Γιώργος Χατζημάρκος στη «Ροδιακή»: «Με ψευτομαγκιές δεν δίνονται λύσεις»

Γιώργος Χατζημάρκος στη «Ροδιακή»: «Με ψευτομαγκιές δεν δίνονται λύσεις»

Γιώργος Χατζημάρκος στη «Ροδιακή»: «Με ψευτομαγκιές δεν δίνονται λύσεις»

Μιχάλης Μαστής

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1702 ΦΟΡΕΣ

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου

Ενάμιση μήνα στο «τιμόνι» της πιο νησιωτικής και πολυδιάσπαρτης περιφέρειας στη χώρα μας συμπλήρωσε ο Γιώργος Χατζημάρκος. Το ταξίδι, στον ορίζοντα πενταετίας, άρχισε με πολλά «μποφόρ» και «τρικυμίες» και όπως όλα δείχνουν το κλίμα τούτο θα χρειαστεί καιρός να αλλάξει.
Ο νέος περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, λειτουργεί έτσι όπως όλοι τον ξέρουμε. Μεθοδικά, οργανωτικά, εκρηκτικά πολλές φορές, αλλά κυρίως, με στρατηγική και σχέδιο για την επόμενη μέρα που ξημερώνει. Δηλώνει έτοιμος να δώσει τις μάχες που απαιτούνται εντός κι εκτός της χώρας μας.

Δεν στρογγυλεύει τις γωνίες και δεν φοβάται να πει όσα σκέφτεται και όσα διαπιστώνει. Ούτε έχει σκοπό να χαϊδέψει αυτιά και καταστάσεις. Επιτίθεται ανοιχτά στον προκάτοχό του κ. Γιάννη Μαχαιρίδη, μιλώντας για πεδίο «ναρκοθετημένο» που του παρέδωσε, ενώ δεν διστάζει να προειδοποιήσει ότι δεν πρόκειται ν’ ακολουθήσει ψευτομαγκιές με επιστολές και υπομνήματα τα οποία όμως δεν έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Δηλώνει εξοργισμένος με τον χρόνο και τις ευκαιρίες που έχασε ο τόπος μας και ομολογεί ότι ο «εχθρός» δεν βρίσκεται εκτός, αλλά εντός των τειχών μας.

Κύριε Χατζημάρκο, συμπληρώσατε ενάμιση μήνα στο «τιμόνι» της πιο νησιωτικής περιφέρειας της χώρας μας. Σας έχουμε ακούσει να μιλάτε και εντός κι εκτός του περιφερειακού μας συμβουλίου, για καταστάσεις «ροκ» τις οποίες βρήκατε από τον Γιάννη Μαχαιρίδη. Πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση;
Η αλήθεια είναι ότι περιμέναμε ένα τοπίο αταξίας και δυστυχώς το βρήκαμε. Αυτό που σε καμία περίπτωση δεν περιμέναμε, γιατί φυσικά κανείς υγιής νους δεν θα μπορούσε να το φανταστεί, είναι ότι το τοπίο θα ήταν και “ναρκοθετημένο”. Φαινόμενο λυπηρό, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να πετύχει το στόχο του, να λειτουργήσει δηλαδή ανασταλτικά ως προς την πορεία ανάκαμψης. Ούτε η θέλησή μας, ούτε οι δυνάμεις μας κάμπτονται.

Γνωρίζαμε ότι θα έπρεπε να διαθέσουμε όλη την ενέργειά μας για να αντιμετωπίσουμε τις ανοικτές πληγές της πατρίδας μας και αυτό δεν αλλάζει ούτε από τον αριθμό των πληγών, ούτε από το βάθος τους. Λίγο χρόνο κέρδισαν μόνο, πάντα εις βάρος των συμφερόντων του τόπου όπως ακριβώς έκαναν πάντοτε.

Τι σας προβληματίζει περισσότερο, όταν η πόρτα του γραφείου σας κλείνει κι εσείς «κοιτάτε» στον ορίζοντα πενταετίας που σας εμπιστεύτηκαν οι νησιώτες του Νοτίου Αιγαίου;

Η υποχρηματοδότηση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου είναι αυτή την ώρα το βασικότερο ζήτημα που επιβάλλεται να αντιμετωπιστεί. Η επάρκεια πόρων είναι η βάση στην οποία θα στηριχτούν όλες οι επιμέρους δράσεις και πολιτικές που σχεδιάζουμε σε βάθος 5ετίας. Είναι πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και το νέο ΕΣΠΑ, όπως γνωρίζετε, είναι πολύ περιορισμένο για την Περιφέρειά μας λόγω του “Στόχου 2”. Δεν έχουμε ψευδαισθήσεις.

Σε καιρούς οικονομικής κρίσης, η εξασφάλιση επιπλέον πόρων είναι μια εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση με αβέβαιο αποτέλεσμα. Παρά ταύτα, μέχρι σήμερα όχι μόνο δεν έγινε καμία σοβαρή προσπάθεια κάλυψης των οικονομικών απωλειών που συνεπάγεται για το Νότιο Αιγαίο ο “Στόχος 2”, αλλά η προηγούμενη περιφερειακή αρχή άφησε να χαθεί και το Ειδικό Πρόγραμμα για τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου ύψους 250 εκατ. ευρώ, που είχε θεσπιστεί ακριβώς για αυτό το λόγο, να καλύψει δηλαδή τη διαφορά από το πρώτο ΕΣΠΑ.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, είναι επιβεβλημένο να στραφούμε στην ΕΕ και να διεκδικήσουμε, με σοβαρή και ισχυρή τεκμηρίωση, αυτά που δικαιούται η Περιφέρειά μας. Έχω ζητήσει ήδη τη συνδρομή του Οικονομικού Επιμελητηρίου για την επιστημονική τεκμηρίωση της ξεκάθαρης και απόλυτα δίκαιης πολιτικής θέσης, ότι τα στοιχεία του κατά κεφαλήν ΑΕΠ στο Νότιο Αιγαίο, τα οποία οδήγησαν στον «Στόχο 2» και στις μειωμένες χρηματοδοτήσεις, δεν απεικονίζουν την οικονομική πραγματικότητα της πολυνησιακής Περιφέρειας και ως εκ τούτου, θα πρέπει να υπάρξει αποκατάσταση της αδικίας, με την τροποποίηση των κριτηρίων της κατηγοριοποίησης.

Την μάχη θα την δώσουμε εντός και εκτός Ελλάδος, στον χρόνο της πρώτης αναθεώρησης του Προγράμματος. Από την ισχύ, τη σοβαρότητα των επιχειρημάτων μας και το πολιτικό περιβάλλον της χώρας κατά την κρίσιμη περίοδο θα κριθεί το αποτέλεσμα.

Τι εξοργίζει περισσότερο τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου;
Η συνειδητοποίηση του χαμένου χρόνου, του χαμένου εδάφους, των χαμένων ευκαιριών και εν τέλει της αναξιοποίητης προοπτικής. Είναι πολύ σκληρό να στέκεσαι μπροστά σε καταστάσεις σαν αυτές που βιώνουμε σήμερα και να ξέρεις ότι τουλάχιστον η δική μας περιοχή είχε την πλήρη δυνατότητα να έχει μία καλύτερη μοίρα και τουλάχιστον να ξεκινάει αυτό τον Γολγοθά που σήμερα ανεβαίνει από ένα πολύ υψηλότερο επίπεδο.

Να ξέρεις ότι είχες όλες τις προδιαγραφές για μία τελείως διαφορετική πορεία, που ακυρώθηκε για λόγους που σε προσβάλει ακόμα και η περιγραφή τους.
Ναι, είναι εξοργιστικό αλλά να ξέρετε ότι ταυτόχρονα αυτό το ίδιο αίσθημα οργής μετατρέπεται σε εσωτερική δύναμη που σε θωρακίζει για τον σκληρό αγώνα της συνέχειας.

Ο χειρότερος εχθρός των νησιών και των νησιωτών μας; Ποιος είναι κατά την άποψη και την εκτίμησή σας;
Έχω πει πολλές φορές μέχρι σήμερα ότι ο εχθρός είναι “εντός των τειχών”. Δεν είμαι από εκείνους που αρέσκομαι να αναζητώ άλλοθι σε “εχθρούς” και “φαντάσματα”. Στην αναζήτηση “εχθρών” επιδίδονται χρόνια τώρα όλοι εκείνοι που θέλουν να δικαιολογήσουν την ανικανότητα, τις αστοχίες, την ατολμία, τα λάθη, τις παραλείψεις τους. Είναι πολύ βολικό να υπάρχει πάντα κάποιος “εχθρός”, το οποίον υποτίθεται πολεμούν. Εγώ, επειδή έχω μάθει στη ζωή μου να μην κρύβομαι πίσω από κανένα εχθρό, θα σας πω για μια ακόμη φορά ότι αν υπάρχει εχθρός, είναι ο κακός μας εαυτός και μόνον αυτός. Ουκ έστιν αριθμός περιπτώσεων που το αποδεικνύει.

Αυτό που συνηθίζουμε να αποκαλούμε «κράτος των Αθηνών»; Υφίσταται; Κι αν ναι, ο Γιώργος Χατζημάρκος, είναι έτοιμος και με ποιο τρόπο για να δώσει τη μάχη και σ’ αυτό το μέτωπο;
“Κράτος των Αθηνών”! Ο πιο βολικός “εχθρός” το πιο συνηθισμένο άλλοθι! Το οξύμωρο στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι εκείνοι που δήθεν κατηγορούν το κεντρικό κράτος για όλα τα δεινά του τόπου, τυγχάνει να είναι διαχρονικά και οι καλύτεροι και οι πιο πειθήνιοι συνεργάτες του! Σας το είπα και πριν. Η κερκόπορτα ανοίγει συνήθως από μέσα. Δεν μπήκα ποτέ και δεν πρόκειται να μπω στη λογική αυτή. Τα προβλήματα δεν λύνονται κηρύσσοντας πόλεμο σκιών κατά του “αθηνοκεντρικού κράτους” με ψευτομαγκιές, επιστολές, ψηφίσματα και υπομνήματα.

Η μάχη στην οποία αναφέρεστε, δίδεται με συγκεκριμένες και τεκμηριωμένες προτάσεις, που η κεντρική διοίκηση δύσκολα θα αντικρούσει ή θα προσπεράσει. Χρειάζεται σοβαρότητα. Και η σοβαρότητα προαπαιτεί την ενηλικίωση και την χειραφέτηση της αυτοδιοίκησης.

Η σχέση μεταξύ κεντρικής εξουσίας και αυτοδιοίκησης χρειάζεται επανασχεδιασμό και οι σχετικοί ρόλοι επαναπροσδιορισμό. Η γενναία αλλαγή της βάσης αυτής της σχέσης προϋποθέτει αποκοπή του ομφάλιου λώρου. Του πολιτικού ομφάλιου λώρου. Σε αυτό το πεδίο είμαστε έτοιμοι να δώσουμε τη μάχη με συγκεκριμένες προτάσεις. Η φορολογική αποκέντρωση και οι οικονομική αυτοτέλεια, για την οποία έχω επανειλημμένως μιλήσει και με πολύ συγκεκριμένες προτάσεις που σήμερα βρίσκονται στο προσκήνιο της κεντρικής πολιτικής ζωής ως αναπόφευκτες επιλογές, είναι ένα απτό και χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Γ. Χατζημάρκος:  «Χρέος είναι να εκπαιδεύσουμε την κοινωνία στην αλήθεια»

Το ζήτημα των παράνομων μεταναστών; Λύνεται με θεωρίες και ευχές ή με αποτελεσματικές ενέργειες στις οποίες όμως το επίσημο κράτος θα συμμετέχει και θα στηρίζει και θα διασφαλίζει ότι αύριο δεν πρόκειται να τα φορτώσει στην τοπική μας κοινωνία;
Ούτε με θεωρίες, ούτε με ευχές λύνεται το πρόβλημα. Όπως επίσης δεν λύνεται ούτε με στρουθοκαμηλισμό, ούτε με δήθεν πατριωτικές κορώνες. Το ζήτημα των παράτυπων μεταναστών και των προσφύγων είναι αλήθεια ότι προσφέρεται για λαϊκισμό, αλλά επιτέλους, κάποια στιγμή πρέπει να διαχωρίσουμε τον λαϊκισμό και την ανευθυνότητα από τον πατριωτισμό.

Είπα προ ημερών και το ξαναλέω: «Υψηλότερη εκδήλωση πατριωτισμού από την υπευθυνότητα δεν υπάρχει». Και τι εννοώ: Υπάρχουν δεδομένα που κανένας δεν μπορεί να τα αγνοήσει. Το πρόβλημα δεν είναι στατιστικό. Είναι πρωτίστως ανθρωπιστικό. Ο μεγαλύτερος αριθμός αυτών που μπαίνουν στα νησιά μας είναι Σύροι πρόσφυγες, που προστατεύονται από τις διεθνείς συνθήκες, και όχι παράτυποι μετανάστες. Είναι επίσης βέβαιο ότι το κύμα της μετανάστευσης βαίνει διαρκώς αυξανόμενο και λόγω των τζιχαντιστών.

Κανένας δεν δικαιούται να κλείνει τα μάτια σε όλα αυτά ή να πιστεύει ότι θα υψώσει τείχη στα θαλάσσια σύνορα. Επιπλέον, ο κίνδυνος των λοιμώξεων που πάντα ήταν υπαρκτός, σήμερα είναι ακόμη πιο απειλητικός λόγω του Ebola. Μόλις προχθές η πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ προειδοποίησε ότι η εμφάνιση κρούσματος Ebola στην Ελλάδα είναι αναπόφευκτη. Συνεπώς, ο ιατρικός έλεγχος όσων εισέρχονται στα νησιά μας είναι επιβεβλημένος, για την προφύλαξη των κατοίκων και των επισκεπτών τους. Η θέση μου είναι συγκεκριμένη, ασχέτως αν για λόγους σκοπιμοτήτων, εσκεμμένα παραποιείται και παρερμηνεύεται. Σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε τη δημιουργία στρατοπέδων μόνιμης κράτησης παράτυπων μεταναστών.

Θεωρώ όμως επιβεβλημένη τη δημιουργία κρατητηρίων για τις πρώτες 72 ώρες όσων μπαίνουν στα νησιά, όπου θα γίνεται ο απαραίτητος ιατρικός έλεγχος. Και εν τέλει, τι θίγει περισσότερο την τουριστική εικόνα των νησιών; Ένας οργανωμένος χώρος υποδοχής ή οι εικόνες που βλέπουμε σήμερα σε αστυνομικά τμήματα, πάρκα, πλατείες και μπαλκόνια ; Ας σοβαρευτούμε!


Βλέποντας σήμερα «εκ των έσω» πια τα δεδομένα που ισχύουν σε αυτό που αποκαλούμε δημόσια διοίκηση, ποια είναι η εκτίμησή σας; Επιτρέπει όλο αυτό το πλαίσιο στον ανώτατο βαθμό αυτοδιοίκησης που έχει σήμερα η χώρα μας, να λειτουργήσει όπως πρέπει να σταθεί δίπλα στον πολίτη;
Το “θεσμικό πλαίσιο”! Άλλος ένας “εχθρός”. Όταν δεν κρυβόμαστε πίσω από το “κράτος των Αθηνών”, κρυβόμαστε πίσω από “θεσμικό πλαίσιο” που δεν μας αφήνει να λειτουργήσουμε. Το ιδανικό θεσμικό πλαίσιο, δεν θα υπάρξει ποτέ σ΄ αυτή τη χώρα της δαιδαλώδους πολυνομίας και της αποθέωσης των τροπολογιών που εν μια νυκτί αλλάζουν τα ισχύοντα.

Πιστεύω ωστόσο, ότι, αν ως περιφερειακή αρχή επιτύχουμε να εξαντλήσουμε τις δυνατότητες που παρέχει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, θα έχουμε κάνει ήδη πάρα πολλά. Αλλά όχι μόνο αυτό. Σας θυμίζω μια από τις βασικές αρχές της παράταξής μας: Δεν αρκούμαστε στις αρμοδιότητες που καθορίζει το θεσμικό πλαίσιο, δεν κρυβόμαστε πίσω από αυτές. Δεν υπάρχει ζήτημα που να μην αφορά την περιφερειακή αρχή και που να μην επιχειρήσει τη δική της παρέμβαση για την επίλυση των προβλημάτων που δεκαετίες τώρα ταλαιπωρούν τους νησιώτες.

Αναζητώντας τον τρόπο με τόλμη, φαντασία, ευελιξία, ευρηματικότητα. Πρακτικά, όλα τα παραπάνω προϋποθέτουν την μετατροπή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου σε ένα αποτελεσματικό μηχανισμό διοίκησης υψηλών προδιαγραφών, που με βασικές αρχές τη διαφάνεια και τη χρηστή διοίκηση θα έχει στόχο την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών, την παραγωγική και αποτελεσματική λειτουργία της Περιφέρειας και εν τέλει την αρτιότερη εξυπηρέτηση του πολίτη. Αυτή τη νέα αντίληψη για τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης σηματοδοτεί και η επιλογή στη θέση του Εκτελεστικού Γραμματέα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου του κ. Δημήτρη Σκιαδά, εμπειρότατου στελέχους της Δημόσιας Διοίκησης”.

Γ. Χατζημάρκος:  «Χρέος είναι να εκπαιδεύσουμε την κοινωνία στην αλήθεια»

Τη Δευτέρα παρακολουθήσατε το συνέδριο του ΣΕΤΕ και μάλιστα ήσασταν ομιλητής για την εποχικότητα στον τουρισμό με σκοπό την άμβλυνσή της. Επειδή το θέμα το συζητάμε ειδικά στη Ρόδο πολλά χρόνια, υπουργοί και υφυπουργοί που υποσχέθηκαν να κάνουν κάτι, ήλθαν και παρήλθαν, βλέπετε να γίνει κάτι άμεσα για το ζήτημα;
Ο τουρισμός αποτελεί την υπ' αριθμόν ένα προτεραιότητά μας για την πενταετία που διανύουμε. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε πολλά να κάνουμε ως Περιφέρεια, ανεξαρτήτως της κεντρικής πολιτικής για τον τουρισμό. Η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, η κρουαζιέρα, ο συνεδριακός, ο μαθητικός τουρισμός, είναι ζητήματα που πρέπει να τα δούμε πρώτα εμείς, σε περιφερειακό επίπεδο, να αντιμετωπίσουμε τις δικές μας στρεβλώσεις και παθογένειες.

Είναι αλήθεια ότι η πολυετής ύφεση, η φοροεισπρακτική πολιτική και η έλλειψη ρευστότητας δεν αφήνουν τον τουρισμό να απογειωθεί. Έτσι, βλέπουμε το παράδοξο, οι αφίξεις να σπάνε τα ρεκόρ, αλλά τα προβλήματα σε όλες τις βαθμίδες του τουριστικού προϊόντος, από τους επιχειρηματίες μέχρι τους εργαζόμενους, να παραμένουν ή και να επιδεινώνονται. Αυτό καθιστά επιβεβλημένη τη δική μας παρέμβαση. Μια Περιφέρεια με προορισμούς όπως η Ρόδος, η Κως, η Μύκονος, η Σαντορίνη, δεν μπορεί παρά να είναι ηγέτιδα δύναμη στην τουριστική βιομηχανία της χώρας. Εκείνη που με χαρακτηριστικό της την εξωστρέφεια και με “όπλο” τη βαριά πολιτισμική κληρονομιά, ανοίγει δρόμους, χαράζει κατευθύνσεις, αξιοποιεί στο έπακρο τα μοναδικά της πλεονεκτήματα. Όλα αυτά είναι πρωτίστως δική μας υπόθεση και έτσι θα τα αντιμετωπίσουμε.

Ποιό είναι το δυσκολότερο στοίχημα αυτής της θητείας;
Δεν είναι ούτε το οικονομικό, ούτε το διοικητικό, ούτε η αταξία ή κάποιο άλλο από αυτά που πιστεύω ότι εύκολα και αβίαστα θα περιέγραφε ο μέσος συμπολίτης μας. Οι μεγαλύτεροι και δυσκολότεροι στόχοι είναι πάντοτε αυτοί που έχουν να κάνουν με τον άνθρωπο και τις διαμορφωμένες νοοτροπίες. Με τους συμπολίτες μας εθισμένους πλέον στο ψέμα, το να εκπαιδεύσουμε την κοινωνία στην αλήθεια είναι το δυσκολότερο στοίχημα της θητείας μας.

Διαβάστε ακόμη

Γιάννης Παππάς: «Οι Eυρωεκλογές δεν είναι επίδειξη επαναστατικής γυμναστικής»

Νίκος Παντελής: Ο κωμικός από τη Ρόδο, είναι το πιο «φρέσκο» πρόσωπο της ελληνικής stand-up σκηνής

Αυξημένοι οι ατμοσφαιρικοί ρύποι στο κέντρο της Ρόδου το καλοκαίρι

Άφησε την Αδελαΐδα για να μεγαλώσει την οικογένειά της στη Λαχανιά

Όλγα Κεφαλογιάννη: Το 2024 θα είναι ακόμα μία εξαιρετική χρονιά για τον ελληνικό Tουρισμό

Γ. Χατζής: Πρέπει να καθίσουμε όλοι σε ένα τραπέζι και να συνθέσουμε ένα εθνικό σχέδιο υποδομών

Αντώνης Ζερβός: Ξεκίνησε ως «παιχνίδι» και κατέληξε ως στοίχημα με τον εαυτό μου

Ο ελληνικός Τουρισμός χρειάζεται εθνικό σχέδιο για να διατηρηθεί στην κορυφή, δηλώνει ο Γιάννης Ρέτσος