Απαράδεκτες καταστάσεις στην απονομή δικαιοσύνης

Απαράδεκτες καταστάσεις στην απονομή δικαιοσύνης

Απαράδεκτες καταστάσεις στην απονομή δικαιοσύνης

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 735 ΦΟΡΕΣ

Ξεσπάθωσε ο πρόεδρος του Δικηγορικού συλλόγου Κ. Σαρρής

Αυστηρή κριτική απέναντι στην εκάστοτε ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την αδιαφορία που επιδεικνύει αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η δικαιοσύνη στην περιοχή μας, άσκησε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου Κώστας Σαρρής κατά τον χαιρετισμό που απηύθυνε στο συνέδριο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων που πραγματοποιήθηκε προχθές στο νησί μας.

Ο κ. Σαρρής αφού καλωσόρισε τους σύνεδρους, αναφέρθηκε στην ομιλία στο περιβάλλον και κυρίως στον περιβάλλοντα χώρο της δικαιοσύνης, γιατί όπως είπε «είναι καιρός να ειπωθούν και να ακουστούν μερικά πράγματα».

Ο κ. Σαρρής ξεκίνησε με το θέμα της παραχώρησης του παλαιού νοσοκομείου για την στέγαση των δικαστηρίων της Ρόδου, ζήτημα για το οποίο είχε συναντήσεις με πέντε υπουργούς και δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα.

Γιατί καθυστερεί η όλη διαδικασία διερωτήθηκε ο κ. Σαρρής τονίζοντας ότι το θέμα αυτό θα πρέπει επιτέλους επιλυθεί, «δεν μπορεί να λειτουργεί η δικαιοσύνη σε έναν τέτοιο χώρο είναι ντροπή για όλους μας»!

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου περιέγραψε αναλυτικά τις συνθήκες που επικρατούν και τον «συνωστισμό» που υπάρχει τις ημέρες που συνεδριάζουν 4- 5 δικαστήρια μαζί χωρίς να υπάρχουν αίθουσες για γίνουν οι δίκες!

Είπε επίσης πως χρόνια αναφέρονται στα προβλήματα της κτιριακής υποδομής όμως δεν βρίσκεται λύση, υπάρχει το συγκεκριμένο κτίριο του παλαιού νοσοκομείου που καταρρέει.

«Σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να απονεμηθεί δικαιοσύνη» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Ρόδου προσθέτοντας πως «το διοικητικό Πρωτοδικείο πληρώνει μίσθωμα για να μπορέσει να λειτουργήσει! Πως είναι δυνατόν αυτή η αρρωστημένη κατάσταση να συνεχίζεται και να γινόμαστε γραφικοί για τα αυτονόητα;»

Ο κ. Σαρρής αναφέρθηκε και στην αίθουσα του Πρωτοδικείου η οποία έχει καεί από τον Μάρτιο και μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα για την επισκευή της, επισημαίνοντας πως οι κύριες αίθουσες συνεδριάσεων των δικαστηρίων της περιοχής μας είναι η κατεστραμμένη και του Εφετείου.

«Οι ζημιές έπρεπε να είχαν αποκατασταθεί μέσα σε μία εβδομάδα, έχουν περάσει τώρα τόσοι μήνες και δεν ξέρω αν το 2014 θα έχουν τελειώσει ή πρέπει να μπει και το 2015. Σε κάθε περίπτωση με τόσους ρυθμούς δεν είναι δυνατόν να προχωράει η δικαιοσύνη»!

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου απευθυνόμενος στον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, ο οποίος είχε υπηρετήσει παλαιότερα και στην περιοχή μας αναφέρθηκε και στο θέμα των δικαστών λέγοντας χαρακτηριστικά πως είναι αδύνατον να λειτουργήσει το Εφετείο με πέντε Εφέτες!

«Αναγκάζονται πέντε δικαστές να μετέχουν σε Μονομελή, Τριμελή κ.λ.π. και έχει αυξηθεί πάρα πολύ ο όγκος των υποθέσεων αφού όλες οι υποθέσεις οικονομικού περιεχομένου, εικονικά τιμολόγια και οφειλές προς το δημόσιο έχουν Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων και κατ’ έφεση Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Και έρχονται δικαστές από την Αθήνα προκειμένου να συμπληρώσουν την σύνθεση. Αντί να έρχονται από την Αθήνα δεν πρέπει να αυξηθούν οι θέσεις αυτές ή τουλάχιστον να υπάρχουν οι θέσεις οι οποίες είναι θεσμοθετημένες. Πως θα μπορέσει να λειτουργήσει το Εφετείο, δεν γίνονται αυτά τα πράγματα» τόνισε ο κ. Σαρρής.

Σε ό,τι αφορά το Πρωτοδικείο, ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Ρόδου ζήτησε την απόσπαση τουλάχιστον δύο παρέδρων προκειμένου να μπορέσουν οι δικαστές να φέρουν εις πέρας τον μεγάλο όγκο δουλειάς και να διεκπεραιώσουν το μεγάλο αριθμό υποθέσεων που έχουν καθυστερήσει να εκδοθούν αποφάσεις.

«Ακόμη και αν δεν υπάρχουν δικαστές, πάρεδροι πρέπει να υπάρχουν» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαρρής προσθέτοντας πως κάτι ανάλογο συμβαίνει και με την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου.

«Υπάρχουν μία Εισαγγελέας και δύο Αντεισαγγελείς, προβλέπεται όμως και τρίτη θέση Αντεισαγγελέα και μία θέση Εισαγγελικού πάρεδρου.

Με τι ταχύτητα θα απονεμηθεί η δικαιοσύνη;» διερωτήθηκε ο κ. Σαρρής, τονίζοντας ότι πρόκειται για μία «μόνιμη αρρωστημένη κατάσταση» για την οποία έχουμε κάνει πάρα πολλές αναφορές και ζήτησε από την ηγεσία του Αρείου Πάγου να ενισχύσει τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την επίλυση των προβλημάτων αυτών.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου αναφέρθηκε και στο Κτηματολόγιο το οποίο λειτουργεί στο νησί μας από το 1927 και παρά το σημαντικό έργο που παράγει ούτε και σε αυτό το θέμα υπήρξε λύση από την πολιτεία για την τοποθέτηση Κτηματολογικού Δικαστή!

Τέλος ειδική αναφορά έκανε ο κ. Σαρρής στους γραμματείς του δικαστηρίου λέγοντας χαρακτηριστικά πως από τους 100 που προβλέπεται να υπηρετούν, υπάρχουν μόνο 40!

«Πως θα μπορέσει να λειτουργήσει αυτό το δικαστήριο» διερωτήθηκε ο κ. Σαρρής προσθέτοντας ότι «αναγκάζεται ο δικηγορικός Σύλλογος και στέλνει υπαλλήλους δικούς του προκειμένου να εκτελούν δικαστικά καθήκοντα»!

Διαβάστε ακόμη

Συλλυπητήρια δήλωση του Γιάννη Παππά για την απώλεια του Κώστα Κωτικώστα

Αλ. Κολιάδης: Ας μην μας κουνάνε το δάχτυλο και ας μην επικαλούνται τη Δημοκρατία αυτοί που έξι μήνες τώρα αρνούνται να αποδεχτούν τη λαϊκή ετυμηγορία

Επίσκεψη γυναικών από το Κέντρο Ημερήσιας Απασχόλησης «Κορωνίς»

Ν. Γερονικόλας: Περί πολιτικής ηθικής

Απεργία δικαστικών υπαλλήλων στις 24 Απριλίου

Μαθήματα πυρόσβεσης σε εθελοντές για λήψη πιστοποίησης στη Ρόδο

Να καθαριστούν τα οικόπεδα ζητά η κοινότητα Σορωνής

Ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς Ν. Δωδεκανήσου για την καταγγελία σεξουαλικής παρενόχλησης στη Νίσυρο