Δάσκαλοι και ξυλουργοί μιας χώρας σαν τη… Ρόδο πίσω από την ήττα – ρεκόρ της Εθνικής Ελλάδας

Δάσκαλοι και ξυλουργοί μιας χώρας σαν τη… Ρόδο πίσω από την ήττα – ρεκόρ της Εθνικής Ελλάδας

Δάσκαλοι και ξυλουργοί μιας χώρας σαν τη… Ρόδο πίσω από την ήττα – ρεκόρ της Εθνικής Ελλάδας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 483 ΦΟΡΕΣ

Η άχλη του μύθου που στην πάροδο χρόνων και αιώνων σκεπάζει τα μεγαλύτερα επιτεύγματα μιας χώρας θα συνοδεύει εσαεί για τα Νησιά Φερόε την θρυλική για το ποδόσφαιρο τους 14η Νοεμβρίου του 2014.

Δεν ήταν μια απλή νίκη αυτή που πέτυχε το Σαββατόβραδο στο Φάληρο το συγκρότημα του Δανού Λαρς Ολσεν, αλλά η μεγαλύτερη στην ιστορία της Εθνικής, που σε 121 επίσημα ματς για προκριματικά Euro και Μουντιάλ είχε απολογισμό 9-10-102 .

Το διπλό επί της Ελλάδας αποτελεί παράλληλα τη μεγαλύτερη έκπληξη όλων των εποχών στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο με βάση τη διαφορά θέσεων δύο ομάδων στην παγκόσμια κατάταξη! Οι δύο αντίπαλοι απείχαν 169 θέσεις, με την Ελλάδα να βρίσκεται στο νούμερο 18 και τα Νησιά Φερόε στο 187. Το προηγούμενο ρεκόρ κατείχε η Βοσνία που το 1996 νίκησε την ανώτερη κατά 165 θέσεις Ιταλία, ενώ ακολουθούν οι αγώνες Μαυροβούνιο – Νορβηγία 3-1 το 2008 (148 θέσεις διαφορά) και Νίγηρας – Αίγυπτο 1-0 το 2012 (145 θέσεις διαφορά).
Η εποποιία των Νησιών Φερόε προσλαμβάνει πάντως ακόμα μεγαλύτερη αξία από το γεγονός ότι είναι η μοναδική από τις τέσσερις που σημειώθηκε εκτός έδρας. Από τις εννέα προηγούμενες επίσημες νίκες μεγαλύτερη ήταν αυτή επί της Αυστρίας (1-0) το 1990 , ενώ πιο πρόσφατες αυτές απέναντι σε Εσθονία (2011) και Λιθουανία (2009).

Η Ελλάδα ηττήθηκε από την ομάδα μιας χώρας με έκταση όσο αυτή της Ρόδου (1400 τ.χλ.) και πληθυσμό μικρότερο απ’ όσο έχουν οι 15 μεγαλύτερες ελληνικές πόλεις. Οι κάτοικοι των «Νησιών των Προβάτων» (όπως μεταφράζονται τα Φερόε) είναι βάσει εκτίμησης του 2012 49.483, όσους αριθμούν περίπου οι Λαμία, Κομοτηνή, Ρόδος και Αγρίνιο.

Αλεξανδρούπολη, Σέρρες, Κατερίνη και Καβάλα έχουν για παράδειγμα μεγαλύτερο πληθυσμό από το σύμπλεγμα των 18 νησιών του βόρειου Ατλαντικού, με κύρια ενασχόληση των κατοίκων και βασική πηγή πόρων την αλιεία...
Μολονότι πάντως συνηθίζουμε εξ' αυτού του γεγονότος να αποκαλούμε και τους ποδοσφαιριστές της χώρας «ψαράδες», δεν υπάρχει κάποιος διεθνής που να δηλώνει στην επαγγελματική ιδιότητα του «ψαράς».

Ηρωες «ελληνικής τραγωδίας»

Από την άλλη βέβαια μόλις έξι είναι επαγγελματίες ποδοσφαιριστές, αυτοί που αγωνίζονται στο πρωτάθλημα Δανίας και ο γκολκίπερ Γκούναρ Νίλσεν της σκωτσέζικης Μάδεργουελ. Οι 14 από τους 21 της αποστολής που ταξίδεψε στην Ελλάδα παίζουν σε τοπικές ομάδες, οι οποίες βέβαια είναι ερασιτεχνικές και πέρα από το όποιο… χαρτζιλίκι ενδέχεται να δίνουν στους παίκτες κάποια μπόνους για επίτευξη ομαδικών στόχων.

Δύο εξ’ αυτών επαγγέλλονται ξυλουργοί, ισάριθμοι είναι οι δάσκαλοι και οι πολιτικοί μηχανικοί, ενώ υπάρχουν ακόμη ένας δικηγόρος, ένας δημοσιογράφος, ένας ηλεκτρολόγος, ένας οδοποιός, ένας αποθηκάριος, ένας υπάλληλος γραφείου και δύο φοιτητές, ο ένας εκ των οποίων… αιώνιος!

Ο Λέο Μπαρταλστόβου, που παίζει στη Γ’ κατηγορία της Νορβηγίας με την Λεβάνγκερ, δηλώνει παράλληλα και… βοηθός σε νηπιαγωγείο, ενώ ο 23χρονος σκόρερ Γιόαν Εντμουντσον θεωρήθηκε πριν από λίγα χρόνια ως το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό ταλέντο που έχει βγάλει ποτέ η χώρα. Το 2010 υπέγραψε συμβόλαιο με τη Νιούκαστλ αλλά δεν κατάφερε ποτέ να βρει θέση ούτε στη β’ ομάδα και ακολούθησε γοργά η πτωτική πορεία. Επαιξε ως δανεικός σε σύλλογο του ερασιτεχνικού αγγλικού πρωταθλήματος (Γκέιτσχεντ) και εν συνεχεία στη Νορβηγία (Βίκινγκ, Φρεντερίτσια), προτού επιστρέψει, πέρσι, στην αφάνεια του τοπικού πρωταθλήματος.

Ενα τοπικό πρωτάθλημα πάντως που για την κοινωνία της χώρας θα διακρίνεται από εδώ και πέρα από 14 «ήρωες» μιας καλά σκηνοθετημένης ελληνικής τραγωδίας...

Γράφει ο Δημήτρης Καναβαράκης

Πηγή: koolnews.gr

Διαβάστε ακόμη

Διαγόρας: Ψάχνει για ένα σημαντικό «διπλό»

Δημήτρης Γκαίδας: «Είναι κομβικό παιχνίδι, θέλουμε τη νίκη»

Συνέχεια δράσης στην Basket League, ανακοινώθηκαν οι διαιτητές

Στην Τουρκία για φιλικά παιχνίδια οι Παίδες του Κολοσσού!

Αύριο στην Καλλιθέα το Γ.Σ. Δωδεκάνησος-Άτλας Αθηνών

Νίκος Καραβασίλης και Κωνσταντίνα Ρεντοπούλου στο “Hereya Open”

Ετοιμάζεται πυρετωδώς ο Άγιος Γεώργιος

Η παρουσία στη Μαδέρα δεν επέτρεψε στον Νικόλαο Κοντού να είναι ένας από τους λαμπαδηδρόμους