Ο Δήμος Ρόδου και οι πολιτιστικοί σύλλογοι

Ο Δήμος Ρόδου και οι πολιτιστικοί σύλλογοι

Ο Δήμος Ρόδου και οι πολιτιστικοί σύλλογοι

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1446 ΦΟΡΕΣ

Γράφει ο Γιώργος Νικολής*

Προς Αντιδήμαρχο Πολιτισμού του δήμου Ρόδου κ. Χατζηιωάννου Τέρη. Καλή δύναμη στα νέα σου καθήκοντα σου εύχομαι κ. αντιδήμαρχε. Πιστεύω ότι σε αντίθεση με τον άσχετο προκάτοχό σου που νόμιζε ότι ο πολιτισμός είναι μόνο τα θέατρα και οι συναυλίες ξεχνώντας τους πολιτιστικούς συλλόγους , εσύ να δώσεις περισσότερη σημασία και στήριξη στους πολιτιστικούς συλλόγους του νησιού μας διότι οι πολιτιστικοί σύλλογοι είναι από τους βασικότερους πυλώνες του πολιτισμού της κάθε περιοχής.


Είναι μέσω των πολιτιστικών συλλόγων που καλλιεργείται, διατηρείται και προωθείται σε μεγάλο βαθμό η ευρύτερη έννοια του πολιτισμού αφού οι πολιτιστικοί σύλλογοι είναι οι δυνάμεις αυτές που με τις δραστηριότητές τους συμβάλουν στην αναβίωση, διατήρηση και προώθηση των τοπικών μας εθίμων και παραδόσεων μεταδίδοντάς τες και στις επόμενες γενεές. Είναι οι πολιτιστικοί σύλλογοι που εκτός το καθαρά πολιτιστικό τους έργο, παράγουν και κοινωνικό έργο αφού οι συμμετέχοντες στις δραστηριότητες των πολιτιστικών συλλόγων εκτός του καθαρά πολιτιστικού περιεχομένου των δραστηριοτήτων τους, εμπεριέχει και το κοινωνικό κομμάτι της συνεργασίας, του εθελοντισμού, της παιδείας, της οργάνωσης και της αλληλεγγύης.

Είναι οι πολιτιστικοί σύλλογοι που δίνουν χώρο ανάπτυξης, συνεργασίας και ενασχόλησης στα παιδιά μας με τις διαφόρου τύπου δραστηριότητες που διοργανώνουν αναπτύσσοντας στα παιδιά και το αίσθημα της κοινωνικής συμμετοχής και του εθελοντισμού. Είναι οι πολιτιστικοί σύλλογοι που με τις παραδοσιακές φορεσιές, τους παραδοσιακούς μας χορούς και τις διαφόρου πολιτιστικού χαρακτήρα εκδηλώσεις τους, που τους κατατάσσει στην πρώτη γραμμή με τους καλύτερους πρεσβευτές των εθίμων και παραδόσεών μας και γενικά του πολιτισμού. Όμως όπως και οτιδήποτε άλλο στην κοινωνία μας, έτσι και οι πολιτιστικοί σύλλογοι έχουν και αυτοί τις ανάγκες τους και τα προβλήματά τους και γι’ αυτό θέλω να σου παρουσιάσω τις εξής προτάσεις που θα συμβάλουν στην αναβάθμιση του πολιτισμού στο δήμο μας.

Οργάνωσε μια συνάντηση με τους συλλόγους του νησιού μας ώστε να σου δοθεί η δυνατότητα να έχεις μια καλύτερη εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στο χώρο των πολιτιστικών συλλόγων του νησιού μας αλλά και οι πολιτιστικοί σύλλογοι να έχουν την δυνατότητα να σε γνωρίσουν, να εκφραστούν και να σε ενημερώσουν για τις ανάγκες τους και τις δραστηριότητές τους. Άρχισε λοιπόν με το να διοργανώσεις μια συνάντηση γνωριμίας με τους εκπροσώπους όλων των πολιτιστικών συλλόγων του νησιού μας ώστε να γίνει μια πρώτη γνωριμία μεταξύ εσένα και τους εκπροσώπους των συλλόγων. Αν ο χρόνος σου το επιτρέπει, να επισκεφτείς και εσύ κατά διαστήματα τους πολιτιστικούς μας συλλόγους στο χώρο τους ώστε να έχεις μια προσωπική εικόνα από την κατάσταση που βρίσκονται και τι προτάσεις και ανάγκες έχουν.

Σημαντικό είναι ο ΔΟΠΑΡ να γίνει κρίκος διασυνδέσεως και συνεργασίας μεταξύ των πολιτιστικών μας συλλόγων και να βοηθά στη διοργάνωση των πολιτιστικών εκδηλώσεων των συλλόγων στο νησί μας, ειδικά τις μεγάλες εκδηλώσεις όπως είναι τα φεστιβάλ, αφού ως συνήθως σε κάθε μεγάλη πολιτιστική εκδήλωση που διοργανώνουν οι σύλλογοι συμμετέχουν και διάφοροι άλλοι πολιτιστικοί σύλλογοι στηρίζοντας την εκδήλωση και προσφέροντας μια μεγαλύτερη και καλύτερη εικόνα σε θέαμα και αποτέλεσμα. Δημιούργησε μια ιστοσελίδα στον χώρο πολιτισμού του δήμου Ρόδου ώστε να παρουσιάζονται οι πολιτιστικοί σύλλογοι του νησιού μας για να ενημερώνετε το κοινό όχι μόνο στη Ρόδο αλλά και σε όλη την Ελλάδα για τους πολιτιστικούς συλλόγους του νησιού μας, την ιστορία τους και τις δραστηριότητές τους.

Προγραμμάτισε ένα ετήσιο φεστιβάλ πολιτιστικών συλλόγων της Ρόδου όπου σε διάστημα δυο-τριών ημερών οι σύλλογοι θα παρουσιάζουν τους παραδοσιακούς μας χορούς και τα έθιμά μας. Το φεστιβάλ να γίνεται το καλοκαίρι σε διάφορα σημεία κοντά σε τουριστικές περιοχές του νησιού μας ώστε να δίνουμε τη δυνατότητα να το επισκέπτονται οι τουρίστες μας και να γίνεται μια πρώτης τάξεως διαφήμιση των παραδόσεων και του πολιτισμού μας στους ξένους επισκέπτες μας. Αυτοί με τις φωτογραφίες και τα βίντεο που θα βγάζουν και τις θετικές εντυπώσεις που θα αποκομίσουν από το φεστιβάλ, θα τις μεταφέρουν στα μέρη τους κάνοντας και μια δωρεάν και καλή διαφήμιση της Ρόδου, των εθίμων και των χορευτικών μας παραδόσεων.

Δημιούργησε μια επιτροπή με εκπροσώπους των πολιτιστικών συλλόγων του νησιού μας ώστε μαζί με το δήμο να σχεδιάζουν και να υλοποιούν μεγάλες πολιτιστικές διοργανώσεις. Στηρίξτε ο δήμος μαζί με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ως πολιτικές δυνάμεις του τόπου μας, τους πολιτιστικούς συλλόγους του νησιού μας ώστε να συνδιοργανώνονται οι μεγάλες πολιτιστικές εκδηλώσεις στο νησί μας, για το κοινό καλό, διαφήμιση και πρόοδο όλου του νησιού μας στα σημαντικά θέματα του πολιτισμού, του εθελοντισμού και φυσικά του τουρισμού.

* Ο Γιώργος Νικολής είναι Πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Αφάντου-Παναγία Καθολική».

Διαβάστε ακόμη

Πραγματοποιήθηκε η ημερίδα «Εξαρτήσεις: Αντιμετώπιση και Προκλήσεις στο νησί της Ρόδου»

Έρχεται ξανά η παράσταση «Αθώος ή Ένοχος;» από τη θεατρική ομάδα Theorion

"Η νοσταλγία του Θεού": Μεγάλη Τρίτη-2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής

Στον απόηχο του 4ου Μουσικού Φεστιβάλ «Ρόδος: Σταυροδρόμι Πολιτισμών και Συμπράξεων Μουσικών Σχολείων»

«Από τον Λόγο στην Εικόνα...» - Έκθεση μαθητικών εικαστικών έργων

Εκδήλωση για τα 109 χρόνια από τη γενοκτονία των Αρμενίων

Συζήτηση με τη WWF για τις δασικές πυρκαγιές της Ρόδου την Τετάρτη στο ΕΚΡ

Ανοιχτή Εκδήλωση για το κοινό του έργου «Ελληνικές Έξυπνες πόλεις: Σύστημα Τηλεφροντίδας με ρολόι και βραχιόλι στο Δήμο Ρόδου»