Η έπαρση και υποστολή της Αστερόεσσας του "Κούριερ", με την αναχώρηση των πλοίων της γραμμής

Η έπαρση και υποστολή της Αστερόεσσας  του "Κούριερ", με την αναχώρηση των πλοίων της γραμμής

Η έπαρση και υποστολή της Αστερόεσσας του "Κούριερ", με την αναχώρηση των πλοίων της γραμμής

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 623 ΦΟΡΕΣ

ΚΟΥΡΙΕΡ: Η Αστερόεσσα κυματίζει στην πρύμνη του «Κούριερ». Η σημαία αυτή έχει τη δική της ιστορία. Κάθε φορά που αναχωρούσε πλοίο της γραμμής, με τους επιβάτες του, ένας Αμερικανός ναύτης χαιρετούσε τη στιγμή, με υποστολή και έπαρση της Αστερόεσσας.

Πάντα σε στάση προσοχής Αυτό και μόνο το γεγονός έγινε μέρος του όλου θεάματος. Με την πάροδο του χρόνου το πλοίο αποτέλεσε «τμήμα» του Τελωνείου, και κανένας δεν έδινε σημασία. Όμως, η στιγμή του χαιρετισμού, ήταν άλλο πράγμα.

Όλοι έστρεφαν το βλέμμα τους στο σημείο της σημαίας, και παρατηρούσαν… Εμείς ύστερα από την πάροδο τόσων χρόνων, ενθυμούμενοι το γεγονός, καταγράφουμε δύο σειρές, από τον εθνικό Ύμνο των Ηνωμένων Πολιτειών:

«Ω πες, κυματίζει ακόμα εκείνη η αστερόεσσα σημαία, πάνω από τη γη των ελευθέρων και την πατρίδα των γενναίων;»… Να συμπληρώσουμε, περί γης της Ροδιτιάς; Εξακόσια, και χρόνια ήταν αυτά…

Το κεφάλι, όμως, παρέμεινε ψηλά και κανένας δεν μπορεί να το αμφισβητήσει… Οι σιδεριές που παρατηρούμε είναι η κεραία των μεσαίων κυμάτων, αυτή που αντικατέστησε το μπαλόνι., την περίφημη, «μασκώτ» του νησιού, τη δεκαετία του 1950.

Στο Αρχείο του μεγάλου συλλέκτη και αγαπητού αδελφού Αντώνη Μαΐλλη, υπήρχαν 63 φωτογραφίες του «Κούριερ», μερικές από τις οποίες δημοσιεύσαμε στη «Ροδιακή», στις 5 και 6 Νοεμβρίου 2004. Άλλες του αρχείου αυτού δεν έχουμε…

ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΑΛΑΧΟΥΡΗΣ

Διαβάστε ακόμη

Η Παλιά και η Νέα Αγορά της Ρόδου (β' μέρος)

Η Παλιά και η Νέα Αγορά της Ρόδου

Η Ρόδος, ο Γρίβας και ο απελευθερωτικός αγώνας της Κύπρου

Δωδεκάνησα: Η Ενσωμάτωση, η ημερομηνία που δεν άλλαξε και μια προσωπική μαρτυρία

Η ιστορία της Αρχαγγελίτισσας Παρασκευής Γιακουμάκη: Στη Στράτα του Προφήτη Ηλία

Σελίδες Ιστορίας: Ο δρόμος των Παθών με τα γλυπτά, ο Σταυρός του Φιλερήμου και η κατάληψη της Μονής στις 20 Σεπτεμβρίου 1947

Τήλος: Οι πρώτοι γάμοι ομοφύλων το 2008, όπως τους έζησαν 3 από τους πρωταγωνιστές τους

Το θωρηκτό Regina Margherita και το κατόρθωμα του δύτη Στάθη Χατζή στην Κάρπαθο