Το μπουκαλόσπιτο της Μονολίθου

Το μπουκαλόσπιτο της Μονολίθου

Το μπουκαλόσπιτο της Μονολίθου

Μιχάλης Μαστής

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 3502 ΦΟΡΕΣ

Μοναδικό στη χώρα μας, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη είναι ένα ειδικό «μπουκαλόσπιτο» το οποίο κατασκευάστηκε πριν από 70 χρόνια στο χωριό Μονόλιθος της Ρόδου από ειδικό τεχνίτη, το οποίο είναι άκρως λειτουργικό και στέκει αγέρωχο ακόμα και σήμερα.

Το σπίτι αυτό, όπως αναφέρει στην προσωπική της σελίδα που το ανήρτησε η εγγονή του κατασκευαστή, γνωστή δημοσιογράφος της Ρόδου κ. Μαίρη Φώτη, κατασκευάστηκε από μπουκάλια μπίρας “peroni” στην αυλή του πατρικού τους σπιτιού στην Μονόλιθο Ρόδου από τον αείμνηστο παππού της πριν από 70 ακριβώς χρόνια.

Το σπιτάκι αυτό, χρησιμοποιείται ακόμα μέχρι σήμερα. Το μπουκαλόσπιτο, όπως το αποκαλούν οι κάτοικοι της περιοχής, αποτελεί ξεχωριστό κομμάτι σε όλη την περιοχή.

Όπως δήλωσε μιλώντας χθες στη «Ροδιακή» η κ. Μαίρη Φώτη, σε όλο τον κόσμο υπάρχει ακόμα ένα που κατασκευάστηκε μεταγενέστερα και βρίσκεται κάπου στη Λατινική Αμερική!

«Ο παππούς μου, είπε στη “ΡΟΔΙΑΚΗ” η κ. Μαίρη Φώτη, ο αείμνηστος Γιάννης Φώτης, ήταν ελαιοχρωματιστής στο επάγγελμα αλλά ταυτόχρονα και διακοσμητής με χρώματα σε αρχοντικά σπίτια της Ρόδου εκείνης της εποχής. Είχε μια καλλιτεχνική ματιά σε ό,τι κι αν έφτιαχνε.

Λίγο πριν χάσει το φώς του και τυφλωθεί, κατάφερε να φτιάξει αυτό το σπιτάκι από μπουκάλια μπύρας, το οποίο στέκει αγέρωχο μέχρι σήμερα.

Δεν έχει υποστεί το παραμικρό πρόβλημα στατικότητας, ενώ σήμερα χρησιμοποιείται ως κουζίνα στο κυρίως σπίτι.

Έχει υπέροχο εξαερισμό και αποτελεί σημείο αναφοράς για όσους περνούν από το χωριό Μονόλιθος στη Νοτιοδυτική Ρόδο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μοναδική και υπέροχη αυτή κατασκευή, συμπεριλαμβάνεται σε πολλούς τουριστικούς οδηγούς και ξεναγήσεις και αποτελεί για πολλούς τουρίστες που έρχονται στη Ρόδο, ένα σημείο που το επισκέπτονται ως αξιοθέατο.

Διαβάστε ακόμη

Δρ. Μελίνα Φιλήμονος - Τσοποτού: Τα νησιά, τα μουσεία και οι φύλακες

Σπύρος Συρόπουλος: "Δωριέας: Ο αρχιτέκτονας του πολιτικού μεγαλείου μιας διαχρονικής πόλης"

Φίλιππος Ζάχαρης "«Δικαίωμα στη Λήθη»: H ασφαλιστική κάλυψη των ασθενών που επιβίωσαν από καρκίνο"

Γιάννης Παρασκευάς: Οι ενστάσεις και η ουσία του πολιτικού προβλήματος

Φίλιππος Ζάχαρης: Ο πολύπλευρος άνθρωπος σε μία πολύπλοκη ζωή

Ηλίας Καραβόλιας: «Η επικίνδυνη εμμονή»

Θανάσης Καραναστάσης: Με τους... κράχτες στην Ευρωβουλή

Σωτήρης Ντάλης: "Iσραήλ- Ιράν: Από τον σκιώδη πόλεμο στην απόλυτη σύγκρουση;"