Νερά Καλλιθέας (28): Αινείας Μπρουνέττι, ο θεμελιωτής της ποσιοθεραπείας και του όλου έργου

Νερά Καλλιθέας (28): Αινείας Μπρουνέττι, ο θεμελιωτής της ποσιοθεραπείας και του όλου έργου

Νερά Καλλιθέας (28): Αινείας Μπρουνέττι, ο θεμελιωτής της ποσιοθεραπείας και του όλου έργου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 407 ΦΟΡΕΣ

Η οικογένεια Σολωμονίδου για τη Ρόδο

Νερά Καλλιθέας. Η Ροτόντα σε φωτό εποχής. Ποιος ήταν, όμως ο fondateur, ο θεμελιωτής αυτού του έργου; Μάλιστα, βρέθηκε στη Ρόδο, μια μεγάλη προσωπικότητα, ο οποίος πρώτος πειραματίστηκε στον εαυτό του, για τις ιδιότητες των νερών της Ρόδου, και ειδικά της Καλιθέας, και μετά στους ασθενείς του-υπερέβαιναν τότε τους 110.

Ήταν ο Αινείας Μπρουνέττι-σπούδασε γιατρός στη Νάπολι και την Πάρμα-, που ήλθε στη Ρόδο μετά την καταστροφή της Σμύρνης, και το 1927, διηύθυνε το Υγειονομικό του Ναυτικού της Ρόδου. Βαπτίστηκε και παντρεύτηκε Ορθόδοξα. Οι ρίζες της οικογένειάς του βρίσκονται στη Βόρειο Ήπειρο, πιθανόν το χωριό Κρανιά Δελβίνου, που στη συνέχεια λόγω Αλή πασά κατέφυγε στην Αγυιά Λαρίσης. Η μητέρα του Κλημεντίνη φανατική Ιταλίδα, βάπτισε τα τρία παιδιά της ορθόδοξα, αλλά στην κόρη έδωσε το όνομα Ιταλίτσα.

Ο Αινείας παντρεύτηκε την Έλλη Σολωμονίδου, της γνωστής οικογένειας της Σμύρνης-πέθανε στη Ρόδο στο σπίτι της, στην οδό Κω, στις 10.12.1963. Ο Αινείας Μπρουνέττι πέθανε στη Ρόδο, στις 6 Ιανουαρίου 1948, ως καθολικός!.. Η Έλλη με την έναρξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου, μπήκε στα γραφεία του Φάσιο στο Μαντράκι και ξέσχισε αφίσα που λοιδορούσε την Ελλάδα. Ο Ντε Βέκκι έγινε έξω φρενών, απείλησε τον Μπρουνέττι με διωγμό, και υπό τύπον συγνώμης, έγραψε τη γυναίκα του στο Φάσιο. Μια Σολωμονίδου στο Φάσιο!..
ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΑΛΑΧΟΥΡΗΣ

Διαβάστε ακόμη

Η Παλιά και η Νέα Αγορά της Ρόδου (β' μέρος)

Η Παλιά και η Νέα Αγορά της Ρόδου

Η Ρόδος, ο Γρίβας και ο απελευθερωτικός αγώνας της Κύπρου

Δωδεκάνησα: Η Ενσωμάτωση, η ημερομηνία που δεν άλλαξε και μια προσωπική μαρτυρία

Η ιστορία της Αρχαγγελίτισσας Παρασκευής Γιακουμάκη: Στη Στράτα του Προφήτη Ηλία

Σελίδες Ιστορίας: Ο δρόμος των Παθών με τα γλυπτά, ο Σταυρός του Φιλερήμου και η κατάληψη της Μονής στις 20 Σεπτεμβρίου 1947

Τήλος: Οι πρώτοι γάμοι ομοφύλων το 2008, όπως τους έζησαν 3 από τους πρωταγωνιστές τους

Το θωρηκτό Regina Margherita και το κατόρθωμα του δύτη Στάθη Χατζή στην Κάρπαθο