Η ιστορία του αμερικανικού πλοίου «Κούριερ», που παρέμεινε στη Ρόδο 12 χρόνια

Η ιστορία του αμερικανικού πλοίου  «Κούριερ», που παρέμεινε  στη Ρόδο 12 χρόνια

Η ιστορία του αμερικανικού πλοίου «Κούριερ», που παρέμεινε στη Ρόδο 12 χρόνια

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1277 ΦΟΡΕΣ

Η εποχή του Ψυχρού πολέμου

ΚΟΥΡΙΕΡ. Ψυχρός πόλεμος. Τότε, αρκετές λέξεις «κυριαρχούσαν» στο καθημερινό λεξιλόγιο. Ας θυμηθούμε μερικές… Κομμουνισμός, Σιδηρούν Παραπέτασμα, συμμορίτης, μίασμα, σαρδελοκούτι, Εθνικός Στρατός, πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων, Μακρόνησος, Άγιος Ευστράτιος, προς Θεού όχι Άης Στράτης, ατομική βόμβα, Βίτσι. Φρειδερίκη. Βερολίνο, Στάλιν, Μπέρια, Τρούμαν, Σχέδιο Μάρσαλ, Κορέα.

Βρισκόμαστε στην καρδιά του Ψυχρού πολέμου, και ένα πρωινό του Σεπτεμβρίου 1952, κάνει την εμφάνισή του, στο λιμάνι της Ρόδου ένα αμερικανικό σκάφος, πλευρίζει την αποβάθρα του Τελωνείου και ναυλοχεί εκεί, σαν να περιμένει… διαταγές. Το σκάφος αντί για γκρίζο, χρώμα που έχουν όλα τα αμερικανικά πολεμικά, είναι προς το λευκό, με τελείως διαφορετική διάταξη στο κατάστρωμα, φέρνει τον αριθμό W410, και πίσω τη λέξη COURIER.

Πάνω, ακριβώς, από τη λέξη, κυματίζει η αστερόεσσα, η αμερικανική σημαία. Από την ημερομηνία αυτή, 20 Ιουλίου 1952 μας γίνεται γνωστό-στην αρχή νομίστηκε ότι η παραμονή του θα ήταν σύντομη, περίπου δύο χρόνια, τόση ήταν η συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και ΗΠΑ, μέχρι τη δημιουργία χερσαίου σταθμού. Παρέμεινε, όμως, δώδεκα χρόνια, μέχρι τις 10 Ιουλίου 1964!.. Γιατί διάλεξαν, όμως, τη Ρόδο;

Μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε, ακόμη και σήμερα, με την απόσταση του χρόνου..Ίσως, λόγω του ότι η περιοχή των Δωδεκανήσων ήταν από την απελευθέρωσή της, ξεκαθαρισμένη από το μίασμα, τον κομμουνισμό, ίσως επειδή οι Ρώσοι είχαν φτιάξει στην περιοχή, νοτίως-φυσικά σε διεθνή ύδατα- της Μήλου, την πλατφόρμα τους για ανεφοδιασμό των πολεμικών τους, και ήθελαν ένα «προκεχωρημένο φυλάκιο», ένα μάτι, της Αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, για ’κει, και τη Μέση Ανατολή. Ίσως...Οι πρώτες μέρες του κατάπλου του «Κούριερ», ήταν επεισοδιακές…

ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΑΛΑΧΟΥΡΗΣ

Διαβάστε ακόμη

Η Παλιά και η Νέα Αγορά της Ρόδου (Γ' Μέρος)

Η Παλιά και η Νέα Αγορά της Ρόδου (β' μέρος)

Η Παλιά και η Νέα Αγορά της Ρόδου

Η Ρόδος, ο Γρίβας και ο απελευθερωτικός αγώνας της Κύπρου

Δωδεκάνησα: Η Ενσωμάτωση, η ημερομηνία που δεν άλλαξε και μια προσωπική μαρτυρία

Η ιστορία της Αρχαγγελίτισσας Παρασκευής Γιακουμάκη: Στη Στράτα του Προφήτη Ηλία

Σελίδες Ιστορίας: Ο δρόμος των Παθών με τα γλυπτά, ο Σταυρός του Φιλερήμου και η κατάληψη της Μονής στις 20 Σεπτεμβρίου 1947

Τήλος: Οι πρώτοι γάμοι ομοφύλων το 2008, όπως τους έζησαν 3 από τους πρωταγωνιστές τους