Πάνω από 2 εκατομμύρια για την κοινωνική πολιτική του δήμου

Πάνω από 2 εκατομμύρια για την  κοινωνική πολιτική του δήμου

Πάνω από 2 εκατομμύρια για την κοινωνική πολιτική του δήμου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 649 ΦΟΡΕΣ

Σύμφωνα με όσα προβλέπονται στον προϋπολογισμό

Σημαντικές είναι οι κοινωνικές υπηρεσίες που παρέχονται από τον Δημοτικό Οργανισμό Πρόνοιας (ΔΟΠ) στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως αποτυπώνεται σε έναν μικρό απολογισμό της δράσης του με αφορμή τον προϋπολογισμό του για το 2015 που έρχεται για έγκριση στη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου.

Καταρχήν, ο προϋπολογισμός του ΔΟΠ για το 2015 ανέρχεται στα 2.161.146,94 ευρώ και είναι ισοσκελισμένος. Αναφέρει στην εισήγησή της η Πρόεδρος του ΔΟΠ, Αντιδήμαρχος, κα Άννα Ζωάννου: «Βασική αντίληψή μας παραμένει ότι ο ΔΟΠ διαμορφώνει και υλοποιεί την κοινωνική πολιτική του Δήμου Ρόδου, όπως αυτή χαράσσεται από τον Δήμαρχο και στο δημοτικό συμβούλιο.

Έχουμε την άποψη ότι ο σχεδιασμός, η διαμόρφωση και η υλοποίηση αυτής της πολιτικής, πρέπει να συμβαδίζει με την ιστορία της πόλης και της νήσου γενικότερα και με την εκάστοτε κοινωνικοπολιτική σύνθεσή της και κυρίως με τις εκάστοτε οικονομικές δυνατότητες του Δήμου Ρόδου που είναι ο κύριος και αποκλειστικός υποστηρικτής της.

Μέσα και κάτω από αυτές τις δύσκολες συγκυρίες, εγώ και οι συνεργάτες μου θα δουλέψουμε δραστήρια για το χρόνο που μας εμπιστεύθηκε ο Δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο και θα προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο τις προσφερόμενες υπηρεσίες του ΔΟΠ.

Οι καλές προϋποθέσεις υπάρχουν και δεν είναι άλλες από το άριστο προσωπικό, τα στελέχη και τους συνεργάτες του ΔΟΠ, τη σταθερή και αμέριστη συμπαράσταση του Δημάρχου και του δ.σ. σε θέματα κοινωνικής πολιτικής και τέλος τη δική μας διάθεση να προσφέρουμε μέσα στο μέτρο των δυνατοτήτων μας ό,τι καλύτερο μπορούμε».

Στην ίδια εισήγηση, αναλύονται και οι παροχές του ΔΟΠ από τις οποίες και φαίνεται η ανάγκη που υπάρχει και στη Ρόδο για τη στήριξη ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού και είναι οι παρακάτω:
Κοινωνική Υπηρεσία: Είναι στελεχωμένη από δύο κοινωνικούς λειτουργούς και εξυπηρετεί γύρω στα 500 άτομα ετησίως. Εξετάζει αιτήσεις συμπολιτών μας για τη χορήγηση συσσιτίου, έκτακτων οικονομικών ενισχύσεων καθώς και απαλλαγών τροφείων στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου μας και συνεδριών στο Κέντρο Παροχής Συμβουλευτικών Υπηρεσιών.

Επίσης, η υπηρεσία συνεργάζεται με άλλους φορείς του νησιού.
Συσσίτιο: Λειτουργεί καθημερινά το παρασκευαστήριο του συσσιτίου και διανέμεται φαγητό κατ’ οίκον σε 134 συμπολίτες μας.

Δημοτικά Ιατρεία: Λειτουργούν έξι δημοτικά ιατρεία στις περιοχές Αγίου Ιωάννη, Παλιάς πόλης, Ροδινίου, Ανάληψης, Κρητικών και Αγίων Αποστόλων όπου παρέχουν Α’ Βάθμια. Προγραμματίζεται ακόμη η δημιουργία ενός ιατρείου αστικού τύπου εντός των εγκαταστάσεων του παλαιού νοσοκομείου σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο.

Στόχος επίσης είναι η απόκτηση «κινητής μονάδας» για να μπορούν να παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες στους κατοίκους εκτός πόλης.

Κέντρο Παροχής Συμβουλευτικών Υπηρεσιών σε παιδιά, εφήβους και τις οικογένειές τους που αντιμετωπίζουν ψυχοκοινωνικά προβλήματα: Στελεχωμένο από ψυχολόγους, κοινωνική λειτουργό, ειδική παιδαγωγό και λογοθεραπευτή παρέχει συμβουλευτικές, κοινωνικές, ψυχολογικές και εκπαιδευτικές υπηρεσίες σε παιδιά ηλικίας έως 18 ετών καθώς και στις οικογένειές τους.

Στα πλαίσια της λειτουργίας του το επιστημονικό προσωπικό συνεργάζεται με την Α’ Βάθμια και την Β’ Βάθμια εκπαίδευση και τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων δίνοντας ενημερωτικές ομιλίες.

Δύο παιδικοί σταθμοί
Κοινοτικό Προσχολικό Κέντρο Αγίων Αποστόλων για την οικογένεια και το παιδί:
Λειτουργεί πλέον ως παιδικός σταθμός, στελεχωμένο με εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό, εξυπηρετεί γύρω στα 40 νήπια όχι μόνο της συνοικίας αυτής αλλά και άλλων περιοχών της πόλης μας.

Παιδικός σταθμός Μαρίτσας Καβαρινού στην οδό 28ης Οκτωβρίου: Λειτουργεί στο κέντρο της πόλης εξυπηρετώντας γύρω στα 70 νήπια εργαζομένων γονέων.

Τέλος συνεχίζονται οι προγραμματικές συμβάσεις με:
-Την ΑΜΚΕ Κοινωνικής Φροντίδας και ανάπτυξης του Δήμου Ρόδου για τη λειτουργία προγραμμάτων όπως παιδικοί σταθμοί, ΚΗΦΗ, Βοήθεια στο Σπίτι, ΚΔΑΠ-ΜΕΑ κ.α.

-Τον ΟΚΑΝΑ για τη λειτουργία της θεραπευτικής μονάδας εξαρτημένων ατόμων από ναρκωτικά και
-Την ΑΜΚΕ «Πρωτοβουλία Κοινόν Δωδεκανησίων» για τη λειτουργία του εθελοντικού ιατρείου-φαρμακείου.

Διαβάστε ακόμη

Συμφωνία Δημάρχου Ρόδου και Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης για άμεση λύση στο πρόβλημα υποστελέχωσης του Κτηματολογίου

Την Παρασκευή θα συνεδριάσει η περιφερειακή επιτροπή Νοτίου Αιγαίου

Ορκίστηκαν Δημοτικοί Σύμβουλοι οι κυρίες Ματίνα Γιαννέλη και Ελπίδα Ατσίδη

Αίτημα για τις δαπάνες καρκινοπαθών που πάνε στην Αθήνα για ακτινοθεραπείες

Σε 160 ανέρχονται τα μικρά και μεγάλα νησιά της Δωδεκανήσου

Τα ερωτήματα που κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση προς συζήτηση στη Συνεδρίαση Λογοδοσίας της περιφέρειας

Ολοκλήρωση έργων αντιπλημμυρικής – αντιδιαβρωτικής προστασίας στη Ρόδο

Δράση “Explore the Aegean ΙΙ” από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου