Επιτυχημένα τα εγκαίνια της έκθεσης της Ναυσικάς Πάστρα

Επιτυχημένα τα εγκαίνια της  έκθεσης της Ναυσικάς Πάστρα

Επιτυχημένα τα εγκαίνια της έκθεσης της Ναυσικάς Πάστρα

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 810 ΦΟΡΕΣ

Πραγματοποιήθηκαν από την υπουργό Πολιτισμού κ. Άντζελα Γκερέκου

Με την παρουσία πολλών επισήμων και πλήθους κόσμου, πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία τα εγκαίνια της σημαντικής αναδρομικής έκθεσης της Ναυσικά Πάστρα, στη Νέα Πτέρυγα του Νεστορίδειου Μελάθρου.

Επιτυχημένα τα εγκαίνια της  έκθεσης της Ναυσικάς Πάστρα

Η έκθεση συνδιοργανώθηκε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου.
Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποίησε η Υφυπουργός Πολιτισμού κα. Άντζελα Γκερέκου, η οποία προσκλήθηκε από το Δ.Σ του Μουσείου και ήλθε στη Ρόδο γι΄ αυτό το σκοπό.

Ο «οικοδεσπότης» της εκδήλωσης, Πρόεδρος του Μουσείου κ. Νικόλαος Φρόνας, αφού καλωσόρισε όλους τους παρευρισκόμενους, αναφέρθηκε στη σημαντικότητα της συγκεκριμένης εικαστικής έκθεσης, η οποία περιλαμβάνει αντιπροσωπευτικά έργα της διακεκριμένης και αείμνηστης γλύπτριας, μέχρι τις αρχές των χρόνων του 2011.

Επιτυχημένα τα εγκαίνια της  έκθεσης της Ναυσικάς Πάστρα

Για την καλλιτέχνιδα Ναυσικά Πάστρα ανέφερε ότι γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1921 και τίμησε με το έργο της την πόλη της καταγωγής της και την πατρίδα της σε δεκάδες εκθέσεων και δημοσιεύσεων σε ευρωπαϊκά κέντρα. Από το 1967 μέχρι το 1984 παρέμεινε μόνιμα εγκατεστημένη και εργάσθηκε στο Παρίσι.

Υπήρξε μια εξέχουσα σύγχρονη και πρωτοπόρος δημιουργός, που με την εντυπωσιακή της σεμνότητα, - για όσους την γνώριζαν – με την ευρύτατη επίσης παιδεία και καλλιέργεια που διέθετε, αλλά και τα μοναδικά έργα που φιλοτέχνησε, άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα της στην ιστορία της τέχνης, τόσο της ευρωπαϊκής, όσο και της δικής μας χώρας. Από τα σχέδια και τα γλυπτά της που εκτίθενται στη Νέα Πτέρυγα, διακρίνει κανείς τις συνεχείς έρευνες που η σημαντική αυτή καλλιτέχνης έκανε, σε όλη την διάρκεια της πορείας της.

Επιτυχημένα τα εγκαίνια της  έκθεσης της Ναυσικάς Πάστρα

Αναφέρθηκε επίσης στο γεγονός ότι έργο της υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια στη συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης Ρόδου, καθώς και σε πολλούς εικαστικούς φορείς και συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Στη συνέχεια ο κ. Φρόνας έδωσε το λόγο στην Υφυπουργό Πολιτισμού κα. Αντζελα Γκερέκου, η οποία με τη σειρά της αφού ευχαρίστησε για την πρόσκληση αναφέρθηκε στην προσωπικότητα της καλλιτέχνιδας και εξήρε το έργο της.
Τον λόγο έλαβαν κατά σειρά και απεύθυναν χαιρετισμό ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος, και ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος.

Τελευταίοι ομιλητές ο σύζυγος της Γλύπτριας κ. Μανώλης Μαυρομμάτης ομότιμος Καθηγητής στη Θεσσαλονίκη στην Ιστορία της Τέχνης και η κριτικός και ιστορικός Τέχνης κα. Αθηνά Σχινά.

Επιτυχημένα τα εγκαίνια της  έκθεσης της Ναυσικάς Πάστρα

Ο πρώτος εμφανώς συγκινημένος ευχαρίστησε θερμά όσους συνέβαλαν στη πραγματοποίηση της έκθεσης – Μνημόσυνο και ευχαρίστησε ιδιαίτερα την Περιφέρεια, το Μουσείο και την φίλη του Αλίκη Μοσχή που του συμπαραστάθηκε ιδιαίτερα στην προετοιμασία της έκθεσης. Η κα. Σχινά με περιεκτικό τρόπο περιέγραψε από καλλιτεχνικής πλευράς το έργο της Πάστρα.

Στους ομιλητές δωρίθηκε από τον κ. Φρόνα από ένας πολυτελής κατάλογος της συλλογής των σημαντικών έργων του Μουσείου του Δήμου Ρόδου.

Παραβρέθηκαν στα εγκαίνια οι βουλευτές Δωδεκανήσου κ. Βασίλης Υψηλάντης και Δημήτρης Γάκης. Η πρόξενος της Γαλλίας κα. Αλίκη Μοσχή. Ο αντιπεριφερειάρχης πολιτισμού κ. Στυλιανός Πρίγκος, ο αντιδήμαρχος πολιτισμού κ. Τέρης Χατζηιωάννου, αρκετοί αιρετοί Περιφεριακοί και Δημοτικοί σύμβουλοι. Τέλος ο τέως Περιφερειάρχης κ. Γιάννης Μαχαιρίδης και τέως Δήμαρχος κ. Στάθης Κουσουρνάς.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι 17 Δεκεμβρίου και θα παραμένει ανοιχτή από Τρίτη έως και Σάββατο και από ώρα 8.00 έως 21.00.

Διαβάστε ακόμη

Συμφωνία Δημάρχου Ρόδου και Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης για άμεση λύση στο πρόβλημα υποστελέχωσης του Κτηματολογίου

Την Παρασκευή θα συνεδριάσει η περιφερειακή επιτροπή Νοτίου Αιγαίου

Ορκίστηκαν Δημοτικοί Σύμβουλοι οι κυρίες Ματίνα Γιαννέλη και Ελπίδα Ατσίδη

Αίτημα για τις δαπάνες καρκινοπαθών που πάνε στην Αθήνα για ακτινοθεραπείες

Σε 160 ανέρχονται τα μικρά και μεγάλα νησιά της Δωδεκανήσου

Τα ερωτήματα που κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση προς συζήτηση στη Συνεδρίαση Λογοδοσίας της περιφέρειας

Ολοκλήρωση έργων αντιπλημμυρικής – αντιδιαβρωτικής προστασίας στη Ρόδο

Δράση “Explore the Aegean ΙΙ” από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου