Ξεσηκώθηκαν σωματεία και φορείς για τον άνεργο οικοδόμο

Ξεσηκώθηκαν  σωματεία και φορείς  για τον άνεργο οικοδόμο

Ξεσηκώθηκαν σωματεία και φορείς για τον άνεργο οικοδόμο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 842 ΦΟΡΕΣ

Προκλητική απάντηση του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ που ζητάει και τα ρέστα

Τον γύρο της Ελλάδας έκανε η είδηση που αποκάλυψε με πρωτοσέλιδό της προχθές η «Ροδιακή» με το κατασχετήριο που κοινοποιήθηκε στο σπίτι άνεργου οικοδόμου της Ρόδου, ο οποίος είχε χρέος 299 ευρώ πριν από 26 χρόνια!

Με το θέμα, ασχολήθηκε και η ίδια η διοίκηση του ΙΚΑ ΕΤΑΜ σε κεντρικό επίπεδο, η οποία μάλιστα εξέδωσε και ανακοίνωση – απάντηση που απέστειλε στη «Ροδιακή» σύμφωνα με την οποία «οι νόμοι τηρήθηκαν» και ότι καλώς το ΙΚΑ προχώρησε σε αποστολή κατασχετήριου!

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Διοίκηση του Σωματείου Εργατοτεχνιτών Οικοδόμων & Συναφών Επαγγελμάτων Ρόδου καταδικάζει την προκλητική απειλή από το ΙΚΑ για κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων και σημειώνει:

«Καταδικάζουμε την διαδικασία κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων συναδέλφου οικοδόμου και μέλους του Δ.Σ του Σωματείου για οφειλή 299,95 ευρώ και καλούμε το σύνολο της εργατικής τάξης της περιοχής μας, ιδιωτικού και δημόσιου τομέα να καταδικάσει οργανωμένα, μέσα από αποφάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων, την ωμή συμπεριφορά της Διοίκησης του ΙΚΑ, των πολιτικών προϊσταμένων της και της συγκυβέρνησης, που χρόνια τώρα καταληστεύουν τον ιδρώτα των εργατών και των αυτοαπασχολούμενων της χώρας μας.

Τώρα είναι η ώρα να ξεκαθαρίσουμε τη θέση μας απέναντι σε όλους αυτούς, που απαιτούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να αποδεχτεί και να αποπληρώσει το χρέος της η εργατική τάξη, παρόλο που δεν ευθύνεται για τα χρέη και τα ελλείμματα.

Καμιά ανοχή και καμία αναμονή. Τώρα είναι η ώρα να ακουστεί η φωνή της εργατικής τάξης της περιοχής μας και με οργανωμένο αγώνα να δώσουμε τη δική μας απάντηση σ’ αυτούς που μαυρίζουν τις ζωές μας

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Οικοδόμων
Ανακοίνωση εξέδωσε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Οικοδόμων η οποία αναφέρει μεταξύ άλλων:
«Η απειλή κατάσχεσης από το ΙΚΑ προς τον άνεργο οικοδόμο, Σωτήρη Γιαννόπουλο, μέλος της Διοίκησης του Σωματείου Οικοδόμων Ρόδου, με πρόσχημα την οφειλή 300 ευρώ για βιοτεχνία που διατηρούσε πριν 26 χρόνια, είναι πρόκληση!
Απαιτούμε τώρα να σταματήσει κάθε διαδικασία κατάσχεσης.

Δεν μπορεί η κυβέρνηση, το ΙΚΑ, να «χαρίζουν» βεβαιωμένες ασφαλιστικές εισφορές εκατομμυρίων ευρώ στους μεγαλοεπιχειρηματίες, όπως έγινε πρόσφατα στον ιδιοκτήτη του Ναυπηγείου στο Νεώριο της Σύρου και από την άλλη να βάζουν στο στόχαστρό τους έναν εργάτη του μόχθου, που παλεύει «με νύχια και με δόντια» να εξασφαλίσει τις στοιχειώδεις ανάγκες της οικογένειάς του.

Αντί να κυνηγάνε έναν μεροκαματιάρη για 300 ευρώ καλά θα κάνουν το ΙΚΑ, το υπουργείο Εργασίας και η κυβέρνηση:
Να αντιμετωπίσουν τους «μεγαλοκαρχαρίες» που εισφοροδιαφεύγουν.

Να αντιμετωπίσουν το κλέψιμο της ασφάλισης των οικοδόμων. Ας ρίξουν μια ματιά στις μικρές αγγελίες των εφημερίδων που παζαρεύονται τα κλεμμένα ένσημα των οικοδόμων σε τιμές ευκαιρίας.

Να προσλάβουν εργαζόμενους στους ελεγκτικούς μηχανισμούς που υπολειτουργούν.
Καλούμε τους εργαζόμενους, τους οικοδόμους, να οργανώσουμε από κοινού τον αγώνα απέναντι στην αντεργατική πολιτική. Να πιστέψουν στη δική τους δύναμη.

Να μην περιμένουν ώσπου να πουν «ήμουνα νιος και γέρασα». Τώρα πρέπει να ακουστεί η δική μας φωνή.
Με μαζική συμμετοχή στο Πανελλαδικό συλλαλητήριο, το Σάββατο 1η Νοέμβρη, στο Σύνταγμα.
Με συνέχιση του αγώνα και την Πανελλαδική Πανεργατική Απεργία, στις 27 Νοέμβρη. Με τον αγώνα μας μπορούμε να υπερασπιστούμε τη ζωή μας. Μπορούμε να βάλουμε τις βάσεις για να απολαύσουμε τους κόπους μας, να κουμαντάρουμε για λογαριασμό μας τον πλούτο που παράγουμε».

Ανακοίνωση του ΠΑΜΕ
«Η προκλητική απειλή κατάσχεσης από το ΙΚΑ προς τον άνεργο οικοδόμο Σωτήρη Γιαννόπουλο, μέλους της Διοίκησης του Σωματείου Οικοδόμων Ρόδου και μέλους του ΠΑΜΕ για οφειλή 300 Ευρώ από μικροβιοτεχνία που διατηρούσε πριν 26 χρόνια, ξεπερνά τα όρια της πρόκλησης.

Διαχρονικά, για δεκαετίες οι κυβερνήσεις χάρισαν δισεκατομμύρια ευρώ από εισφορές που δεν κατέβαλαν ποτέ στους μεγαλοεπιχειρηματίες, έπαιξαν τα αποθεματικά στο χρηματιστήριο, τα κούρεψαν με το psi και οδήγησαν τα ταμεία κυριολεκτικά στη χρεοκοπία την οποία μάλιστα χρησιμοποίησαν ως άλλοθι για τις μειώσεις των συντάξεων.

Τώρα έρχονται με θράσος να ζητήσουν από έναν άνεργο μεροκαματιάρη, που παλεύει με νύχια και με δόντια να μαζέψει 50 ένσημα το χρόνο για να έχει ασφάλεια να πληρώσει αλλιώς τον απειλούν με κατάσχεση.

Να τα πάρουν από τους μεγαλοξενοδόχους που όλη τη σαιζόν δεν κατέβαλαν φράγκο στο ΙΚΑ περιμένοντας την καινούρια ρύθμιση.
Φυσικά η περίπτωση του συναδέλφου οικοδόμου δεν είναι η μοναδική. Μόλις πριν από λίγες μέρες το ΙΚΑ μπλόκαρε τα χρήματα συναδέλφισσας απεργού από το ξενοδοχείο που πληρώθηκε καθυστερημένους μισθούς.

Χιλιάδες είναι επίσης οι αυτοαπασχολούμενοι που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα αφού αδυνατούν να καταβάλουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές στον ΟΑΕΕ.

Μόνος δρόμος για το λαό είναι η οργάνωση στα Σωματεία, στους μαζικούς φορείς, η μαζικοποίησή τους, η πάλη για όλα τα οξυμμένα προβλήματα του λαού.
Το δρόμο δείχνει το πανελλαδικό συλλαλητήριο την 1η του Νοέμβρη στην Αθήνα.

Καλούμε τα Σωματεία της περιοχής και το Εργατικό Κέντρο Ρόδου να πάρουν θέση για το ζήτημα και να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους.
Καλούμε όσους εργαζόμενους έχουν αντίστοιχο πρόβλημα να το καταγγείλουν στα σωματεία τους, να το παλέψουν οργανωμένα και συλλογικά και όχι ατομικά.

Γραμματεία Ρόδου του ΠΑΜΕ,
Ρόδος, 30 Οκτώβρη 2014»

ΤΙ απάντησε το ΙΚΑ ΕΤΑΜ
Απαντώντας σε σχετικό δημοσίευμα που αφορά υπόθεση οφειλέτη στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ της Ρόδου, θέλουμε να επισημάνουμε τα παρακάτω:
Η εν λόγω οφειλή αφορά Βιοτεχνία Τουριστικών Ειδών και ανατρέχει σε Πράξη Επιβολής Πρόσθετων Τελών το έτος 1999 από μη καταβολή ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών προς το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

«Η εν λόγω οφειλή θα μπορούσε να έχει εξοφληθεί με την αξιοποίηση αρκετών ειδικών και ιδιαίτερα ευνοϊκών ρυθμίσεων ασφαλιστικών οφειλών που έχουν εφαρμοστεί από το 1999 έως σήμερα.
Εύκολα τίθενται ερωτήματα.

Πρέπει ή δεν πρέπει το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ να διεκδικεί τα οφειλόμενα προς αυτό ποσά από αποδεδειγμένη εισφοροδιαφυγή εργοδοτών;
Σε ό,τι αφορά εικασίες ότι το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ έχει επιλεκτική συμπεριφορά απέναντι σε μεγαλοοφειλέτες, κάνουμε γνωστό, ότι ο ισχυρισμός αυτός είναι κενός περιεχομένου και σε καμία περίπτωση δεν ευσταθεί.

Αν υπάρχουν στοιχεία περί του αντίθετου, ας τεθούν δημόσια υπόψη των ασφαλισμένων.
Με ανεκτικότητα απέναντι προς όλους τους οφειλέτες, θέλουμε ως ΙΚΑ-ΕΤΑΜ να ξεκαθαρίσουμε τη θέση μας.

Πράττουμε ως ΙΚΑ-ΕΤΑΜ το καθήκον μας, εφαρμόζοντας όσα ορίζει ο Νόμος, με μοναδικό σκοπό την απρόσκοπτη καταβολή των συντάξεων προς τους ασφαλισμένους του Ιδρύματος.

Από το χρέος αυτό δεν έχουμε νόμιμο δικαίωμα να παρεκκλίνουμε, ούτε κάτω από την πίεση κινήσεων και πρωτοβουλιών εντυπωσιασμού που αντιστρατεύονται τα πραγματικά συμφέροντα των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ούτε φυσικά έχουμε δικαίωμα να εφαρμόζουμε επιλεκτικά κριτήρια που δεν ορίζει ο Νόμος».

Διαβάστε ακόμη

Αύριο η συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής των Ευρωεκλογών στη Ρόδο

Με τον πατέρα του 10χρονου που κατήγγειλε τον αρχαιοφύλακα στη Νίσυρο συναντήθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης

Δύο διαμερίσματα στην Αθήνα παραχωρεί η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στον Σύλλογο Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου

Ο δικηγόρος Στέφανος Καψάλης εξελέγη περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης

Συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Ρόδου την Τετάρτη 1η Μαΐου

Γιάννης Φλεβάρης: Η εμμονή είναι κακό πράγμα κύριε Πρόεδρε!

Παναγιώτης Εγγλέζος για την εκμετάλλευση ασφαλισμένων από ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα

Τμήμα Προετοιμασίας για νέους γονείς από τον ΕΦΚΑ στη Ρόδο