«Πατείς με πατώ σε» στις τράπεζες για τον ΕΝΦΙΑ

«Πατείς με πατώ σε»  στις τράπεζες για τον ΕΝΦΙΑ

«Πατείς με πατώ σε» στις τράπεζες για τον ΕΝΦΙΑ

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 666 ΦΟΡΕΣ

Χιλιάδες ροδίτες έσπευσαν να πληρώσουν την πρώτη δόση

Στα γκισέ των Τραπεζών και της Εφορίας, αναστενάζουν χιλιάδες οικογένειες από τη Ρόδο καθώς χθες ήταν η τελευταία μέρα για την καταβολή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ.

Η κατάσταση για όσους μπόρεσαν να σπεύσουν στις προβλεπόμενες ημερομηνίες και να πληρώσουν το γνωστό «χαράτσι των ακινήτων» ήταν πραγματικά εφιαλτική, αφού ο μέσος όρος αναμονής στις τράπεζές μας ειδικά μετά τις 10 το πρωί, ξεπερνούσε τις 2 ώρες!

Η κατάσταση, που αποτύπωσε ο «φακός» της «Ροδιακής», στο μεγαλύτερο υποκατάστημα τράπεζας στο νησί της Ρόδου, αυτό της Εθνικής Τράπεζας στην Πλατεία Κύπρου, ήταν πραγματικά άνευ προηγουμένου.

Για τον λόγο αυτό, λειτούργησαν στο συγκεκριμένο υποκατάστημα 9 ταμεία ταυτόχρονα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, ο διευθυντής του υποκαταστήματος κ. Ηλίας Ηλιάδης, έδωσε εντολή να παραμείνει ανοικτό το υποκατάστημα μέχρι τις 5 το απόγευμα τουλάχιστον, έτσι ώστε να μπορέσει να εξυπηρετηθεί ο κόσμος που περίμενε στις ουρές.

Η ταλαιπωρία, άγγιξε κόκκινο και σε πολλές άλλες τράπεζες στην πόλη της Ρόδου, αφού η χθεσινή μέρα συνέπεσε με την ημέρα χορήγησης επιδομάτων και συντάξεων με αποτέλεσμα οι συναλλαγές να είναι εξαιρετικά αυξημένες.

Τι θα πληρώσουν οι Ροδίτες τους επόμενους μήνες
Σημειώνεται ότι οι ροδίτες καλούνται επίσης να πληρώσουν μέσα στους επόμενους μήνες ποσό της τάξης των 360 εκατομμυρίων ευρώ!

Ειδικότερα το παραπάνω ποσό που προκαλεί «ίλιγγο» αντιστοιχεί σε:
261 εκατομμύρια ευρώ από τα ασφαλιστικά ταμεία
48 εκατομμύρια ευρώ από τον ΕΝΦΙΑ και
52 εκατομμύρια ευρώ από τον φόρο εισοδήματος!

Τα ποσά αυτά θεωρείται απίθανο να μπορέσουν να καλυφτούν μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, γεγονός που εκτιμάται ότι θα εντείνει τις διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης σε βάρος των οφειλετών και αντίστοιχα θα φέρει σε ακόμα μεγαλύτερο αδιέξοδο τους ίδιους τους οφειλέτες.

Η Ρόδος τσουρουφλίστηκε από τον… ΕΝΦΙΑ
Υπενθυμίζεται ότι η Ρόδος βρίσκεται ανάμεσα στις 25 περιοχές της χώρας μας στις οποίες αυξήθηκαν κατακόρυφα οι αντικειμενικές αξίες των εκτάσεων, σύμφωνα με σχετικά στοιχεία του υπουργείου των οικονομικών.

Σύμφωνα με αυτά, το υπουργείο, μετέτρεψε με ταχυδακτυλουργικό τρόπο εκτάσεις τέτοιες, σε ακίνητα-φιλέτα σε ακριβά προάστια της Αττικής, αυξάνοντας την αξία τους μέχρι και 1.700% σε σχέση με την πραγματική και χρεώνοντας στους ιδιοκτήτες εξωφρενικά ποσά για τον ΕΝΦΙΑ.

Τα στοιχεία που συγκέντρωσε το «Έθνος» από όλη την Ελλάδα δείχνουν ότι ο ΕΝΦΙΑ «έκαψε» φορολογούμενους σε χωριά, οικισμούς και κωμοπόλεις σε 25 νομούς της χώρας οι οποίοι «εν μια νυκτί» έγιναν Κροίσοι με ακίνητη περιουσία αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ή και εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του sofokleous.gr oι περιοχές της Ελλάδας που «έκαψε» ο ΕΝΦΙΑ είναι:

Ημαθία
Σέρρες
Κιλκίς
Έβρο

Χαλκιδική
Τρίκαλα
Καρδίτσα
Εύβοια

Χίο
Σάμο
Δωδεκάνησα
Κυκλάδες

Κορινθία
Αρκαδία
Ηλεία
Αχαΐα

Ζάκυνθο
Κεφαλληνία
Λευκάδα
Αιτωλοακαρνανία

Άρτα
Πρέβεζα
Κέρκυρα
Θεσπρωτία
Φλώρινα

Εν αναμονή της επανεκκαθάρισης του ΕΝΦΙΑ, εκατοντάδες, χιλιάδες ιδιοκτήτες είναι έτοιμοι να παραδώσουν τα κλειδιά των ακινήτων τους στο υπουργείο Οικονομικών δηλώνοντας αδυναμία πληρωμής των οφειλών, σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων.

Πρόκειται για ανθρώπους που κληρονόμησαν ακίνητα σε πολύ ακριβές περιοχές αλλά το εισόδημά τους είναι αναντίστοιχο των φορολογικών οφειλών, άνθρωποι που είχαν οικόπεδα ακόμα και σε υποβαθμισμένες περιοχές, τα οποία δόθηκαν αντιπαροχή, απέκτησαν κάποια ακίνητα για εκμετάλλευση τα οποία στα χαρτιά έχουν πάρα πολύ υψηλή αντικειμενική αξία ενώ η πραγματική τους αξία είναι πολύ χαμηλότερη.

Το πρόβλημα οφείλετε ότι ο φόρος ακινήτων δεν συνδέεται με το διαθέσιμο εισόδημα, μια στρέβλωση που ανέφερε και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών στην ομιλία του στη Βουλή κάνοντας λόγο για αυθαιρεσία του νέου φόρου. Επίσης οφείλεται στο μεγάλο άνοιγμα της ψαλίδας αντικειμενικών – εμπορικών τιμών, το οποίο και αυτό έχει επισημανθεί.

Διαβάστε ακόμη

Ν. Γερονικόλας: Περί πολιτικής ηθικής

Απεργία δικαστικών υπαλλήλων στις 24 Απριλίου

Μαθήματα πυρόσβεσης σε εθελοντές για λήψη πιστοποίησης στη Ρόδο

Να καθαριστούν τα οικόπεδα ζητά η κοινότητα Σορωνής

Ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς Ν. Δωδεκανήσου για την καταγγελία σεξουαλικής παρενόχλησης στη Νίσυρο

Ανακοίνωση της παράταξης του Αντώνη Καμπουράκη για την έκπτωση του Βάιου Καλοπήτα

Συλλυπητήριο μήνυμα Μίκας Ιατρίδη για την απώλεια του Κώστα Κωτικώστα

Κινητοποίηση της πυροσβεστικής για φωτιά στην πόλη της Ρόδου