Από τις 12 Νοεμβρίου θα ξεκινήσουν τα ελαιοτριβεία

Από τις 12 Νοεμβρίου θα ξεκινήσουν τα ελαιοτριβεία

Από τις 12 Νοεμβρίου θα ξεκινήσουν τα ελαιοτριβεία

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 557 ΦΟΡΕΣ

Θα είναι καλή η χρονιά, σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι αρμόδιοι

Μετά τις 12 Νοεμβρίου θα μπορούν να ανοίξουν τα ελαιοτριβεία της περιοχής μας για να δέχονται ελαιόκαρπο σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της διεύθυνσης αγροτικής οικονομίας της περιφέρειας νοτίου Αιγαίου.

Πάντως επί του θέματος και στο πλαίσιο δηλώσεών του ο αντιπεριφερειάρχης περιφερειακής πολιτικής και πρωτογενή τομέα Φιλήμονας Ζαννετίδης, επεσήμανε ότι η συγκομιδή του καρπού θα πρέπει να γίνεται όταν αυτός είναι ώριμος καθώς σε διαφορετική περίπτωση οι οξύτητες αυξάνονται, ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι φέτος θα είναι μία καλή ελαιοκομική χρονιά για το νησί μας.

Παράλληλα όπως επεσήμανε μέχρι εκείνη την ημερομηνία θα πρέπει τα ελαιοτριβεία να προβούν στις ενέργειες που απαιτούνται ώστε να πάρουν την πιστοποίηση σύμφωνα με το νόμο καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα κλείσουν.
Από τις 12 Νοεμβρίου θα ξεκινήσουν τα ελαιοτριβεία
Ο κ. Ζαννετίδης με δηλώσεις του στα μέσα ενημέρωσης αναφέρθηκε επίσης στις συνελεύσεις που πραγματοποιούνται στα διάφορα νησιά της περιφέρειας καθώς και στο φαινόμενο του καταρροϊκού πυρετού ο οποίος παρουσιάζει μεν ύφεση στα Δωδεκάνησα, αλλά έξαρση στις Κυκλάδες.

Ειδικότερα οι δηλώσεις του έχουν ως εξής: «Η ΠΝ Αιγαίου στο πλαίσιο ενημέρωσης των αγροτών, των κτηνοτρόφων και των αλιέων έχει ξεκινήσει μία σειρά ενημερωτικές συνελεύσεις αρχίζοντας από τις ναυαρχίδες τη Ρόδο και τη Νάξο.

Θα ακολουθήσουν και τα άλλα νησιά.

Υπάρχει ικανοποιητική προσέλευση ενδιαφερομένων που σκέφτονται να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα ή ασχολούνται ήδη και ενημερώνονται για διάφορα θέματα που ισχύουν ή θα ισχύσουν.

Επιβάλλεται η ενημέρωση και γι΄αυτό η περιφέρεια θα κάνει συνεχείς συνελεύσεις ώστε όλο το χρόνο οι υπηρεσίες της περιφέρειας να παρέχουν την ενημέρωση που είναι απαραίτητη.

Η επόμενη συνέλευση θα είναι στο νησί της Τήνου, μετά στην Κω.

Θα πηγαίνουμε στις έδρες των δημοτικών ενοτήτων ενώ μέσα στην εβδομάδα θα κάνουμε μία ακόμα στη Ρόδο.

Ασχολούμαστε με προβλήματα που υπάρχουν όπως είναι τα σφαγεία, τα ελαιοτριβεία τα αποσταγματοποιεία κάθε νησί έχει μία ιδιαιτερότητα και είναι διαφορετικό το πρόβλημα.

Όσον αφορά τα ελαιοτριβεία που μέχρι τις 12 ξεκινά η ελαιοκομική περίοδος, ακόμα και σήμερα διαπιστώνουμε ότι υπάρχει ενδιαφέρον από τους ιδιοκτήτες να ολοκληρωθεί ο φάκελος προκειμένου να πάρουν την πιστοποίηση.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει κινητικότητα και μάλλον θα έχουμε σε ικανοποιητικό επίπεδο ανταπόκριση.

Σε κάποια ελαιοτριβεία έχουν επιβληθεί πρόστιμα, αν μέχρι την έναρξη της ελαιοκομικής περιόδου δεν τα έχουν ολοκληρώσει ο νόμος είναι σαφέστατος, θα κλείσουν.

ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ
Από ό,τι φαίνεται θα είναι μία καλή χρονιά στη Ρόδο για την παραγωγή ελαιολάδου.

Δίνονται οδηγίες από την υπηρεσία ο καρπός να είναι ώριμος, γιατί δεν θα είναι καλής ποιότητας το ελαιόλαδο, θα έχει πολλές οξύτητες αν μαζευτεί ο καρπός πριν.

Σε ό,τι αφορά τον καταρροϊκό πυρετό υπάρχει μία ύφεση στη Δωδεκάνησο. Τον είχαμε από το 2102 ενώ στις Κυκλάδες ξεκινά τώρα. Έχει προσβάλει ήδη δύο νησιά την Πάρο και τη Νάξο εξετάζουμε τώρα και τρίτο.

Οι υπηρεσίες της περιφέρειας και οι κτηνίατροι είναι σε επιφυλακή όλα τα συμπτώματα εξετάζονται αποστέλλονται στα αρμόδια εργαστήρια.

Η ενημέρωση προς τους κτηνοτρόφους για το πώς θα χειριστούν το θέμα είναι συνεχής, μη ξεχνάτε ότι το θέμα αφορά όλη την Ελλάδα.

Δε μεταδίδεται στον άνθρωπο και δεν υπάρχει θέμα δημόσιας υγείας.

Για τα νεκρά ζώα και όσα θανατωθούν θα υπάρχει αποζημίωση.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ανακοινώνονται τα εξής:
- Ενημερώνουμε τους ιδιοκτήτες ελαιοτριβείων που δραστηριοποιούνται στο νησί της Ρόδου ότι για την φετινή ελαιοκομική περίοδο 2014-2015 επιτρέπεται να προβούν σε έκθλιψη ελαιόκαρπου μετά από την 12η Νοεμβρίου 2014.

- Επίσης συνιστούμε στους ελαιοπαραγωγούς να μη συλλέγουν τον ελαιόκαρπο που προορίζεται για ελαιόλαδο νωρίς, γιατί η απόδοση του ελαιόκαρπου σε λάδι είναι πολύ μειωμένη όταν μαζεύεται πρώιμα. Ο ελαιόκαρπος κατά την συγκομιδή, καλό είναι να είναι ώριμος.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στα τηλέφωνα 2241364926 και 2241364912 της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας.

Διαβάστε ακόμη

Τεταμένη η ατμόσφαιρα στο δημοτικό συμβούλιο με φόντο την έκπτωση των δύο συμβούλων

Την Κυριακή ανοίγει τις πόρτες της η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής στη Μεσαιωνική Πόλη

Με τον δήμαρχο και τον περιφερειάρχη συναντήθηκε η υποψήφια ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Έλενα Κουντουρά

Χρ. Καραγιάννη: «Ή θέλουμε να πιστεύουμε ότι μας διάλεξε η TUI ή θέλουμε να πείσουμε τους άλλους ότι μας διάλεξε η TUI ή αυτή η συνεργασία ήταν προδιαγεγραμμένη …»

Αν. Σπανός: Διχαστική ρητορική και αντιδημοκρατική αντίληψη και συμπεριφορά από τη δημοτική αρχή

Τα Λαζαράκια της Κρεμαστής έψαλαν τα κάλαντα! (βίντεο)

Στη Ρόδο ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος για επίσκεψη στο τοπικό υποκατάστημα

Έναρξη του χρονικού ορίου απαγόρευσης οποιασδήποτε χρήσης πυρός