«Η συγχώνευση δεκάδων καταστημάτων των ΕΛΤΑ δεν είναι κεραυνός εν αιθρία»

«Η συγχώνευση δεκάδων καταστημάτων των ΕΛΤΑ δεν είναι κεραυνός εν αιθρία»

«Η συγχώνευση δεκάδων καταστημάτων των ΕΛΤΑ δεν είναι κεραυνός εν αιθρία»

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 589 ΦΟΡΕΣ

Η τοποθέτηση του ΚΚΕ στο συνέδριο της Ομοσπονδίας Ταχυδρόμων

Η τοποθέτηση του ΚΚΕ στο συνέδριο της Ομοσπονδίας Ταχυδρόμων στη Ρόδο:

"Κυρίες και κύριοι σύνεδροι,

"Εκ μέρους του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος, απευθύνουμε χαιρετισμό στο Συνέδριο της Ομοσπονδίας σας και ευχόμαστε καλή επιτυχία.

Το συνέδριό σας διεξάγεται σε μια περίοδο που οι εργαζόμενοι στα ΕΛΤΑ και οι οικογένειές τους, δέχονται όπως το σύνολο της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων τις συνέπειες της εφαρμοζόμενης πολιτικής κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ένωσης με περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, ακρίβεια, ιδιωτικοποίηση - ανταποδοτικότητα της Υγείας, της Εκπαίδευσης, της Πρόνοιας. Απολύσεις στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Η εφαρμοζόμενη πολιτική έχει φυσικά στόχους. Την έξοδο από την κρίση του μεγάλου κεφαλαίου, την εξασφάλιση των όρων και τη θωράκιση της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Στους ίδιους στόχους, από άλλο ίσως δρόμο συγκλίνει και η αξιωματική αντιπολίτευση. Στόχοι όμως που σημαίνουν ιδιωτικοποιήσεις, ισοπέδωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και όλες τι συνέπειες που περιγράψαμε νωρίτερα.

Το κλείσιμο και η συγχώνευση δεκάδων υποκαταστημάτων των ΕΛΤΑ, η ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας, η παράδοση μέρους του έργου τους σε ιδιώτες όλες οι αναδιαρθρώσεις που έγιναν ή είναι προγραμματισμένες να γίνουν το επόμενο διάστημα, δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Είναι στο πλαίσιο των γενικότερων αναδιαρθρώσεων που γίνονται ή έχουν ήδη γίνει σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως ανάγκη της καπιταλιστικής οικονομίας να εξασφαλίσει νέους τομείς κερδοφορίας, ικανοποιητικά ποσοστά κέρδους για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Αυτό το στόχο υπηρετούν και οι σχεδιαζόμενες μαζικές απολύσεις στα ΕΛΤΑ το επόμενο διάστημα, η συρρίκνωση του έργου τους, η παραπέρα συμπίεση των μισθών, ο περιορισμός των όποιων ελλειμμάτων ώστε να γίνουν πιο ελκυστικά στον ιδιώτη που θα τα αγοράσει.

Είναι βέβαιο ότι η εξέλιξη των ταχυδρομείων, θα οδηγήσει σε αύξηση του κόστους των ταχυδρομικών υπηρεσιών για το λαό, σε κλείσιμο καταστημάτων σε περιοχές που εκτιμάται ότι δεν έχουν ικανοποιητικό ποσοστό κέρδους. Ήδη άλλωστε στη Ρόδο, όπου διεξάγεται το συνέδριό σας, οι συνέπειες αυτές είναι ορατές. Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που οδήγησαν τους κατοίκους χωριών, όπως του Παραδεισίου της Ρόδου σε κινητοποιήσεις ενάντια στο κλείσιμο καταστημάτων.

Οι εξελίξεις αυτές πρέπει να βρουν τους εργαζόμενους στα ΕΛΤΑ έτοιμους, ώστε με την οργανωμένη πάλη τους, πλάι στο εργατικό κίνημα να ακυρώσουν τα κυβερνητικά σχέδια. Η αποτελεσματικότητα, όμως της πάλης τους, η ελπίδα για την απόσπαση μιας νίκης, γενικότερων θετικών εξελίξεων, περνά μέσα από την ανασύνταξη του εργατικού λαϊκού κινήματος.

Σημαίνει οι εργαζόμενοι να βγουν στο προσκήνιο, να μη δεχτούν να ζουν με τα ψίχουλα ούτε της συγκυβέρνησης ούτε της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Να μη χαμηλώσουν τον πήχη των προσδοκιών τους. Να μη συμβιβαστούν με την αθλιότητα του 1.300.000 ανέργων, των 850.000 απλήρωτων, των 350.000 ανασφάλιστων, των ελαστικών σχέσεων εργασίας την ισοπέδωση των κατακτήσεων.

Να γιατί οι εργαζόμενοι γενικότερα, και οι εργαζόμενοι στα ΕΛΤΑ έχουν συμφέρον να συμπαραταχθούν με ένα κίνημα ταξικά προσανατολισμένο. Σε ένα τέτοιο αγώνα καλεί και το ΚΚΕ. Σε αυτή την κατεύθυνση είναι και το πανελλαδικό συλλαλητήριο μεθαύριο την 1η Νοέμβρη στο Σύνταγμα, στο οποίο μέχρι τώρα έχουν δηλώσει τη συμμετοχή τους πάνω από 900 συνδικάτα, ομοσπονδίες και εργατικά κέντρα.

Κυρίες και κύριοι σύνεδροι,

Το ΚΚΕ παλεύει για να είναι τα ταχυδρομεία στην υπηρεσία του λαού. Με φτηνές, αποτελεσματικές ποιοτικές, κοινωνικές ταχυδρομικές υπηρεσίες, πλήρως στελεχωμένες με μόνιμο προσωπικό, με εξασφαλισμένα τα εργατικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, με μέτρα ασφαλείας. Όμως η ανάγκη αυτή, όπως όλες οι σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, προσκρούει στο γεγονός ότι οι ταχυδρομικές υπηρεσίες στο κοινωνικοοικονομικό σύστημα που ζούμε στον καπιταλισμό είναι εμπόρευμα, στόχος είναι το μέγιστο ποσοστό κέρδους πάση θυσία.

Να γιατί το εργατικό λαϊκό κίνημα πρέπει να σημαδέψει σωστά, να παραμερίσει επίδοξους σωτήρες και γίνει ο ίδιος ο λαός πρωταγωνιστής των εξελίξεων, να βάλει πλώρη να πάρει ο ίδιος στα χέρια του τον πλούτο που παράγει, να τον κάνει κοινωνική λαϊκή περιουσία και να τον θέσει στην υπηρεσία του".

Διαβάστε ακόμη

Ομιλία Μίκας Ιατρίδη στη Βουλή για την αναμόρφωση του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας: «Στόχος μας, ένας κράτος λιγότερο γραφειοκρατικό, πάντα δίπλα στον πολίτη!»

Γ. Παππάς, υφ. Ναυτιλίας: «Νέα πραγματικότητα η visa express για επιχειρηματίες του τουρισμού Καλύμνου και Λέρου»

Συνάντηση του Μάνου Κόνσολα με πολίτες, τον Δήμαρχο και δημοτικούς Συμβούλους της Σύμης

Κοινοβουλευτική Αναφορά του Βασίλη Α. Υψηλάντη για να συμπεριληφθεί η Πάτμος στα νησιά της Express Visa

Συνάντηση του Μάνου Κόνσολα με εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης για το πρόβλημα της διάβρωσης των ακτών

Σε Κάλυμνο, Ρόδο και Κω ο Βουλευτής Βασίλης Α. Υψηλάντης

Μ. Kόνσολας: «6 προτάσεις αναβάθμισης της Σχολής Δυτών Καλύμνου»

Γ. Παππάς: Αδιάκοπος αγώνας υπέρ των νησιωτών για τη διασφάλιση του υπέρτατου αγαθού, της υγείας