Σε αντιρατσιστική ημερίδα συμμετείχε το Λογοτεχνικό κέντρο της Ρόδου

Σε αντιρατσιστική ημερίδα συμμετείχε το Λογοτεχνικό κέντρο της Ρόδου

Σε αντιρατσιστική ημερίδα συμμετείχε το Λογοτεχνικό κέντρο της Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 692 ΦΟΡΕΣ

Το Σάββατο 18 Οκτωβρίου το Διεθνές Κέντρο Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου του ΔΟΠΑΡ ταξίδεψε στην Αθήνα για να συμμετάσχει στην Ημερίδα Αντιρατσιστικής Εκπαίδευσης που πραγματοποίησαν οι Εκδόσεις Πατάκη στο Μέγαρο Μουσικής με αφορμή το βιβλίο «Τριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι ΠΟΤΕ… αχινό» του Βαγγέλη Ηλιόπουλου.

Την περασμένη χρονιά, το ΔΚΣΜΡ υλοποίησε στα σχολεία του νησιού της Ρόδου τη δημιουργική δράση με τίτλο «Με τον Τριγωνοψαρούλη για ένα σχολείο ίσων δικαιωμάτων στο παιχνίδι - στην παρέα - στη ζωή/Αποτυπώνοντας τον Τριγωνοψαρούλη στο χάρτη της Ελλάδας» με αφορμή την ανάγνωση του προαναφερόμενου βιβλίου.

Πρώτος μίλησε ο συγγραφέας Βαγγέλης Ηλιόπουλος καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες στην Ημερίδα και δίνοντας το στίγμα της συνάντησης: «Όλοι Μαζί», δηλαδή, όλοι μαζί μπορούμε καλύτερα και περισσότερα.
Η ημερίδα άνοιξε με τους χαιρετισμούς της πρώην ευρωβουλευτού κ. Μυρσίνης Ζορμπά, προέδρου του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού, η οποία αναφέρθηκε στην ανάγκη και τη συνεχή προσπάθεια για την καταπολέμηση κάθε είδους διακρίσεων και την παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης για τα παιδιά, της ψυχολόγου Μαρίας Τσάγκαρη, εκπροσώπου του Βοηθού Συνηγόρου του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού και της Στέλλας Νάνου, βοηθού τομέα επικοινωνίας και ενημέρωσης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Σε αντιρατσιστική ημερίδα συμμετείχε το Λογοτεχνικό κέντρο της Ρόδου

Στη συνέχεια μίλησαν η Αγγελική Γιαννικοπούλου, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία αναφέρθηκε στη σειρά βιβλίων με ήρωα τον Τριγωνοψαρούλη, ο οποίος πάντοτε υπερασπίζεται και εκπροσωπεί το δικαίωμα στη διαφορετικότητα. Ο Τριαντάφυλλος Κωτόπουλος, επίκουρος καθηγητής Ελληνικής και Παιδικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, έδωσε τη θεωρητική προσέγγιση των μηνυμάτων που πραγματεύονται τα βιβλία του Ηλιόπουλου.

Στη συνέχεια πήραν το λόγο εκπρόσωποι των φορέων από όλη την Ελλάδα που συμμετείχαν στο προαναφερθέν πρόγραμμα. Μίλησαν ο διευθυντής της βιβλιοθήκης της Χαλκίδας κ. Αντώνιος Νικολακάκης, η διευθύντρια της βιβλιοθήκης των Ιωαννίνων, που επέλεξε το δήμο Κόνιτσας για την υλοποίηση της δράσης, η κ. Νικοπούλου, εκπρόσωπος του νηπιαγωγείου Παραμυθούπολη από το Αίγιο, η υπεύθυνη της βιβλιοθήκης Ρεθύμνου κ.ά.

Το ΔΚΣΜΡ εκπροσώπησε η Νάνσυ Τρυποσκούφη, η οποία ενημέρωσε για τις δράσεις του Κέντρου που υλοποιούνται κάθε χρόνο στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού κύκλου «Βιβλιοπεριπέτειες» και αναφέρθηκε λεπτομερώς στη μεγάλη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με τεράστια συμμετοχή παιδιών από τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία του νησιού της Ρόδου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου στην αίθουσα «Ροδίνι» στις 29 Μαρτίου 2014 όπου παρευρέθη ο ίδιος ο συγγραφέας Βαγγέλης Ηλιόπουλος και η δρ Βασιλική Νίκα, εκπαιδευτικός.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης εκτέθηκαν οι εικαστικές δημιουργίες των παιδιών, οι οποίες αργότερα ταξίδεψαν στην Αθήνα για να εκτεθούν σε πολιτιστικό χώρο και ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος έπαιξε μαζί με τα παιδιά το επιτραπέζιο παιχνίδι «Ψαρόσφαιρο» όπου όλοι μαζί έβαλαν γκολ στις διακρίσεις και το ρατσισμό.

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με βιωματικά εργαστήρια που αφορούσαν την εικονογράφηση με τη γνωστή εικονογράφο Λήδα Βαρβαρούση, τις δράσεις φιλαναγνωσίας μέσα στην τάξη και το δημιουργικό παιχνίδι στην αυλή του σχολείου με την εκπαιδευτικό Αγγελική Μαστρομιχαλάκη και τον παιδαγωγό-εμψυχωτή Δικαίο Χατζηπλή.

Παράλληλα, την Παρασκευή 17 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Διεθνούς Κέντρου Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου η παρουσίαση του βιβλίου της Γεωργίας Χιόνη «Η Πριγκιπέσα της Λησμονιάς» σε συνεργασία με το Θεατρικό Εργαστήρι ΣΑΤΥΡ του Κωνσταντίνου Τρέχα και τις Εκδόσεις ΕΞΗ.

Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε από τη φιλόλογο Κατερίνα Ζερβού και από την ίδια τη συγγραφέα ενώ αποσπάσματα διάβασαν ο Δημήτρης Αρβανίτης και η Φαίδρα Καζούλλη, η οποία τραγούδησε συγκινητικά ένα παραδοσιακό νανούρισμα.

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε μουσικά από τους ταλαντούχους δεξιοτέχνες Βασίλη Ορφανό στη λύρα και Θεοδόση Περσελή στο λαούτο, οι οποίοι δημιούργησαν μια υποβλητική ατμόσφαιρα που ταίριαξε αρμονικά με το πνεύμα του βιβλίου καθώς διαδραματίζεται την εποχή των βυζαντινών χρόνων. Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο νέος πρόεδρος του ΔΟΠΑΡ, κ. Σέργιος Αϊβάζης, ο οποίος έκανε λόγο για την ποικιλία και την ποιότητα των δράσεων του ΔΚΣΜΡ και δήλωσε την πρόθεση του νέου διοικητικού συμβουλίου να στηρίξουν και να εμπλουτίσουν τις δράσεις αυτές.

Τέλος, το Σάββατο 18 Οκτωβρίου η συγγραφέας Γεωργία Χιόνη πραγματοποίησε Σεμινάριο Σεναριογραφίας με τίτλο «Με έμφαση στην κωμική συγγραφή». Το σεμινάριο περιλάμβανε δύο θεματικές ενότητες: α) συγγραφή σεναρίου και β) συγγραφή κωμωδίας και σύντομες ασκήσεις σεναριακής συγγραφής- συγγραφή μικρών κωμικών κειμένων (διάλογος ή/και δράση).

Διαβάστε ακόμη

Αύριο η συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής των Ευρωεκλογών στη Ρόδο

Με τον πατέρα του 10χρονου που κατήγγειλε τον αρχαιοφύλακα στη Νίσυρο συναντήθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης

Δύο διαμερίσματα στην Αθήνα παραχωρεί η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στον Σύλλογο Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου

Ο δικηγόρος Στέφανος Καψάλης εξελέγη περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης

Συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Ρόδου την Τετάρτη 1η Μαΐου

Γιάννης Φλεβάρης: Η εμμονή είναι κακό πράγμα κύριε Πρόεδρε!

Παναγιώτης Εγγλέζος για την εκμετάλλευση ασφαλισμένων από ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα

Τμήμα Προετοιμασίας για νέους γονείς από τον ΕΦΚΑ στη Ρόδο