Δεν συζητήθηκαν ενεργειακό και ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου

Δεν συζητήθηκαν ενεργειακό και  ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου

Δεν συζητήθηκαν ενεργειακό και ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 373 ΦΟΡΕΣ

Παρά την απαίτηση των παρατάξεων της μειοψηφίας

Δεν…εισακούσθηκαν, προχθές το βράδυ, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ούτε οι επικεφαλής των παρατάξεων της μειοψηφίας, ούτε και οι εκπρόσωποι εμπλεκομένων φορέων που ήταν παρόντες, για να συζητηθούν τα «καυτά» ζητήματα του ενεργειακού και της ιδιωτικοποίησης του αεροδρομίου της Ρόδου, τα οποία, τελικά, και παρά το επίμονο αίτημα από όλες τις πλευρές, θα αναλυθούν σε ειδική συνεδρίαση του Σώματος, όπως ήταν και η πρόταση του Δημάρχου κ. Φώτη Χατζηδιάκου!

Θέματα που βρίσκονται στην επικαιρότητα αυτές τις ημέρες, όπως η λειτουργία του υποσταθμού της ΔΕΗ στον Άη-Νικόλα, η πορεία των εργασιών στο νέο εργοστάσιο της ΔΕΗ και εν γένει το ενεργειακό του νησιού, επίσης η ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου, ακόμη και η ανανέωση της προγραμματικής σύμβασης για τη Μεσαιωνική Πόλη (σ.σ. με αφορμή την επίσκεψη εδώ της υφυπουργού Πολιτισμού κας Άντζελας Γκερέκου), τέθηκαν στην προχθεσινή συνεδρίαση, τόσο από τον ίδιο τον Δήμαρχο, στο στάδιο της ενημέρωσης, όσο και, επίμονα, από τους επικεφαλής όλων των παρατάξεων της μειοψηφίας.

Ωστόσο, στο στάδιο της ενημέρωσης δόθηκε ο λόγος στους επικεφαλής της μειοψηφίας που φάνηκαν να έχουν αντίθετη θέση από τον Δήμαρχο για τα περισσότερα ζητήματα ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι κάποιοι, όπως ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, κ. Στράτος Καρίκης, του επεσήμαναν και τις σχετικές αποφάσεις που έχει πάρει το δ.σ. κατά την προηγούμενη θητεία, ζητώντας την επικαιροποίησή τους.
Δεν συζητήθηκαν ενεργειακό και  ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου
Επίσης, παρά την παρουσία στην αίθουσα, από νωρίς, εκπροσώπων των κατοίκων της περιοχής του Αγίου Νικολάου καθώς και εκπροσώπων των εργαζομένων στο αεροδρόμιο της Ρόδου, δεν τους δόθηκε ο λόγος με αποτέλεσμα να αναγκαστούν να αποχωρήσουν μετά τις τοποθετήσεις.

Μαζί τους αποχώρησε και το μέλος της ελάσσονος μειοψηφίας (σ.σ. του κ. Γιώργου Υψηλάντη), κα Ευαγγελία Παναή, διαμαρτυρόμενη τόσο για το γεγονός ότι δεν συζητήθηκαν τα θέματα όσο και για την απουσία του Δήμου από τη διαμαρτυρία κατά του ΤΑΙΠΕΔ που έγινε αυτές τις ημέρες στην Αθήνα.

Σημειώνεται, ακόμη, ότι ο λόγος δεν δόθηκε ούτε στους δημοτικούς συμβούλους για τα θέματα αυτά καθώς, όπως είπε ο Πρόεδρος του Σώματος, κ. Βαγγέλης Μανδρακός, ήδη βρίσκονταν εκτός προγραμματισμένης ώρας!

Ο Δήμαρχος
Πιο αναλυτικά, κατά την ενημέρωση που έκανε ο Δήμαρχος, αφού τόνισε ότι «το ενεργειακό δεν είναι προ των πυλών, είναι…μέσα στις πύλες», σχετικά με τον υποσταθμό στον Άη-Νικόλα, άφησε να διαφανεί ότι είναι προς την κατεύθυνσή του να λειτουργήσει-συμπέρασμα, άλλωστε, που είχε εξαχθεί και μετά από την πρόσφατη επίσκεψη εδώ του Προέδρου της ΔΕΔΔΗΕ κ. Ζωντανού.

Ο κ. Χατζηδιάκος, αφού ενημέρωσε για την απόφαση του ΣτΕ που ήταν υπέρ της ΔΕΗ και ότι το θέμα θα κριθεί εκ νέου στα Δικαστήρια τον Ιούλιο του 2015, τόνισε ότι, μέχρι τότε, η Δημοτική Αρχή έχει υποχρέωση να διασφαλίσει ότι θα καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες του νησιού.

Είπε, ακόμη, ότι οι θέσεις του πάνω σ’ αυτό το θέα είναι ξεκαθαρισμένες, αναφέροντας ότι ακόμα και αν λειτουργούσε αύριο το νέο εργοστάσιο της ΔΕΗ, ο υποσταθμός στο Ροδίνι δεν μπορεί να καλύψει τις ολοένα αυξανόμενες ενεργειακές ανάγκες της πόλης.
Δεν συζητήθηκαν ενεργειακό και  ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου
Στη συνέχεια, έκανε γνωστή την πρόθεσή του να συζητήσει το θέμα αυτό με τους επικεφαλής των παρατάξεων, με τους εκπροσώπους των κατοίκων αλλά, κυρίως, με τους κοινωνικούς εταίρους, όπως το ΤΕΕ/Τμήμα Δωδεκανήσου.

«Είναι δεδομένο ότι δεν μπορούμε ν’ αφήσουμε το νησί χωρίς ρεύμα», υπογράμμισε ο κ. Χατζηδιάκος ο οποίος, όμως, έσπευσε να συμπληρώσει ότι, επίσης, τίποτα δεν μπαίνει πιο πάνω από την Υγεία των κατοίκων.

Μάλιστα, γι’ αυτό το τελευταίο, ανέφερε ότι έχει κριθεί, δηλαδή ότι δεν υφίσταται θέμα, και, έτσι, εκείνο που απομένει για όσους αντιδρούν είναι το κτιριακό. Όπως είπε, κάποιοι στέκονται στο αν το κτίριο που θα στεγάσει τον υποσταθμό θα ταιριάζει αισθητικά με την περιοχή.

Όμως, με αφορμή αυτό, ο Δήμαρχος «ξεσπάθωσε» λέγοντας ότι το δ.σ. θα πρέπει να ξαναδεί και το μισογκρεμισμένο κτίριο των μύλων και «όλα αυτά…τα χαλατά που θα ήταν ευχής έργο…να ισοπεδωθούν και να χτιστεί ένα νέο παραλιακό μέτωπο αλλά αυτό είναι μόνο στη σφαίρα της φαντασίας!», όπως είπε.

Κλείνοντας, θύμισε ότι το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου θα έρθει εδώ ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, κ. Αρθούρος Ζερβός και ο Δήμαρχος θα βάλει στο τραπέζι τα ανταποδοτικά έργα, όχι, όμως, στη λογική του «χάντρες στους ιθαγενείς». Τέλος, σχολίασε ότι για την υπογειοποίηση των καλωδίων δεν είδε να θίξει κανένας το θέμα.

Σχετικά με την ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου «Διαγόρας», ο κ. Χατζηδιάκος διευκρίνισε ότι πρόκειται για ένα θέμα κυβερνητικής πολιτικής. «Μη μου πείτε ο Δήμος να μπει μπροστάρης και να πάει ν’ αναλάβει τη διαχείριση», συμπληρώνοντας, πάντως, ότι ακόμα και αν το πάρει ιδιώτης, ο Δήμος θα πρέπει να έχει άποψη για το τι θα γίνει.

Κλείνοντας την ενημέρωση ο Δήμαρχος δεν παρέλειψε ν’ αναφέρει ότι μεθαύριο που έχει προγραμματίσει επισκέψεις στα Υπουργεία στην Αθήνα, μεταξύ των οποίων και στο Οικονομικών, θα ζητήσει να γίνει πορεία στο ΤΑΙΠΕΔ για τη Ροδιακή Έπαυλη!

Η μειοψηφία
Σε διαφορετικό μήκος κύματος κινήθηκαν οι επικεφαλής των υπολοίπων παρατάξεων. Αρχής γενομένης από τον κ. Καρίκη ο οποίος, ευθύς εξ’ αρχής, δήλωσε «υπερασπιστής των αποφάσεων του δ.σ.» και είπε: «Δεν έχω εμπιστοσύνη στη νομοθεσία και τα συμφέροντα» και τόνισε ότι δεν συμφωνεί με το να κρατήσει ο Δήμος παθητική στάση, αλλά δυναμική.

Μάλιστα, ανέφερε ότι όταν βρέθηκε εδώ ο κ. Ζερβός του είπαν να προτείνει να γίνει αλλού ο υποσταθμός, ωστόσο δεν έδωσε εναλλακτική.

Ο κ. Καρίκης, ξεκαθάρισε ότι, ως παράταξη εμμένουν στις αποφάσεις του δ.σ. και προτείνουν να γίνει ειδική συνεδρίαση για το θέμα το οποίο, όπως είπε, «καίει» μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας.

Σχετικά με το αεροδρόμιο, υπογράμμισε ότι «πρέπει να το πουλήσουμε ακριβά και με ανταλλάγματα για την τοπική κοινωνία» ενώ για την επίσκεψη της κας Γκερέκου, δήλωσε ότι…έχει κουραστεί από επισκέψεις Υπουργών «ανούσιες και εθιμοτυπικού χαρακτήρα».

Κλείνοντας, ο κ. Καρίκης αναφέρθηκε στον ορισμό των τριών ειδικών συμβούλων του Δημάρχου, λέγοντας ότι καλό θα ήταν να απέφευγε πρόσωπα που έχουν εμπλακεί στην εκλογική διαδικασία και μετέφερε τα παράπονα πολλών συμπολιτών μας.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, κ. Χατζής Χατζηευθυμίου, ζήτησε να συζητηθούν εκτός ημερησίας διατάξεως τα θέματα της ΔΕΗ, του αεροδρομίου και ν’ αναβληθεί όλη η ημερήσια διάταξη. Επίσης, ζήτησε ενημέρωση για τη γέφυρα της Κρεμαστής.

Χαρακτηριστικό είναι, επίσης, εκείνο που έθεσε υπόψιν του Σώματος ότι στη δ.κ. Αρνίθας το ιατρείο δεν έχει οικοδομική άδεια και, ως εκ τούτου, δεν μπορεί να ηλεκτροδοτηθεί!

Στην τοποθέτησή του, ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, κ. Γιώργος Υψηλάντης, αφού τόνισε ότι το δ.σ. καλό είναι να μην ασχολείται με τα διαδικαστικά θέματα αλλά με τη χάραξη πολιτικής, επανέλαβε την πάγια θέση τους ότι πρόκειται για «ξεπούλημα» του αεροδρομίου και θύμισε ότι υπάρχει ομόφωνη απόφαση του δ.σ. που ελήφθη το 2014, και η οποία ξεκάθαρα δηλώνει ότι είναι αντίθετος ο Δήμος στην εκποίησή του και ότι είναι υπέρ του Κρατικού ελέγχου, άσχετα αν το απαξιώνει.

Και εκείνος ζήτησε να τεθεί το θέμα προ ημερησίας διατάξεως ως κατεπείγον και να επικαιροποιηθεί η απόφαση του δ.σ.

Σχετικά με το ενεργειακό, τόνισε ότι η παράταξή του είναι υπέρ της κατασκευής του νέου εργοστασίου, ωστόσο να μην συγχέουμε το θέμα της ενεργειακής επάρκειας του νησιού με αυτό της διανομής ισχύος που κάνουν οι υποσταθμοί.

Είπε, ακόμη, ότι το θέμα της Υγείας σε σχέση με τη λειτουργία τέτοιων μονάδων δεν έχει λυθεί επιστημονικά και ότι εκείνο που κρίθηκε στο ΣτΕ είναι η εγκυρότητα ή μη των περιβαλλοντικών όρων.

Στη συνέχεια, ζήτησε να συζητηθεί, ως κατεπείγον, και αυτό το θέμα ή έστω να έρθει μία εβδομάδα μετά «και όποιος έχει συνέπεια να το δείξει», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο επικεφαλής της μικρότερης παράταξης, κ. Τάκης Πότσος, καταρχήν όσο αφορά στον υποσταθμό, ήταν κατηγορηματικός λέγοντας ότι διαφωνούν κάθετα με αυτό που πάει να γίνει και ότι η υπογειοποίηση των καλωδίων δεν είναι ανταποδοτικό έργο, είναι υποχρέωση.

Σχετικά με το αεροδρόμιο, είπε ότι άλλο η ιδιωτικοποίηση και άλλο το ξεπούλημα και ότι ο καθένας θα πρέπει να ξεκαθαρίσει εάν είναι ενάντια στο ένα ή το άλλο. Βέβαιο, επανέλαβε τη σταθερή τους θέση ότι είναι ενάντια σε οποιαδήποτε μορφή ιδιωτικοποίησης.

Απαντώντας σε όλα τα παραπάνω ο κ. Χατζηδιάκος, καταρχήν είπε ότι συμφωνεί με το να υπάρχει συνεργασία με τους επικεφαλής των παρατάξεων-μάλιστα θα γίνει συνάντησή τους και για τον καινούργιο προϋπολογισμό-και συμφώνησε με το να μην έρχονται τα διαδικαστικά θέματα στο δ.σ. από τη στιγμή που έχουν περάσει από Επιτροπές.

Σχετικά με τα επίμαχα θέματα ανέλυσε το σκεπτικό του να μη συζητηθούν προχθές, λέγοντας ότι δεν θα ήθελε να τα απαξιώσουν θέτοντάς τα εκτός ημερησίας και λαμβάνοντας μία πρόχειρη απόφαση, γι’ αυτό και θα συζητηθούν σε ειδική συνεδρίαση.

Ειδικότερα, απαντώντας στον κ. Υψηλάντη σχετικά με το πώς πήρε την απόφαση το ΣτΕ, είπε μεταξύ άλλων: «Να μην κλέβουμε εντυπώσεις επειδή έχει εκλογές αύριο», με τον κ. Υψηλάντη να απαντάει μετά από λίγο ότι δεν τον ενδιαφέρουν ούτε οι εντυπώσεις ούτε η παρουσία η μη κοινού, ούτε οι εκλογές, ούτε οι τηλεοράσεις αλλά ότι βρίσκεται εκεί για να προσφέρει στον τόπο.

Πάντως, διαμαρτυρήθηκε και η κα Παναή σχετικά με το θέμα του αεροδρομίου και έπειτα από λίγο αποχώρησε.

«Πυροσβεστικά» θέλησε να παρέμβει ο Πρόεδρος του Σώματος, κ. Ευάγγελος Μανδρακός, ο οποίος συχνά αποφόρτιζε τη συζήτηση και τόνιζε προς όλους ότι πρέπει να τηρηθούν ο κανονισμός και οι χρόνοι, ωστόσο δέχθηκε και κάποιες…παρατηρήσεις από τον Δήμαρχο για να μην απαντάει στους συμβούλους επί των θεμάτων.

Τέλος, σχετικά με το θέμα των τριών συμβούλων ο Δήμαρχος απάντησε ότι δεν είχε κριτήριο τη συμμετοχή στις εκλογές, αλλά τα προσόντα τους.

Δήλωση της Ευαγγ. Παναή
Χθες βράδυ, 20-10-2014, ήταν η τρίτη κατά σειράν συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου, κατά την οποίαν, αναμένετο ότι, το θέμα της εκποίησης του Διεθνούς Αερολιμένος Ρόδου "Διαγόρας", που έχει δρομολογήσει εδώ και πολύ καιρό η κυβέρνηση μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, θα αποτελούσε μέρος της ημερήσιας διάταξης της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

Αυτό είχε προτείνει η παράταξή μας, κατ' επανάληψιν, τόσον σε κατ' ιδίαν συναντήσεις με τον πρόεδρο του Σώματος, όσον και κατά την διάρκεια των συνεδριάσεων του Συμβουλίου.

Αυτό έγινε τόσον από τον κύριο Υψηλάντη, όσον και από εμένα προσωπικά, εκπροσωπώντας την παράταξη, και στην προηγούμενη συνεδρίαση, όπου έλαβα την διαβεβαίωση, από τον πρόεδρο, ότι το θέμα θα συζητιόταν κατά την χθεσινή συνεδρίαση. Αυτό, ουδείς δύναται να το αμφισβητήσει, διότι είναι καταγεγραμμένο στα πρακτικά του Συμβουλίου.

Η εισαγωγή προς συζήτησιν και η λήψη αποφάσεων επί του θέματος, επιβαλλόταν όχι μόνον διότι χθες το ζήτησαν και οι τέσσερις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, καθώς και ο Σύλλογος των εργαζομένων της ΥΠΑ που ήταν παρών, αλλά και αφενός από την ραγδαία εξέλιξη των γεγονότων, (η διαδικασία της εκποίησης προχωρεί), και αφετέρου, από την χθεσινή πανελλήνια κινητοποίηση των Δημάρχων, Περιφερειαρχών, Επιμελητηρίων και άλλων Φορέων, στην Αθήνα, μπροστά στο ΤΑΙΠΕΔ, ενάντια στο ξεπούλημα των Περιφερειακών Αεροδρομίων της Χώρας, ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑΝ ΑΠΟΥΣΙΑΖΑΝ ΜΟΝΟ ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ.

Στην χθεσινή συνεδρίαση, ήταν αρκετό, αυτό που ως παράταξη ζητήσαμε: το Δημοτικό Συμβούλιο Ρόδου, να επιβεβαίωνε και να επικαιροποιούσε, την ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ που πήρε πρόσφατα, στις 2 Απριλίου 2014, ενάντια στην εκποίηση του Αεροδρομίου!

Αντί γι αυτό, η δημοτική αρχή, επέλεξε, την παρελκυστική τακτική, της - για πολλοστή φορά -, αναβολής του θέματος, γνωρίζοντας ότι, με κάθε μέρα απραξίας εκ μέρους της, διευκολύνει την κυβέρνηση στο έργο της, δηλαδή στο ξεπούλημα σε ξένο έλεγχο, της μεγαλύτερης και σημαντικότερης - για την οικονομία, τον τουρισμό, την ανάπτυξη και την εθνική ασφάλεια - κρατικής υποδομής, σε αυτό το Νησί!

Μπροστά σε αυτόν τον εμπαιγμό του Ροδιακού Λαού, και την υποβάθμιση της λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου εκ μέρους της δημοτικής αρχής, αποχώρησα από την συνεδρίαση, σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Διαβλέποντας τα δρομολογούμενα για τον Τόπο μας, είχα γράψει προ καιρού: "Ρόδος, ετοιμάσου : το σκοτάδι που ακολουθεί, θα είναι βαθύτερο, από αυτό, που τώρα σε τρομάζει!".

Η απόλυτη ευθυγράμμιση της δημοτικής αρχής με την πολιτική και τις επιλογές της κυβέρνησης, δυστυχώς, το επιβεβαιώνουν με τον πιο δυσοίωνο τρόπο!"

Ευαγγελία Παναή
Δημοτική Σύμβουλος Ρόδου»

Διαβάστε ακόμη

Μετά από ερώτηση Νικητιάδη στη Βουλή διαφαίνεται λύση για τους οικοπεδούχους στο Χαράκι

Μνημόνιο Συνεργασίας για θέματα Πολιτικής Προστασίας μεταξύ του Δήμου Ρόδου και της ΚΤΕΛ Ρόδου Α.Ε.

Β΄ ΕΛΜΕ για Νίσυρο: "Θα υπερασπιστούμε μέχρι τέλους τους/τις μαθητές/τριές μας και τις οικογένειές τους από τη διαφθορά , από το σύστημα που τη γεννά"

Την Παρασκευή θα συνεδριάσει το δημοτικό συμβούλιο Ρόδου

Σύσκεψη χθες στον δήμο για τον νόμο που αφορά τον αιγιαλό και την παραλία

Ανακοινώθηκε από την ΕΛ.ΣΤΑΤ. ο μόνιμος πληθυσμός στα χωριά και τα νησιά μας

Δήμαρχος Ρόδου, Αλέξανδρος Κολιάδης: Οποιος σπέρνει ανέμους...

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η ημερίδα "Από τον ρεπόρτερ του 19ου αιώνα στη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης" της ΕΣΗΕΠΗΝ