Μάχη θεωριών: Είναι ο Νέαρχος ή η Ολυμπιάδα στον τάφο της Αμφίπολης;

Μάχη θεωριών: Είναι ο Νέαρχος ή η Ολυμπιάδα στον τάφο της Αμφίπολης;

Μάχη θεωριών: Είναι ο Νέαρχος ή η Ολυμπιάδα στον τάφο της Αμφίπολης;

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 532 ΦΟΡΕΣ

Αντικρουόμενες απόψεις

Αλλη μία εκδοχή για τον ένοικο του τύμβου Καστά της Αμφίπολης έρχεται να προστεθεί στις ήδη αρκετές θεωρίες που έχουν διατυπωθεί από επιστήμονες για το ποιος μπορεί να είναι θαμμένος στο μεγαλοπρεπές ταφικό μνημείο.

Η αμερικανική ραδιοφωνία NPR παραθέτει τις δηλώσεις του καθηγητή Ιστορίας στο τμήμα Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και ειδικού στην Αρχαία Μακεδονία, Ρόμπιν Λέιν Φοξ, ο οποίος λέει ότι ο τύμβος πιθανώς ανήκει σε υψηλόβαθμο στέλεχος του στρατού της αυτοκρατορίας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, όπως ο Νέαρχος, ο οποίος ήταν και παιδικός του φίλος.

«Στο "Βίο του Αλεξάνδρου" του Πλούταρχου, ένας ακόμη φίλος του Μεγαλέξανδρου, ο Δημάρατος ο Κορίνθιος, είχε τιμηθεί με ατομικό τάφο που σε μέγεθος προσομοιάζει το μνημείο της Αμφίπολης», προσθέτει ο Φοξ.[Μάχη θεωριών: Είναι ο Νέαρχος ή η Ολυμπιάδα στον τάφο της Αμφίπολης;]«Συνεπώς εκτιμώ ότι πρόκειται για ένα υψηλόβαθμο μέλος του στρατού στρατό του Αλεξάνδρου, που επέστρεψε ζωντανός ή επέστρεψαν τη σορό του στην Αμφίπολη», συμπεραίνει ο καθηγητής.

Ο Φοξ πάντως δεν είναι ο μόνος που συνδέει τον τύμβο καστά με τον Νέαρχο, καθώς ήδη αρκετοί Έλληνες αρχαιολόγοι έχουν τοποθετήσει τον επιστήθιο φίλο του Μ. Αλεξάδνδρου ως «ένοικο».

Ο ακαδημαϊκός Μιχάλης Τιβέριος είχε πει πως η εμβληματική παρουσία του Λέοντα της Αμφίπολης δείχνει προς την κατεύθυνση κάποιου σημαντικού στρατηγού της εποχής, καθώς ο Λέων αποτελούσε σύμβολο της πολεμικής αρετής, θεωρώντας πιθανότερο τον αρχηγό του στόλου του Μεγαλέξανδρου, Νέαρχο.

Η Ολυμπιάδα

Πριν λίγες ημέρες πάντως, μια άλλη θεωρία έκανε λόγο για... γυναικεία παρουσία στον τάφο. Μιλώντας στο «Εθνος της Κυριακή ο Αντριου Τσαγκ, μελετητής της ιστορίας του Μακεδονικού βασιλείου και καθηγητής του Μπρίστολ, τονίζει ότι οι Σφίγγες και οι Καρυάτιδες είναι μερικά από τα στοιχεία που τον οδηγούν όχι μόνο σε αυτό το συμπέρασμα, αλλά και στο ό,τι πρόκειται τελικά για τον τάφο της Ολυμπιάδας, με «χορηγούς» του τις αδελφές του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Ο Τσαγκ όμως δεν μένει μόνο στις Καρυάτιδες. Ενα σημαντικό μέρος της θεωρίας του στηρίζεται και στις Σφίγγες, στην είσοδο του τάφου. «Προσωπικά εκτιμώ ότι στην Αμφίπολη είναι θαμμένη η βασίλισσα των Μακεδόνων, καθώς οι Σφίγγες που βρέθηκαν στην είσοδο έχουν βρεθεί και σε δύο θρόνους βασιλισσών της Μακεδονικής περιόδου που έχουν ανακαλυφθεί στη Βεργίνα. Ο ένας εκ των δύο θρόνων ήταν της Ευρυδίκης, της γιαγιάς του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Οι Σφίγγες ήταν πιθανότατα σύμβολο των θηλυκών μελών της βασιλικής οικογένειας, καθώς η Σφίγγα σε κάποιες πηγές είναι ένα μυθικό πλάσμα που σχετίζεται με την Ηρα, δηλαδή με τη σύζυγο του Δία, από τον οποίο οι βασιλιάδες της Μακεδονίας υποστήριζαν ότι κατάγονται», εξηγεί ο Βρετανός.

Μάλιστα, ο ίδιος έχει μία θεωρία και για το ποιος ήταν ο κατασκευαστής και χρηματοδότης του μεγαλοπρεπούς τάφου. Οπως αναφέρει, πιστεύει ότι ο Κάσσανδρος, παρότι πηγές αναφέρουν ότι μετά τη δολοφονία της Ολυμπιάδας έδωσε εντολή να παραμείνει άταφη, εν τέλει έδωσε την συγκατάθεσή του να ταφεί.

Πάντως, η καθηγήτρια κ. Παλιαδέλη μιλώντας το πρωί στο Mega αμφισβήτησε τη θρωρία περί γυναικείου «ενοίκου» στον τάφο ενώ είπε ότι υπάρχουν όλα τα μέσα για να βρεθεί ποιος ετάφη στο λόφο Καστά.

Πηγή: imerisia.gr

Διαβάστε ακόμη

Δεν θα συμμετάσχουν στις Ευρωεκλογές οι «Σπαρτιάτες» – Μπλόκο από τον Άρειο Πάγο

Καλάθι του Πάσχα: Σε ισχύ από σήμερα – Ποια προϊόντα περιλαμβάνει, πόσο θα διαρκέσει

Ο πρώην βουλευτής των Σπαρτιατών, Φλώρος, γρονθοκόπησε στη Βουλή τον Γραμμένο της Ελληνικής Λύσης (φωτογραφίες)

Αφρικανική σκόνη: Πόσο μπορεί να επιδεινώσει χρόνια προβλήματα υγείας - Συστάσεις από πνευμονολόγους

Στέφανος Κασσελάκης: Ξέμεινε από τη φουρτούνα στην Αστυπάλαια και του τραγούδησαν το «Bella Ciao» σε ταβέρνα

Λίνα Μενδώνη: Στη δικαιοσύνη για δημοσίευμα εφημερίδας

«Καλάθι του νονού»: Σε ισχύ από σήμερα – Ποια προϊόντα περιλαμβάνει

Π. Μαρινάκης: Πήχης τα... προβλήματα των πολιτών στις Eυρωεκλογές