Πάρτι... βακτηρίων (και) στις πετσέτες της κουζίνας

Πάρτι... βακτηρίων (και)  στις πετσέτες της κουζίνας

Πάρτι... βακτηρίων (και) στις πετσέτες της κουζίνας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 908 ΦΟΡΕΣ

Αν έχετε τη συνήθεια να σκουπίζετε τα ποτήρια σας με την πετσέτα της κουζίνας, το πιθανότερο είναι πως τα... μολύνετε με βακτήρια τα οποία αποτελούν συνηθισμένες αιτίες τροφικής δηλητηρίασης, προειδοποιούν αμερικανοί ερευνητές.

Εξετάζοντας πετσέτες από 82 σπίτια σε πέντε μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ και του Καναδά, διαπίστωσαν ότι σχεδόν οι εννέα στις δέκα ήταν γεμάτες βακτήρια.
Στην πραγματικότητα, το 89% ήταν μολυσμένες με εντερικά βακτήρια, ενώ η μία στις τέσσερις από αυτές ήταν μολυσμένες και με κολοβακτηρίδιο (e.coli).

Αυτό σημαίνει πως στεγνώνοντας τα χέρια τους, τους πάγκους της κουζίνας ή/και τα πιάτα με αυτές τις πετσέτες, οι ένοικοι των σπιτιών διασπείρουν παντού τα συγκεκριμένα βακτήρια, κινδυνεύοντας να πάθουν τροφική δηλητηρίαση.

«Η αυξημένη συχνότητα των εντερικών βακτηρίων στις πετσέτες υποδηλώνει ότι μπορεί να παίξουν ρόλο στη διασταυρούμενη μόλυνση της τροφής, των αντικειμένων και των χεριών», γράφουν οι ερευνητές στο τρέχον τεύχος της επιθεωρήσεως «Food Protection Trends».

Την μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, με επικεφαλής τον καθηγητή Μικροβιολογίας και Επιστήμης Χώματος, Νερού & Περιβάλλοντος δρα Τσαρλς Γκέρμπα.

Ο δρ Γκέρμπα, ο οποίος είναι γνωστός στις ΗΠΑ και ως... «δρ μικρόβια» (Dr. Germ), μελετά εδώ και δύο δεκαετίες πως μεταδίδονται οι ασθένειες μέσω του περιβάλλοντος, συλλέγοντας δείγματα από οικιακούς και επαγγελματικούς χώρους για να καταγράψει πόσα και ποια βακτήρια φέρουν.

Προγενέστερες, μελέτες της ίδιας ερευνητικής ομάδας έχουν δείξει ότι τα πιο μολυσμένα αντικείμενα του σπιτιού είναι τα σφουγγαράκια και τα πανάκια της κουζίνας.

Σύμφωνα με τον δρα Γκέρμπα, το σφουγγάρι είναι 200.000 φορές πιο μολυσμένο από το κάθισμα της λεκάνης και το πανί για το πλύσιμο των πιάτων 20.000 φορές πιο μολυσμένο.

Τί πρέπει να κάνουμε; Προφανώς να πλένουμε τις πετσέτες της κουζίνας πιο συχνά.

Το ιδανικό, λένε οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, είναι να πλένουμε στο χέρι την πετσέτα της κουζίνας έπειτα από κάθε χρήση και μία φορά την εβδομάδα να την πλένουμε στο πλυντήριο.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Διαβάστε ακόμη

Υπέρταση και ινομυώματα: Πώς συσχετίζονται

Ηπατική νόσος: Πώς εκδηλώνεται στις διάφορες μορφές της

Ποιες είναι οι συνέπειες της χαμηλής βιταμίνης D

Λουτεΐνη: Ποια τα οφέλη της & σε ποιες τροφές θα τη βρείτε

Γυροειδής αλωπεκία (τριχοφάγος): Τί είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Πνευμονική ατρησία: Προσοχή στα συμπτώματα της καρδιακής νόσου

«Μίνι» εγκεφαλικό: Ποια είναι τα συμπτώματά του

Ο «Κήπος της γνώσης και της φαντασίας» στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Ιαλυσού