ΒΡΑΒΕΙΑ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΟΣ 2014 (The Athens prize for literature)

ΒΡΑΒΕΙΑ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΟΣ 2014 (The Athens prize for literature)

ΒΡΑΒΕΙΑ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΟΣ 2014 (The Athens prize for literature)

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 543 ΦΟΡΕΣ

Ανακοινώθηκαν οι μεγάλες λίστες των υποψήφιων έργων του 2013 για το Athens Prize for Literature που απονέμει το περιοδικό «Δέκατα» σε μυθιστορήματα από τη μεταφρασμένη και την ελληνική λογοτεχνία.
Οι μικρές λίστες, από δέκα έργα η καθεμιά θα ανακοινωθούν στις αρχές Νοεμβρίου και η τελετή απονομής των βραβείων θα γίνει στα τέλη Νοεμβρίου.
Η ομάδα ΒΟΟΚ ΙΝ σας παραθέτει τη λίστα με τις υποψηφιότητες στη μεταφρασμένη λογοτεχνία, μια καλή ευκαιρία για να διαλέξετε ένα βιβλίο που έχει πάρει μια καλή θέση στη βιβλιοθήκη πολλών γνωστών συγγραφέων και στοχεύει στη διάκριση.


Ξένο μυθιστόρημα
Sergio Álvarez «35 νεκροί»,
μτφρ. Βασιλική Κνήτου, Μεταίχμιο
Ένα ξέφρενο ταξίδι στην Κολομβία των τελευταίων δεκαετιών του 20ού αιώνα όπου θριαμβεύουν το κέφι, η βία, η εξορία και η λησμονιά. Ένα μυθιστόρημα με γλώσσα εκπληκτική, που αποτελεί έργο αναφοράς της σύγχρονης λατινοαμερικάνικης λογοτεχνίας.

Paul Auster «Αόρατος», μτφρ. Σπύρος Γιανναράς, Μεταίχμιο
Ένα έργο συγκλονιστικής δύναμης, που επιβεβαιώνει ότι ο Auster είναι ένας από τους πιο εντυπωσιακά εφευρετικούς αμερικανούς συγγραφείς της εποχής μας.

J.M. Coetzee «Η παιδική ηλικία του Ιησού», μτφρ. Κατερίνα Σχινά, Μεταίχμιο
Συναρπαστική αλληγορία για τη μετανάστευση, την ατομική ταυτότητα και το κοινωνικό καλό, φιλοσοφικός στοχασμός πάνω στις μεταφυσικές αγωνίες και τα ηθικά διλήμματα, το τελευταίο μυθιστόρημα του νομπελίστα δημιουργού μένει ανοιχτό σε πολλαπλές αναγνώσεις και επιβεβαιώνει με τον πιο δραστικό τρόπο την αφηγηματική δεινότητα και το στοχαστικό βάθος του συγγραφέα.

Jeet Thayil «Ναρκόπολις», μτφρ. Αργυρώ Μαντόγλου, Ψυχογιός
“Ναρκόπολις” είναι η πίπα οπίου προτού γίνει σύριγγα ηρωίνης, είναι το trip που σε απογειώνει, σε ελευθερώνει και σε λιώνει, η γκρεμισμένη πύλη της αντίληψης, ο δρόμος της υπερβολής ως τη σοφία.

Ismail Kadare «Η αποκλεισμένη», μτφρ. Νίκος Αναγνώστου, Μεταίχμιο
Ένα καυστικό σχόλιο στην ανελευθερία που επιβάλλουν τα ολοκληρωτικά καθεστώτα μέσα από μια διαφορετική προσέγγιση του ορφικού μύθου.

Peter Philip Carey «Η Χημεία των δακρύων», μτφρ. Αργυρώ Μαντόγλου, Ψυχογιός
Δύο παράλληλες πορείες, που κινούνται σε μία λεπτή γραμμή μεταξύ ελπίδας και αδιεξόδου, παρουσίας και απουσίας, επιστήμης και μεταφυσικής. Ο συγγραφέας συνθέτει ένα εξαιρετικό και πολύπλοκο μυθιστόρημα, το οποίο επιβεβαιώνει την καταξίωσή του στην αγγλόφωνη λογοτεχνία της εποχής μας.

Daniel-Kehlmann «F», μτφρ. Κώστας Κοσμάς, Καστανιώτης
Ένα αριστοτεχνικά χτισμένο παιχνίδι σχετικά με τη αλήθεια και την ψευδαίσθηση, την οικογένεια, την απάτη και τη δύναμη της λογοτεχνίας, που παρέμεινε για εβδομάδες στις πρώτες θέσεις των ευπώλητων της γερμανικής βιβλιαγοράς.

Andrew Miller «Οι αγνοί», μτφρ. Θωμάς Σκάσσης, Μεταίχμιο
Ένα βιβλίο που ξεχειλίζει από ζωντάνια και χρώμα και από ένα επίμονο αίσθημα επερχόμενης απειλής.

Ian McEwan «Επιχείρηση Ζάχαρη», μτφρ. Κατερίνα Σχινά, Πατάκης
Η «Επιχείρηση Ζάχαρη» αποκαλύπτει το κλίμα και τον τρόπο που λειτούργησε μεταπολεμικά η λογοτεχνία (και η τέχνη γενικότερα) υπό την φτερούγα των μυστικών υπηρεσιών στην Βρετανία, αλλά και στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Σοβιετική Ένωση.

Αnthony Marra «Αστερισμός ζωτικών φαινομένων», μτφρ. Αχ. Κυριακίδης, Ίκαρος
Πρόκειται για ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα που καταγράφει τις συνέπειες από τους δύο συνεχόμενους πολέμους στην Τσετσενία.

Alison Moore «Ο φάρος», μτφρ. Αθηνά Δημητριάδου, Ίκαρος
Μία ιστορία για τα τραύματα του παρελθόντος, για την αδυναμία επαναπροσδιορισμού του εαυτού, για τον πόνο της ύπαρξης χωρίς στόχους και προορισμούς και για το κουβάρι που όσο κι αν ξετυλιχτεί δεν φτάνει ποτέ στην αρχή ή, όταν φτάνει, είναι πλέον αργά.

John Banville «Αρχαίο φως», μτφρ. Τόνια Κοβαλένκο. Καστανιώτης
Πραγματεύεται τα θέματα της αγάπης και της απώλειας, καθώς και το πώς η επινόηση διαμορφώνει τη μνήμη μας - άρα και το παρόν μας.

John Berger «Από την Άιντα στον Χαβιέρ», μτφρ. Άννα Παπασταύρου, Πατάκης
Το βιβλίο αυτό είναι μια σπουδή πάνω στην ελεγχόμενη οργή, σμιλεμένη με τα εργαλεία της τρυφερότητας και μια κοφτερή πολιτική ματιά.

Mario Vargas Llosa «Ένας διακριτικός ήρωας», μτφρ. Χρύσα Μπανιά, Λιβάνης
Δημιουργούνται χαρακτήρες που περνάνε στο συλλογικό ασυνείδητο, ανθρώπινους τύπους που θα θέλαμε πολύ να υπάρχουν και στον δικό μας περίγυρο, στη δική μας χώρα, στη δική μας ζωή.
Kevin Powers «Κίτρινη κορδέλα», μτφρ. Μυρσίνη Γκανά, Μεταίχμιο
Ένα αξέχαστο μυθιστόρημα, με μοναδική συναισθηματική δύναμη, μια ελεγεία στη φιλία, την αγάπη, το κουράγιο και τη θέληση για επιβίωση.

Arturo Pérez - Reverte «Το τανγκό της παλιάς φρουράς», μτφρ. Σπερελάκη Τιτίνα, Πατάκης
Μια μοναδική ερωτική ιστορία, μέσα από τη νοσταλγία για έναν κόσμο του οποίου η χαμένη λάμψη έχει αφήσει τον απόηχό της μέσα μας, μέσα από μια μαγευτική μελωδία που γίνεται λέξεις.

Zadie Smith «Στην καρδιά της πόλης», μτφρ. Ιωάννα Ηλιάδη, Μεταίχμιο
Αποτυπώνοντας τη σύγχρονη αστική ζώνη -γνώριμη σε κατοίκους των πόλεων παντού στον κόσμο-, το βιβλίο της Σμιθ είναι ένα μυθιστόρημα συναντήσεων βουβής απόγνωσης, κυλάει σαν τον υδράργυρο και πάλλεται σαν την ίδια την πόλη.

Lily Tuck «Ζήσαμε την ευτυχία», μτφρ. Θωμάς Σκάσσης, Κέδρος
Ένα ελεγειακό μυθιστόρημα για τη λειτουργία της μνήμης, τον έρωτα και το πώς η τύχη επηρεάζει τη ζωή των ανθρώπου.

Ann Patchett «Ο ποταμός των θαυμάτων», μτφρ. Ιωάννα Ηλιάδη, Μεταίχμιο
Μια ιστορία για την ηθική και τα θαύματα της επιστήμης με φόντο τη ζούγκλα του Αμαζονίου, μια συγκλονιστική περιπέτεια και ταυτόχρονα μια βαθιά ματιά στις δύσκολες αποφάσεις που παίρνουμε και στις θυσίες που κάνουμε στο όνομα της ανακάλυψης και της αγάπης.

Alan Hollinghurst «Το παιδί του ξένου», μτφρ. Αντώνης Καλοκύρης, Καστανιώτης
Αποκαλύπτει τις κρυφές επιθυμίες μας μπροστά στα αναπάντεχα γεγονότα και στις εκπλήξεις του χρόνου.
Την κριτική επιτροπή αποτελούν οι συγγραφείς: Αναστάσης Βιστωνίτης, Θεόδωρος Γρηγοριάδης, Σοφία Νικολαΐδου, Κλαίτη Σωτηριάδου, Κοσμάς Χαρπαντίδης.

Το επόμενο Σάββατο, το Β’ μέρος με τις υποψηφιότητες στο ελληνικό μυθιστόρημα.

Διαβάστε ακόμη

«Από τον Λόγο στην Εικόνα...» - Έκθεση μαθητικών εικαστικών έργων

Εκδήλωση για τα 109 χρόνια από τη γενοκτονία των Αρμενίων

Συζήτηση με τη WWF για τις δασικές πυρκαγιές της Ρόδου την Τετάρτη στο ΕΚΡ

Ανοιχτή Εκδήλωση για το κοινό του έργου «Ελληνικές Έξυπνες πόλεις: Σύστημα Τηλεφροντίδας με ρολόι και βραχιόλι στο Δήμο Ρόδου»

Επιτυχώς ολοκληρώθηκαν η Ημερίδα Ενημέρωσης & το Τριήμερο Περιφερειακό Εργαστήριο Κυκλικής Οικονομίας

Ομιλία του συγγραφέα Νικόλα Σμυρνάκη

Ημερίδα αφιερωμένη στον Νικ. Κόνσολα

Πεζοπορία της ΟΠΕΡ την Κυριακή 28 Απριλίου μαζί με τον Πανταζή Χούλη