Σε κατασχέσεις λογαριασμών θα προχωρήσει ο δήμος Ρόδου!

Σε κατασχέσεις λογαριασμών θα προχωρήσει ο δήμος Ρόδου!

Σε κατασχέσεις λογαριασμών θα προχωρήσει ο δήμος Ρόδου!

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1828 ΦΟΡΕΣ

Eάν οι μεγαλοοφειλέτες δεν ρυθμίσουν τα χρέη τους

Καμία ανοχή δεν θα υπάρξει για τους μεγαλοοφειλέτες του Δήμου και ιδιαίτερα εκείνους που είναι…κατά σύστημα και όχι λόγω αδυναμίας, προειδοποιεί ο νέος Αντιδήμαρχος Οικονομικών, κ. Γιάννης Περδίκης, ο οποίος, επίσης, διαμηνύει ότι προτίθεται να προχωρήσει ακόμη και σε κατασχέσεις λογαριασμών για όσους δείχνουν επιδεικτικά αδιάφοροι!

Καταρχήν, όσο αφορά στο κομμάτι των υποχρεώσεων, ο κ. Περδίκης ανέφερε ότι ο Δήμος έχει βάλει σε μία τάξη υποχρεώσεις του που αφορούν δάνεια σε τράπεζα, επίσης τις ασφαλιστικές και εκείνες προς το Δημόσιο και υπάρχει μία πάρα πολύ μεγάλη ροή πληρωμών. Μάλιστα, ανέφερε ενδεικτικά ότι το γραφείο του είναι γεμάτο εντάλματα πληρωμών που αφορούν προμηθευτές, έργα και προμήθειες.

Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο, οι ρυθμοί έχουν αυξηθεί πάρα πολύ τον τελευταίο μήνα ενώ έχει βγάλει μία ανακοίνωση ότι, πλέον, πληρωμές από το ταμείο του Δήμου θα γίνονται κάθε Δευτέρα και, από την προηγούμενη εβδομάδα, υπάρχει ένας δικός του προγραμματισμός ούτως ώστε απερίσπαστη η υπηρεσία να δουλεύει όλη την εβδομάδα για να προετοιμάσει τα χρηματικά εντάλματα και τις επιταγές για τις πληρωμές προς τους προμηθευτές και ό,τι άλλο προκύπτει.

Και είπε, χαρακτηριστικά: «Και αυτό θα τηρηθεί απαρέγκλιτα και με ημερολογιακή σειρά. Δηλαδή, να μην παρατηρούνται φαινόμενα να λιμνάζουν χρηματικά εντάλματα στο ταμείο κάποιους μήνες και κάποια άλλα να πληρώνονται και εντός της ημέρας πολλές φορές, όπως γινόταν. Αυτό θα τελειώσει μια για πάντα».

Στο κομμάτι των απαιτήσεων, επανέλαβε ότι ο Δήμος έχει τεράστιες απαιτήσεις από παρελθόντα οικονομικά έτη (ΠΟΕ), οι οποίες ξεπερνούν το ποσό των 71,5 εκατ. ευρώ, από τα οποία πολλά μπορoύν να χαρακτηριστούν και ως ανεπίδεκτα είσπραξης, με την έννοια ότι υπάρχουν επιχειρήσεις που έχουν κλείσει ή έχουν κηρύξει πτώχευση ή επιχειρήσεις οι οποίες, πλέον, δεν δραστηριοποιούνται πάνω στο νησί.

Στη συνέχεια, έκανε γνωστό ότι έχει ζητήσει από την οικονομική υπηρεσία τη λίστα για τους μεγαλοοφειλέτες του Δήμου καθώς και για αυτούς που θα τους δοθεί μία ακόμα ευκαιρία καθώς έχει δημοσιευθεί μία παράταση του νόμου με τα ληξιπρόθεσμα. Όπως είπε, αυτή τη λίστα την έχει στα χέρια του και την έχει δώσει και στο Δήμαρχο.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για τη ρύθμιση που είχε λήξει στις 14 Αυγούστου τρέχοντος έτους και δίνεται μία παράταση μέχρι τα τέλη του χρόνου. Μάλιστα, ο κ. Περδίκης διαμηνύει το εξής: «Θα δοθεί, λοιπόν, μία δεύτερη ευκαιρία σε όσους δεν ήρθαν να ρυθμίσουν τα χρέη τους και αν δεν τα ρυθμίσουν, τότε, έχω εισηγηθεί στο Δήμαρχο, ότι θα πρέπει και εμείς, με τη σειρά μας, να προχωρήσουμε σε κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών»!

Όπως εξήγησε, αυτή είναι η πρόταση η δική του και, εκτός από οικονομική, πρόκειται για μία πρόταση πολιτική όπως είναι κατανοητό και θα την λάβουν από κοινού με τον Δήμαρχο.

Επανεξέταση μισθώσεων Νέας Αγοράς
Σχετικά με τα συμβόλαια των μισθώσεων στη Νέα Αγορά, καταρχήν, εξήγησε, ότι, τα καταστήματα εκεί, όπως και όλα τα καταστήματα που ανήκουν στο Δήμο και εκμισθώνονται, διέπονται από κάποιες νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν και τις περιπτώσεις για τις οποίες συμβόλαια πολλών χρόνων πριν παρατείνονται σιωπηρά και εξακολουθούν να ισχύουν μέχρι σήμερα.

Σημείωσε, βέβαια, ότι πρόκειται για ένα κομμάτι που το έχει αναλάβει ο εντεταλμένος σύμβουλος των οικονομικών υπηρεσιών, που είναι και υπεύθυνος στο Τμήμα Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας, ο κ. Δήμος Μουτάφης, ο οποίος είναι και νομικός, ενώ είναι ένα θέμα που εξετάζεται και από την υπηρεσία αλλά και από τον ίδιο τον Δήμαρχο προσωπικά.

Και δήλωσε, στη συνέχεια: «Αυτό το οποίο θέλω να τονίσω είναι ότι θεωρώ μία παράταση, ήδη, υφιστάμενων συμβάσεων για μεγάλο χρονικό διάστημα, ότι θα πρέπει να επανεξεταστεί σε πάρα πολύ σοβαρή βάση. Δηλαδή, δεν μπορούν μισθώσεις οι οποίες, αυτή τη στιγμή, μπορεί να υπερβαίνουν και τα είκοσι χρόνια να ξαναπάρουν παράταση για άλλα δώδεκα ή δεκαέξι. Αυτό είναι θέμα το οποίο θα το συζητήσουμε μαζί με τον Δήμαρχο και θα παρθούν και εδώ οι αποφάσεις του Δήμου».

Ερωτηθείς, σχετικά, ο Αντιδήμαρχος είπε ότι υπάρχουν πάρα πολλές περιπτώσεις που ήταν η στάση τους να μην πληρώνουν τα ενοίκια και όχι οι οικονομικές δυσκολίες . Είπε, ακόμη, ότι τέτοιου είδους συμβάσεις μισθώσεων, οι οποίες δεν έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση ληξιπροθέσμων, την οποία και τηρούν μέχρι σήμερα, δεν μπορούν να πάρουν ανανεώσεις ή παρατάσεις αυτών των συμβάσεων για το χρονικό διάστημα που προανέφερε.

«Αυτό είναι αυτονόητο. Δεν μπορεί κάποιος να οφείλει μισθώματα παρελθόντων ετών και να θέλει να πάρει παρατάσεις για άλλα δώδεκα ή δεκαέξι χρόνια. Και, κοιτάχτε να δείτε, είναι και ένα πρόβλημα το οποίο εμείς πρέπει να το δούμε πάρα πολύ σοβαρά, διότι, με τη ρύθμιση μπορεί να προσέλθουν πάρα πολλοί επιχειρηματίες να ρυθμίσουν οφειλές τους χρόνων πριν, να τηρήσουν τη ρύθμιση μέχρι να υπογράψουν νέα σύμβαση, και μετά να ξαναγυρίσουμε στα ίδια φαινόμενα. Είναι ένα θέμα το οποίο και αυτό πρέπει να το δούμε και πως θα το διασφαλίσουμε».

Δεν ανησυχεί για τον ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ.
Καταρχήν, ο νέος προϋπολογισμός του Δήμου για το 2015, αναμένεται να έρθει προς ψήφιση στο δημοτικό συμβούλιο μέχρι τις 15 Νοεμβρίου, με πιο πιθανή ημερομηνία την 7η του επόμενου μήνα-σημειώνεται ότι, την ίδια ημέρα, εκδικάζεται στην Ολομέλεια του ΣτΕ η προσφυγή ιδιωτών κατά του ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. «Τυχαίο; δεν νομίζω!», σχολίασε ο Αντιδήμαρχος.

Για το «καυτό» θέμα του ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ., για το οποίο αντιπροσωπεία του Δήμου, με επικεφαλής τον Δήμαρχο κ. Φώτη Χατζηδιάκο, είχε, προχθές, συνάντηση με τον Υφυπουργού Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα στην Αθήνα (βλ. άλλες στήλες), δήλωσε ο κ. Περδίκης: «Αυτό θα κριθεί στο ΣτΕ. Είτε η εξέλιξη είναι θετική είτε αρνητική για εμάς, απλά είναι ένας πόρος ο οποίος, με κάποιο τρόπο, εάν απολεσθεί από το Δήμο, θα αντικατασταθεί.

Εγώ δεν ανησυχώ καθόλου. Δεν με ανησυχεί η υπόθεση του ΔΗ.ΦΟΔ.Ω, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα. Θα το σεβαστούμε, θα είναι μία απόφαση του ΣτΕ αλλά και για τα οικονομικά του Δήμου υπάρχουν σχέδια-αυτή τη στιγμή, τα επεξεργάζομαι εγώ προσωπικά τα οποία δεν τα έχω πει ακόμα ούτε στον Δήμαρχο, επεξεργαζόμαστε σχέδια για να αναπληρώσουμε αυτό το έσοδο το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό και ελπίζω ότι, τελικά, δεν θα το χάσουμε». Ο Αντιδήμαρχος, θέλησε, ακόμη, να ξεκαθαρίσει το εξής: «Δεν αναφέρθηκε ποτέ ότι θα επιβληθεί νέο τέλος. Ποτέ δεν αναφέρθηκα και ήμουν και ξεκάθαρος:

Ότι την απώλεια του ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. ή οποιουδήποτε φόρου, δεν θα την πληρώσει το σύνολο των πολιτών. Ήμουν ξεκάθαρος σ’ αυτό το πράγμα και δεν θα την πληρώσει. Ο κόσμος είναι, ήδη, πάρα πολύ επιβαρυμένος οικονομικά από τις αποφάσεις της Κεντρικής Διοίκησης, είναι μια πάρα πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία για τη χώρα, δεν θα έρθει και ο Δήμος να το παίξει “δυνάστης” νέων μέτρων φορολογικών ή νέων τελών. Πόσο πιο ξεκάθαρος μπορεί να είμαι;».

Μάλιστα, με την ευκαιρία ο κ. Περδίκης, ανέφερε ότι με την ενημέρωση που χθες, διαπίστωσε ότι η πορεία είσπραξης του ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. γι’ αυτό το τρίμηνο, είναι άκρως ικανοποιητική και στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.

Διαβάστε ακόμη

19 εκατομμύρια ευρώ στους δήμους της Δωδεκανήσου

ΕΝΦΙΑ: 6 & 7 Απριλίου η ανάρτηση των εκκαθαριστικών

«Πρωταθλήτρια» στις απορροφήσεις του ΕΣΠΑ η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Κοινή επιστολή των νησιωτικών συλλόγων λογιστών για τους κατοίκους Εξωτερικού

Ε. Κρητικός: 1.200 πλειστηριασμοί και κατασχέσεις στα Δωδεκάνησα

Λογαριασμοί ρεύματος: Τα μέτρα στήριξης για τον Νοέμβριο

Νέα προγράμματα ΕΣΠΑ: Δίνουν έως 180.000€ σε νέες επιχειρήσεις

ΙΕΛΚΑ: Πώς η ακρίβεια άλλαξε τη διατροφή των Ελλήνων, ποια προϊόντα έχουν «κόψει» από το 2009