Αποσύρθηκε παράγραφος από τροπολογία του ΥΠΟΙΚ για τη Διαύγεια

Αποσύρθηκε παράγραφος από τροπολογία του ΥΠΟΙΚ για τη Διαύγεια

Αποσύρθηκε παράγραφος από τροπολογία του ΥΠΟΙΚ για τη Διαύγεια

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 299 ΦΟΡΕΣ

Επιχείρηση εξουδετέρωσης καταγγέλλει ο Ραγκούσης

Σήμερα Τετάρτη και μετά τις αντιδράσεις η Υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Εύη Χριστοφιλοπούλου προχώρησε στην απόσυρση της παραγράφου που κατέθεσε το Υπουργείο Οικονομικών στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για τα «Ανοιχτά Δεδομένα», που συζητείται στη Βουλή, με την οποία εισηγούντο την προσαρμογή των Υπηρεσιών Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΥΔΕ) στα νέα δεδομένα του προγράμματος «Διαύγεια».

Ειδικότερα, η Υφυπουργός δήλωσε σχετικά:

«Παρεισέφρησε από λάθος παράγραφος σε τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών η οποία έθετε με τη διατύπωση της εν αμφιβόλω το πρόγραμμα “Διαύγεια” για την αντιμετώπιση σοβαρού προβλήματος που αφορούσε τη μεταφορά μαθητών. Το συγκεκριμένο σημείο της τροπολογίας δεν προωθεί το πρόγραμμα “Διαύγεια”, κάτι που εμάς στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης μας βρίσκει απολύτως αντίθετους. Για το λόγο αυτό θα έρθει το Υπουργείο Οικονομικών να αποσύρει τη συγκεκριμένη παράγραφο της σχετικής τροπολογίας».

Το πρόβλημα στην επίμαχη τροπολογία φαίνεται να είναι η γενικότητα της διατύπωσης της, καθώς η πιστή κατά γράμμα εφαρμογή της θα σήμαινε έναν ετεροχρονισμό στην ισχύ εφαρμογής των αποφάσεων, που εν τέλει ακυρώνει την ουσία και το νόημα της "Διαύγειας".

Η διάταξη όριζε ότι «πράξεις ανάληψης υποχρέωσης δαπάνης και σχετικές ανακλητικές αποφάσεις των διατακτών που έχουν εκδοθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2014 ισχύουν από την ημερομηνία έκδοσης τους, ανεξάρτητα από τον χρόνο ανάρτησης αυτών στο Διαδίκτυο».

Το αποτέλεσμα ήταν η διατύπωση να απέχει παρασάγγες από τις διαπιστώσεις της αιτιολογικής έκθεσης της τροπολογίας, η οποία επισημαίνει ότι με ρύθμιση του Ν.4210/2013 προστέθηκαν στις αναρτητέες πράξεις στην Διαύγεια, πράξεις ανάληψης και έγκρισης δαπάνης, καθώς και οριστικοποίησης πληρωμής από δημόσιους φορείς, με αποτέλεσμα σήμερα να παρατηρούνται «καθυστερήσεις κατά την ανάρτηση των πράξεων» από οικονομικές υπηρεσίες και υπηρεσίες δημοσιονομικού ελέγχου.Επιχείρηση εξουδετέρωσης της Διαύγειας καταγγέλλει ο Γ. Ραγκούσης

Νωρίτερα για απόπειρα εξουδετέρωσης του προγράμματος «Διαύγεια» από τα υπουργεία Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, έκανε λόγο με ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο πρώην υπουργός του ΠαΣοΚ, κ. Γιάννης Ραγκούσης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ραγκούσης, αναφερόμενος σε τροπολογία, που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τα ανοιχτά δεδομένα, σημειώνει ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να νομιμοποιήσει «αδιαφανείς αποφάσεις της διακυβέρνησής τους που κανείς δεν γνωρίζει ποιες και πόσες είναι αυτές καθώς και ποιο είναι το επίπεδο της δαπάνης που προκάλεσαν στους Έλληνες φορολογούμενους».

«Η Κυβέρνηση που πρόσφατα κατήργησε την αξιοκρατία στο κράτος επαναφέροντας τον σκληρό κομματισμό στην αξιολόγηση, στις προαγωγές, τώρα καταργεί και την διαφάνεια. Με εκπρόθεσμη τροπολογία, που με το παροιμιώδες θράσος που τους διακρίνει τόλμησαν να συντάξουν, εξουδετερώνουν την ουσία της Δι@ύγειας» αναφέρει ο πρώην υπουργός.

«Επανέρχονται ουσιαστικά σε κάτι στο οποίο απέτυχαν στο πρόσφατο παρελθόν, με μια προτεινόμενη διάταξη νόμου - γενικής εφαρμογής - που ουδεμία σχέση έχει με την παραπειστική αιτιολογική έκθεση που υποτίθεται πως τη συνοδεύει. Επιχειρούν να νομιμοποιήσουν αδιαφανείς αποφάσεις της διακυβέρνησής τους που κανείς δεν γνωρίζει ποιες και πόσες είναι αυτές καθώς και ποιο είναι το επίπεδο της δαπάνης που προκάλεσαν στους Έλληνες φορολογούμενους» σημειώνει ο κ. Ραγκούσης.

«Το σημερινό ΠαΣοΚ που συνήργησε στο νομοθετικό και αξιακό ανοσιούργημα του κ. Μητσοτάκη, με το οποίο παύθηκαν οι μοναδικοί αξιοκρατικά επιλεγμένοι διευθυντές στη δημόσια διοίκηση, θα συμπράξει και σε αυτήν τη νομοθετική και πολιτική παλινόρθωση του κράτους που μας χρεοκόπησε;» υπογραμμίζει.

Πηγή: tovima.gr

Διαβάστε ακόμη

Αφρικανική σκόνη: Πόσο μπορεί να επιδεινώσει χρόνια προβλήματα υγείας - Συστάσεις από πνευμονολόγους

Στέφανος Κασσελάκης: Ξέμεινε από τη φουρτούνα στην Αστυπάλαια και του τραγούδησαν το «Bella Ciao» σε ταβέρνα

Λίνα Μενδώνη: Στη δικαιοσύνη για δημοσίευμα εφημερίδας

«Καλάθι του νονού»: Σε ισχύ από σήμερα – Ποια προϊόντα περιλαμβάνει

Π. Μαρινάκης: Πήχης τα... προβλήματα των πολιτών στις Eυρωεκλογές

Μητσοτάκης από Μυτιλήνη: Η προσέγγιση Ελλάδας και Τουρκίας έχει απτά αποτελέσματα

Ενδοοικογενειακή βία: 831 συλλήψεις σε 1.496 περιστατικά το πρώτο 15νθήμερο του Απριλίου

Γ. Νικητιάδης: Στις ευρωεκλογές ο λαός θα απαντήσει για το «καλάθι του νονού» κ. Σκρέκα