Φάλαινες στην Ρόδο πριν 2 εκατομμύρια χρόνια!

Φάλαινες στην Ρόδο  πριν 2 εκατομμύρια χρόνια!

Φάλαινες στην Ρόδο πριν 2 εκατομμύρια χρόνια!

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1885 ΦΟΡΕΣ

Του Χρόνη Σταματιάδη

Μεγάλοι Βασιλιάδες με μικρές κορώνες, έτσι ονόμασαν οι συνάδελφοι παλαιοντολόγοι του μουσείου φυσικής ιστορίας του πανεπιστημίου της Φλωρεντίας την καμπουρωτή φάλαινα “humpback whale Megaptera novaeangliae” και τους αποκλειστικούς μόνιμους κατοίκους της, Coronula diadema (Linnaeus1767).


Ένα βαλανόμορφο οργανισμό, ένα ζωντανό απολίθωμα που βρίσκεται αγκιστρωμένος πάνω στο δέρμα της φάλαινας. Τα παράσιτα αυτά δημιουργήθηκαν αρχικά από μικροσκοπικές προνύμφες που κολυμπούν ελεύθερες στην θάλασσα περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή όταν βρεθεί η φάλαινα σε θερμές θάλασσες πλούσιες σε τροφή (πλανκτόν) θα βρουν την ευκαιρία παρακινούμενες από χημικά συνθήματα να προσκολληθούν και να εγκατασταθούν τελικά μετά από φυσικές διαδικασίες πάνω στο δέρμα του κήτους σε σημεία που θα επιλέξουν αυτά και στην συνέχεια θα μεταμορφωθούν εκκρίνοντας ασβεστολιθικό υλικό για να δημιουργηθεί το κέλυφος που θα προστατεύσει τον μαλακό οργανισμό.


Φάλαινες στην Ρόδο  πριν 2 εκατομμύρια χρόνια

Η Coronula diadema (coronula διάδημα) όσο και η φάλαινα Megaptera novaeangliae είναι πάρα πολύ σπάνια να βρεθούν σήμερα ως απολίθωμα εδώ στην Ρόδο . Το νέο εύρημα από εμού του ιδίου αποδεικνύει ότι πριν 2 εκατομμύρια χρόνια το Αιγαίο και η θάλασσα της Ρόδου ήταν το ιδανικό μέρος ζευγαρώματος αυτού του είδους των θηλαστικών που κάλυπταν τεράστιες αποστάσεις διασχίζοντας τους ωκεανούς από την βόρειο θάλασσα μέχρι την Μεσόγειο.

Η πλούσια σε πλανκτόν θερμή θάλασσα εκείνης της εποχής ήταν το σημείο αναφοράς γιγαντιαίων θαλασσίων θηλαστικών. Αυτό το συμπεραίνει κανείς από την παρουσία και την ποικιλία μεγάλου σε μέγεθος οστρακοειδών που βρίσκονται στα νεογενή ιζήματα του νησιού.

Ο συγκεκριμένος θαλάσσιος βάλανος εκτός της σπανιότητας του είναι και ένας θησαυρός πληροφοριών για τα ζώα αυτά.



Φάλαινες στην Ρόδο  πριν 2 εκατομμύρια χρόνια

Το σπάνιο αυτό απολίθωμα βρέθηκε σε περιοχή της ανατολικής πλευράς του νησιού μέσα σε διαβρωμένα ιζήματα πλειόκαινου εποχής δηλαδή 3-2 εκ. έτη ( πάντα με επιφύλαξη) ίσως και παλαιότερα.

Η ερευνητική ομάδα του γεωλογικού μουσείου στην Ιαλυσό έχει την τιμή να παρουσιάσει με ενθουσιασμό το νέο εύρημα που έχει να αναδείξει για ακόμη μια φορά την σπουδαιότητα και τον πλούτο του Ελληνικού υπεδάφους!

Διαβάστε ακόμη

«Από τον Λόγο στην Εικόνα...» - Έκθεση μαθητικών εικαστικών έργων

Εκδήλωση για τα 109 χρόνια από τη γενοκτονία των Αρμενίων

Συζήτηση με τη WWF για τις δασικές πυρκαγιές της Ρόδου την Τετάρτη στο ΕΚΡ

Ανοιχτή Εκδήλωση για το κοινό του έργου «Ελληνικές Έξυπνες πόλεις: Σύστημα Τηλεφροντίδας με ρολόι και βραχιόλι στο Δήμο Ρόδου»

Επιτυχώς ολοκληρώθηκαν η Ημερίδα Ενημέρωσης & το Τριήμερο Περιφερειακό Εργαστήριο Κυκλικής Οικονομίας

Ομιλία του συγγραφέα Νικόλα Σμυρνάκη

Ημερίδα αφιερωμένη στον Νικ. Κόνσολα

Πεζοπορία της ΟΠΕΡ την Κυριακή 28 Απριλίου μαζί με τον Πανταζή Χούλη