H χρήση των τεχνολογιών στη διαχείριση φυσικών καταστροφών

H χρήση των τεχνολογιών στη διαχείριση φυσικών καταστροφών

H χρήση των τεχνολογιών στη διαχείριση φυσικών καταστροφών

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 647 ΦΟΡΕΣ

Σημαντικό το συνέδριο που ξεκινά αύριο στη Ρόδο

Ξεκινάει αύριο, Παρασκευή 24 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει μέχρι και την Κυριακή 26 του μήνα, το σημαντικό, πανελλήνιας εμβέλειας, συνέδριο, με τίτλο «Η χρήση των νέων τεχνολογιών στην πρόληψη και τη διαχείριση φυσικών καταστροφών-ο ρόλος της Πολιτικής Προστασίας», που διοργανώνουν ο Δήμος Ρόδου και μία πλειάδα Κρατικών φορέων αλλά και Εταιριών.

Για το Συνέδριο μίλησε, χθες, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο προϊστάμενος του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου της Ρόδου και ορισμένος Διευθυντής της Γραμματείας του Συνεδρίου, κ. Ηλίας Αργύρης, ο οποίος ξεκίνησε λέγοντας: «Είναι ιδιαίτερη τιμή για το Δήμο μας ο συντονισμός των ενεργειών να διοργανωθεί σε πανελλήνιο επίπεδο ένα τέτοιο συνέδριο, που επιστήμονες απ’ όλο τον Ελλαδικό χώρο θα συγκεντρωθούν στη Ρόδο για να παρουσιάσουν τις τεχνικές και τις εργασίες τους πάνω στο κομμάτι των νέων τεχνολογιών και στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, όσο αφορά και στην πρόληψη και τη διαχείρισή τους».

Σημειώνεται ότι, το Συνέδριο, υποστηρίζουν η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, πανεπιστημιακά ιδρύματα όπως το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το ΤΕΙ Κρήτης. Επίσης, ερευνητικά κέντρα όπως το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το χώρο αυτό από σχεδόν όλα τα σημεία της Ελλάδας (σ.σ. Κεφαλονιά, Κεντρική Μακεδονία, Ανατολική Μακεδονία, Κρήτη, Δήμους του Αιγαίου, της Πελοποννήσου) καθώς και πλήθος ανθρώπων που έχουν εκδηλώσει, ήδη, το ενδιαφέρον τους εγγραφόμενοι στο Συνέδριο, από όλους τους χώρους και όλες τις ειδικότητες.

Εκτός από τη μεγάλη επιστημονική σημασία που έχει αυτό το Συνέδριο, σύμφωνα με τον κ. Αργύρη, δείχνει ότι η Ρόδος μπορεί, χωρίς υψηλό κόστος, να φιλοξενήσει διοργανώσεις τέτοιας εμβέλειας. Όπως ανέφερε, μάλιστα, η συμμετοχή είναι 50 ευρώ, δηλαδή, στην ουσία, ο συμμετέχων αυτοχρηματοδοτεί αυτή την προσπάθεια, με τη χορηγία και Κρατικών Φορέων και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, όπως το ξενοδοχείο που προσφέρει ιδιαίτερους χώρους για τη διεξαγωγή του. Μεγάλος βοηθός, ακόμη, σ’ αυτό το εγχείρημα ήταν οι άνθρωποι που δούλεψαν από το 2011 για να υπάρχει, αυτή τη στιγμή, και η επιστημονική υποδομή αλλά και το πρακτικό μέρος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο χώρος διεξαγωγής του Συνεδρίου είναι την Παρασκευή στο ξενοδοχείο «Semiramis», όπου στις 9:00 το πρωί θα γίνουν οι χαιρετισμοί και στις 10:00 π.μ. θα γίνει η έναρξη εργασιών. Στις 8:00 το βράδυ της ίδιας ημέρας, θα κλείσουν οι συνεδρίες και θα ακολουθήσει η παρουσίαση του βιβλίου του γνωστού σεισμολόγου κ. Γεράσιμου Παπαδόπουλου, με τίτλο «Ιστορικοί σεισμοί και τσουνάμι στην περιοχή της Ρόδου».

Όσο αφορά το Σάββατο, οι εργασίες θα διεξαχθούν στο Ισπανικό κατάλυμα (σ.σ. οδός Ιπποτών) με την ευγενική χορηγία του Υπουργείου Πολιτισμού και της 4ης ΕΒΑ. Την Κυριακή, οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν εκ νέου στο ξενοδοχείο και το μεσημέρι της ίδιας ημέρας θα κλείσουν με στρογγυλή τράπεζα και τα πορίσματα του Συνεδρίου.

Το πρόγραμμα αλλά και τις εισηγήσεις του Συνεδρίου, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τις βρουν στο www.Saferhodes.blogspot.gr.

Ο κ. Πάλλας
Ο εντεταλμένος σύμβουλος πολιτικής προστασίας, κ. Αγαπητός Πάλλας, σε ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι, κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, θα παρουσιαστούν πάνω από σαράντα πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις και πόστερ από τους χώρους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, των ερευνητικών κέντρων, των κρατικών φορέων που άπτονται της πολιτικής προστασίας, των φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και εταιρειών. Εισηγήσεις από όλο το φάσμα των κινδύνων που δύναται να προκαλέσουν φυσικές καταστροφές και σε όλα τα στάδια της πρόληψης, της ετοιμότητας, της αντιμετώπισης και της αποκατάστασης.

Στο συνέδριο συμμετέχουν με ομιλίες μεταξύ άλλων μηχανικοί, σεισμολόγοι, γεωλόγοι, μετεωρολόγοι, δασολόγοι, γεωγράφοι, ειδικοί σε θέματα πολιτικής προστασίας, εκπρόσωποι γραφείων, τμημάτων και διευθύνσεων πολιτικής προστασίας της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι εταιρειών από όλη τη χώρα.

Ο κ. Λέκκας
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση:
Σημαντικά στοιχεία για την αντιμετώπιση των πλημμυρών στη Ρόδο θα παρουσιαστούν από την επιστημονική ομάδα του Καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και Προέδρου της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρίας, Ευθύμη Λέκκα, κατά τη διάρκεια του Πανελλήνιου Συνεδρίου με θέμα «Η χρήση των νέων τεχνολογιών στην πρόληψη και τη διαχείριση φυσικών καταστροφών – Ο ρόλος της πολιτικής προστασίας» που θα λάβει χώρα στη Ρόδο από Παρασκευή 24/10/2104 έως Κυριακή 26/10/2014 με διοργανωτή το Δήμο Ρόδου.

Η ερευνητική ομάδα του κ. Λέκκα, η οποία αποτελείται από επιστήμονες πολλαπλών ειδικοτήτων (Δρ. Μιχάλης Διακάκης, Μαριτίνα Κρουστάλλη, Αλεξία Γραμπά και Βιβή Τσιούμα) θα παρουσιάσει τα δεδομένα της περσινής πλημμύρας, τον πλημμυρικό κίνδυνο από τα ρεύματα της Ρόδου και καθώς τη χρήση νέων τεχνολογιών για την αποτύπωση του κινδύνου. Ειδικότερα, η ερευνητική ομάδα θα αναλύσει την καταιγίδα που προκάλεσε τα πλημμυρικά φαινόμενα, τα αίτια των φαινομένων, την απόδοση των υποδομών στις δύο περιοχές που επλήγησαν και τον μελλοντικό πλημμυρικό κινδύνου στη Ρόδο.

Επιπρόσθετα θα παρουσιαστεί από την ίδια ομάδα το Διακρατικό Πρόγραμμα Συνεργασίας Ελλάδας – Κίνας με τίτλο «Έρευνα και Ανάπτυξη Τεχνολογιών Αιχμής για τη Δημιουργία Κέντρου Δεδομένων Καταστροφών - Disaster Data Center (DDC) και καινοτόμων εργαλείων GIS Έγκαιρης Προειδοποίησης και Διαχείρισης Φυσικών και Τεχνολογικών Καταστροφών».

Ειδικότερα θα παρουσιαστεί το σύστημα «Disaster Data Center-DDC» και οι λειτουργίες του με έμφαση στις εφαρμογές που αφορούν την εκπαίδευση για τη μείωση του κινδύνου και των επιπτώσεων από φυσικές καταστροφές.

Διαβάστε ακόμη

Αναφορά στον υπουργό Υγείας από τη Νέα Αριστερά για την καταγγελία του Συλλόγου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου

Δύο μέλη από τη Ρόδο στο Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εκμισθωτών Θαλασσίων Μέσων Αναψυχής

Εγκρίθηκε η σήμανση για την επέκταση του πεζοδρόμου

Εξήντα αιτήσεις κατατέθηκαν για το σύστημα τηλεφροντίδας μοναχικών ηλικιωμένων

Στη Σαουδική Αραβία ταξιδεύουν τρία προϊόντα του Νοτίου Αιγαίου για να εκπροσωπήσουν την Περιφέρεια

Αύριο η συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής των Ευρωεκλογών στη Ρόδο

Με τον πατέρα του 10χρονου που κατήγγειλε τον αρχαιοφύλακα στη Νίσυρο συναντήθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης

Δύο διαμερίσματα στην Αθήνα παραχωρεί η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στον Σύλλογο Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου