Νερά Καλλιθέας (33): Η δημιουργική θέληση και η επιστημονική και τεχνική επάρκεια, τελειοποίησαν της Θερμοπηγές

Νερά Καλλιθέας (33): Η δημιουργική θέληση και η επιστημονική και τεχνική επάρκεια, τελειοποίησαν της Θερμοπηγές

Νερά Καλλιθέας (33): Η δημιουργική θέληση και η επιστημονική και τεχνική επάρκεια, τελειοποίησαν της Θερμοπηγές

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 424 ΦΟΡΕΣ

Ποιες παθήσεις θεράπευαν...

Νερά Καλλιθέας. Με την έναρξη των Θερμοπηγών μια και μόνη ευχή διδόταν, όπως «το θαυματουργό νάμα των Κρηνών και του Θόλου, να ξαναδίνει στους πρεσβύτες, και να στερεοποιεί στους νέους, εκείνο που αποτελεί ιδανικό ή μάλλον το όνειρο όλων, τη νεότητα ή τουλάχιστον την υγεία.

Ο Γενικός Διοικητής Δωδεκανήσου, διπλωμάτης Ροίκος Αγαθοκλής, μιλώντας κατά τα εγκαίνια είπε μεταξύ άλλων, ότι «όταν ανέλαβε την Δωδεκάνησον η Ελληνική Διοίκησις, από τας παλαιάς εγκαταστάσεις της Καλιθέας, απέμεναν μόνον οι τοίχοι, και αυτοί τραυματισμένοι.

Πόρτες, παράθυρα, σωληνώσεις, μηχαναί, και παν εν γένει αντικείμενον, απαραίτητον δια την σύνθεσιν και λειτουργίαν του Κέντρου Ποσιθεραπείας, είχον αρπαγή. Εχρειάσθη να μελετηθή εξ υπαρχής το όλον σύστημα, να συμπληρωθή, και να εκτελεσθούν έργα λεπτά και πολυδάπανα… η ελληνική δημιουργική θέλησις και η ελληνική επιστημονική και τεχνική επάρκεια…ανεσυγκρότησαν και ετελειοποίησαν το όλον συγκρότημα, εκ των ελαχίστων ομοίων ανά τον Κόσμον…».

Οι διαφημίσεις που δημοσιεύτηκαν στον τοπικό και ελληνικό Τύπο, αφού αναγγέλλουν την έναρξη των Ιαματικών Πηγών δια ποσιθεραπείας, γράφουν ότι τα πόσιμα νερά των πηγών ενδείκνυνται για τη θεραπεία των παθήσεων, αρθριτισμού, ποδάγρας, δερματίτιδας, διαβήτη, ήπατος-ίκτερου, νεφρών, εντέρων-εντεροκολίτιδος και αρτηριοσκληρώσεως.

Ο μεγάλος μας λαογράφος Αναστάσιος Βρόντης, σε άρθρο του για τα Νερά, την τρίτη ημέρα της λειτουργίας τους σημειώνει ότι «…το καθαρτικό νερό το προσφέρουν στους επισκέπτες νεραϊδογέννητες κοπέλες, στα κάτασπρα ντυμένες. Είναι ζεστό και κρύο, και οι ασθενείς παίρνουν όποιο καθορίσουν, ο γιατρός Μ. Τσατσαρώνης και εργαστηριακώς ο μικροβιολόγος Κυπριώτης. Για κάθε επισκέπτη, γίνονται επιστημονικές παρατηρήσεις, ως προς τον ακριβή καθορισμό του ποσού και του είδους της υδροποσίας…».
ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΑΛΑΧΟΥΡΗΣ

Διαβάστε ακόμη

Η Παλιά και η Νέα Αγορά της Ρόδου (Γ' Μέρος)

Η Παλιά και η Νέα Αγορά της Ρόδου (β' μέρος)

Η Παλιά και η Νέα Αγορά της Ρόδου

Η Ρόδος, ο Γρίβας και ο απελευθερωτικός αγώνας της Κύπρου

Δωδεκάνησα: Η Ενσωμάτωση, η ημερομηνία που δεν άλλαξε και μια προσωπική μαρτυρία

Η ιστορία της Αρχαγγελίτισσας Παρασκευής Γιακουμάκη: Στη Στράτα του Προφήτη Ηλία

Σελίδες Ιστορίας: Ο δρόμος των Παθών με τα γλυπτά, ο Σταυρός του Φιλερήμου και η κατάληψη της Μονής στις 20 Σεπτεμβρίου 1947

Τήλος: Οι πρώτοι γάμοι ομοφύλων το 2008, όπως τους έζησαν 3 από τους πρωταγωνιστές τους