωνα με το κριτήριο αυτό, να κατατάσσονται στις αναπτυγμένες περιοχές και να στερούνται της δυνατότητας να υποδεχθούν της πρέπουσας χρηματοδοτικής στήριξης προκειμένου να καλύψουν αυτό το τεράστιο έδαφος που χωρίζει τα νησιά αυτά από τις ηπειρωτικές περιοχές της Ευρώπης, εξήγησε ο κ. Χατζημάρκος.

Όπως είπε, σε ποσοστό πάνω από το 50% των περιφερειών υπήρξε αποδοχή και υιοθέτηση αυτού του θέματος και, πράγματι, μέσα στο 2015 αναμένουν την κατάθεση μίας συγκεκριμένης πρότασης από την Ένωση Περιφερειών, προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Η παράνομη μετανάστευση
Καταρχήν, ο Περιφερειάρχης, δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι, το θέμα της μετανάστευσης, δεν υπήρξε ποτέ στην ατζέντα της Ένωσης ως προτεραιότητα.

Από την πλευρά του, παρουσιάστηκε ως ένα μεγάλο Ευρωπαϊκό θέμα, ως ένα από τα ζητήματα τα οποία είναι, και ηθικά και νομικά, απαράδεκτο να απουσιάζει από την ατζέντα συζήτησης της Ένωσης Παράκτιων και Νησιωτικών περιφερειών και, βεβαίως, τα επιχειρήματα της περιοχής μας είναι απλά και απολύτως αντικειμενικά, όπως είπε, και έχουν να κάνουν με το ότι τα σύνορα αυτά είναι Ευρωπαϊκά και το πρόβλημα που τα νησιά μας βιώνει-πάρα πολύ μεγάλο πλέον και υπάρχουν φόβοι ότι θα αυξηθεί περισσότερο μεσοπρόθεσμα-είναι ένα πρόβλημα Ευρωπαϊκό και, σε καμία περίπτωση, δεν είναι ένα πρόβλημα Ελληνικό ή πολύ περισσότερο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ή πολύ περισσότερο Δωδεκανησιακό.

Είπε, ακόμη, ότι η απερχόμενη Πρόεδρος της Ένωσης ομολόγησε στην τελευταία της τοποθέτηση ενώπιον της γ.σ. πως, πράγματι, το θέμα της μετανάστευσης δεν απασχόλησε την Ένωση Περιφερειών και ευχήθηκε η νέα διοίκηση, ο νέος Πρόεδρος, να το συμπεριλάβει. Σημειώνεται ότι εξελέγη νέος Πρόεδρος της CPRM από την Πορτογαλία, από τις Αζόρες συγκεκριμένα, και ο οποίος και δεσμεύτηκε να το συμπεριλάβει σαν ζήτημα στην ατζέντα της δικής του Διοίκησης και θητείας.

Ο κ. Χατζημάρκος, διαβεβαίωσε, στη συνέχεια, ότι η μάχη τους για το συγκεκριμένο θέμα θα είναι όχι μόνο σε εθνικό επίπεδο αλλά και σε ευρωπαϊκό και, μάλιστα, θα ακολουθήσει μέχρι τα Χριστούγεννα δικό του ταξίδι στις Βρυξέλλες όπου αυτά τα δύο ζητήματα θα περάσουν και σε όργανα ανώτερα από την Ένωση Περιφερειών.

Κλείνοντας, δεν παρέλειψε ν’ αναφέρει ότι η εικόνα που αποκόμισε ο ίδιος κατά την πρώτη αυτή επαφή είναι ότι οι Βόρειοι εταίροι μας στην Ευρώπη δείχνουν γενικά απρόθυμοι τα καυτά ζητήματα του Νότου να τα αγκαλιάσουν και να διαθέσουν γι’ αυτά ενέργεια και πολύ περισσότερο και πόρους, οι οποίοι έχουν γίνει πια δυσεύρετοι ακόμα και στις αναπτυγμένες χώρες.

Διαβάστε ακόμη

Τα ερωτήματα που κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση προς συζήτηση στη Συνεδρίαση Λογοδοσίας της περιφέρειας

Ολοκλήρωση έργων αντιπλημμυρικής – αντιδιαβρωτικής προστασίας στη Ρόδο

Δράση “Explore the Aegean ΙΙ” από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Αλέξανδρος Κολιάδης: Η επέκταση του γηπέδου και η αύξηση χωρητικότητας του Κλειστού Γυμναστηρίου της Καλλιθέας, είναι μόνο η αρχή!

Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για τη μετάβαση αναπληρωτών εκπαιδευτικών στον τόπο μόνιμης διαμονής τους για τις εορτές του Πάσχα

Ενημερωτική δράση της Κινητής Μονάδας Ρόδου του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ ενόψει των εορτών του Πάσχα

Με προσωπική παρέμβαση του Δημάρχου Ρόδου κ. Κολιάδη, ανοίγεται επιτέλους ο δρόμος για την ευρωπαϊκή πορεία του Κολοσσού Η Ηotels Collection

Τα... μποφόρ φύσηξαν ταλαιπωρία και ακυρώσεις πτήσεων στα νησιά μας