Το Νεομαράς ή Νιοχώρι με τη λίμνη του που μετατράπηκε σε γήπεδο του Α.Ο.Ν.

Το Νεομαράς ή Νιοχώρι με τη λίμνη του που μετατράπηκε σε γήπεδο του Α.Ο.Ν.

Το Νεομαράς ή Νιοχώρι με τη λίμνη του που μετατράπηκε σε γήπεδο του Α.Ο.Ν.

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1414 ΦΟΡΕΣ

Το όνομα μιας Βελγίδας πριγκίπισσας...

Η Παναγιά της Νίκης και η Λίμνη στο Νεομαράς, το Νιοχώρι, όπως υπήρχε μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα. Από τη δεύτερη δεκαετία του αιώνα αυτού, άρχισε η αποξήρανση και επιχωμάτωση, που διήρκεσε πολλά χρόνια.

Η περιοχή παρέμεινε ανεκμετάλλευτη, ακόμη μέχρι και τα πρώτα χρόνια της Απελευθέρωσης. Χρησιμοποιούνταν, όμως, για τις παιδιές των νεαρών βλαστών της γειτονιάς, και ως χώρος για προπονήσεις του Α.Ο.Ν. (Αθλητικός Όμιλος Νεοχωρίου ο “Πεισίροδος”). Μόνο που τότε, υπήρχε ένας δρόμος χωμάτινος, που «έγλειφε» την εκκλησία και ένα μικρό κτίσμα, ξενοδοχείο.

Φυσικά υπήρχε η περιφερειακή που έφτιαξαν οι… ελευθερωτές και της έδωσαν και το όνομα της Πριγκίπισσας Μαρίας του Πιεμόντε (1906-2001)-το όνομά της ολόκληρο Marie José Carlotta Sofia Amelia Enrichetta Gabriella di Sassonia Coburgo-Gotha, Βελγίδα πριγκίπισσα, σύζυγος του Ουμπέρτο ΙΙ της Ιταλίας, η τελευταία βασίλισσα της Ιταλίας, βασιλεία που διήρκεσε μερικές μέρες, από 9 Μαΐου μέχρι τις 6 Ιουνίου 1946-και οι δρόμοι των Εκατό Χουρμαδιών με ακόμη ένα περιφερειακό, τον πιο βόρειο δρόμο του νησιού…

Οι κάτοικοι του Νεομαράς αριθμούσαν τους 800 εκ των οποίων οι 120-130 ήταν Καθολικοί και διέμεναν στην περιοχή, πίσω από το σπίτι των Βενετοκλέων και γύρω από την εκκλησία των Εισοδίων της Θεοτόκου. Εκεί υπήρχαν και το Προξενεία των ξένων κρατών και φυσικά της Ελλάδος… Η φωτό είναι σπάνια γιατί μας απαθανατίζει όλη τη λίμνη και ποια έκταση καταλάμβανε…
ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΑΛΑΧΟΥΡΗΣ

Διαβάστε ακόμη

Η Παλιά και η Νέα Αγορά της Ρόδου (Γ' Μέρος)

Η Παλιά και η Νέα Αγορά της Ρόδου (β' μέρος)

Η Παλιά και η Νέα Αγορά της Ρόδου

Η Ρόδος, ο Γρίβας και ο απελευθερωτικός αγώνας της Κύπρου

Δωδεκάνησα: Η Ενσωμάτωση, η ημερομηνία που δεν άλλαξε και μια προσωπική μαρτυρία

Η ιστορία της Αρχαγγελίτισσας Παρασκευής Γιακουμάκη: Στη Στράτα του Προφήτη Ηλία

Σελίδες Ιστορίας: Ο δρόμος των Παθών με τα γλυπτά, ο Σταυρός του Φιλερήμου και η κατάληψη της Μονής στις 20 Σεπτεμβρίου 1947

Τήλος: Οι πρώτοι γάμοι ομοφύλων το 2008, όπως τους έζησαν 3 από τους πρωταγωνιστές τους