Το συνέδριο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

Το συνέδριο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

Το συνέδριο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1724 ΦΟΡΕΣ

Πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία στη Ρόδο

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε προχθές στη Ρόδο το συνέδριο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων σε συνεργασία με το Δικηγορικό Σύλλογο Ρόδου.

Θέμα του συνεδρίου ήταν «Το Δίκαιο Προστασίας του Περιβάλλοντος» στο οποίο αναφέρθηκαν με τις εισηγήσεις τους εξέχουσες προσωπικότητες από το χώρο της ελληνικής δικαιοσύνης αλλά και των γραμμάτων.

Χαιρετισμό κατά την έναρξη του συνεδρίου απηύθυναν η Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου – Χριστοφίλου, ο Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης Γεώργιος Σούρλας, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου Κώστας Σαρρής, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος και ο δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος, ενώ παραβρέθηκαν οι βουλευτές Δωδεκανήσου Βασίλης Υψηλάντης και Δημήτρης Γάκης, ο διοικητής της 95 ΑΔΤΕ Υποστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Αστυνομικός Διευθυντής της Α΄Αστυνομικής Διεύθυνσης Δωδεκανήσου Ταξίαρχος Φώτης Νικολόπουλος κ.α.
Το συνέδριο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων
Το συνέδριο αποτελούνταν από δύο μέρη, όπου στο πρώτο προήδρευσε ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Αθανάσιος Κουτρομάνος με ομιλητές: τον Ομότιμο καθηγητή της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Ιωάννη Καράκωστα ο οποίος αναφέρθηκε στο «Ιδιωτικό Δίκαιο και Προστασία Περιβάλλοντος», τον κ. Γεώργιο Κρεμλή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος, Επικεφαλής της Διοικητικής Μονάδας «Επιβολή Δικαίου Πολιτική Συνοχής και Ευρωπαϊκό Εξάμηνο» ο οποίος μίλησε για την «Πολιτική και το ευρωενωσιακό δίκαιο περιβάλλοντος», καθώς και τον Ευρωβουλευτή- καθηγητή του Δημοσίου Δικαίου Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Γεώργιο Κατρούγκαλο, ο οποίος και ανέπτυξε το θέμα «η προστασία του περιβάλλοντος ως θεμελιώδες συνταγματικό δικαίωμα».
Το συνέδριο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων
Στο δεύτερο μέρος του συνεδρίου προήδρευσε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη, με ομιλητές: τον Αντεισαγγελέα Εφετών και Αντιπρόεδρο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Ευάγγελο Κασαλιά που αναφέρθηκε στο «Ποινικό Δίκαιο και προστασία Περιβάλλοντος» και τον Δικηγόρο Ρόδου Βασίλη Τριανταφυλλίδη ο οποίος ανέπτυξε «ειδικά ζητήματα Δικαίου Περιβάλλοντος, παραδείγματα από την Νομολογία».

Στην εισήγηση του ο Ρόδιος Δικηγόρος παρουσίασε την νομολογία των ελληνικών πολιτικών δικαστηρίων σχετικά με το θέμα των κεραιών κινητής τηλεφωνίας.

Οι ιδιώτες συχνά προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη για να προστατευθούν από ενδεχόμενους κινδύνους της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, την οποία οι εγκαταστάσεις αυτές εκπέμπουν.

Νομικό όχημά τους είναι στις περιπτώσεις αυτές η προστασία της προσωπικότητας, η οποία ως γνωστό συμπεριλαμβάνει την υγεία και την απόλαυση ενός καθαρού περιβάλλοντος, ως επιμέρους πτυχές της.

Η νομολογία αυτή έδωσε έναυσμα για τη συζήτηση κάποιων ειδικότερων θεμάτων.
Το συνέδριο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων
Μεταξύ αυτών ο κ. Τριανταφυλλίδης, ανέπτυξε την επίδραση που ασκεί η ευρωπαϊκή αρχή της προφύλαξης στην προστασία της προσωπικότητας από τα εθνικά δικαστήρια.

Σύμφωνα με την αρχή αυτή είναι δυνατή η λήψη μέτρων προφύλαξης κατά μιας συγκεκριμένης δραστηριότητας, η οποία προξενεί πιθανώς κινδύνους για την υγεία, χωρίς να απαιτείται επιστημονική βεβαιότητα ως προς την επέλευση βλαβών της υγείας.

Επίσης εξέθεσε τον προβληματισμό του για τη σημασία που μπορούν να έχουν διοικητικές άδειες, όπως οι σχετικές με την εγκατάσταση και λειτουργία κεραιών κινητής τηλεφωνίας, και αντίστοιχες διοικητικές ρυθμίσεις, οι οποίες προβλέπουν επιτρεπτά όρια ακτινοβολίας κλπ., για την αξίωση προστασίας της προσωπικότητας και την κρίση του Δικαστή.

Ο Βασίλης Τριανταφυλλίδης είναι απόφοιτος του Τμήματος Νομικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών ενώ προσφάτως τελείωσε τη διδακτορική του διατριβή στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, στο δίκαιο του ελεύθερου ανταγωνισμού και το αστικό δίκαιο.

Έχει ολοκληρώσει με άριστα μεταπτυχιακές σπουδές τόσο στο αστικό δίκαιο στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών όσο και στο οικονομικό και εμπορικό δίκαιο στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου.

Είναι πρώην υπότροφος της DAAD και μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου από το 2009.

Έχει δημοσιεύσει άρθρα και έχει συμμετάσχει με εισηγήσεις σε σεμινάρια στην Ελλάδα και τη Γερμανία, ενώ έχει διατελέσει ασκούμενος επιστημονικός συνεργάτης στη γερμανική Ομοσπονδιακή Αρχή Δικτύων.

Διαβάστε ακόμη

Αναφορά στον υπουργό Υγείας από τη Νέα Αριστερά για την καταγγελία του Συλλόγου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου

Δύο μέλη από τη Ρόδο στο Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εκμισθωτών Θαλασσίων Μέσων Αναψυχής

Εγκρίθηκε η σήμανση για την επέκταση του πεζοδρόμου

Εξήντα αιτήσεις κατατέθηκαν για το σύστημα τηλεφροντίδας μοναχικών ηλικιωμένων

Στη Σαουδική Αραβία ταξιδεύουν τρία προϊόντα του Νοτίου Αιγαίου για να εκπροσωπήσουν την Περιφέρεια

Αύριο η συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής των Ευρωεκλογών στη Ρόδο

Με τον πατέρα του 10χρονου που κατήγγειλε τον αρχαιοφύλακα στη Νίσυρο συναντήθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης

Δύο διαμερίσματα στην Αθήνα παραχωρεί η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στον Σύλλογο Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου