Οι ραντισμοί των ελαιών πρέπει να γίνονται συστηματικά με “αεροψεκασμούς”

Οι ραντισμοί των ελαιών πρέπει να  γίνονται συστηματικά  με “αεροψεκασμούς”

Οι ραντισμοί των ελαιών πρέπει να γίνονται συστηματικά με “αεροψεκασμούς”

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 375 ΦΟΡΕΣ

Γράφει ο
Γεώργιος Β. Παπαγεωργίου

Τα τελευταία χρόνια η παραγωγή λαδιού στην Ρόδο είναι μειωμένη, παρ’ ότι από ορισμένους παραγωγούς - γεωργούς η καλλιέργεια της ελιάς γίνεται με συστηματικό τρόπο, και παρ’ ότι έχουν δημιουργηθεί νέοι ελαιώνες δηλαδή ο αριθμός των ελαιόδενδρων έχει αυξηθεί αισθητά, σχεδόν όλο το νησί σε όλα τα διαμερίσματα, σε όλα τα χωριά υπάροχυν χιλιάδες ελαιόδενδρα.


Στην δική μας συγκεκριμένα περιοχή στο δημοτικό διαμέρισμα του χωριού Βάτι, υπάρχουν πολλοί ελαιώνες, διάσπαρτοι σε όλη την γεωργική αγροτική περιοχή οι οποίοι στην αρχή ανθοφορούν, είναι γεμάτοι άνθη που εξελίσσονται σε μικρό ελαιόκαρπο, και ενώ η ελιά είναι “φορτωμένη” στη συνέχεια, ο καρπός πέφτει και η ελιά είναισ χεδόν άδεια.

Παραγωγοί αποδίδουν το φαινόμενο ενίοτε στους ισχυρούς ανέμους κατά την ανθοφορία, ή σε μια ανεπίκαιρη βροχή και άλλοτε στην μεγάλη και συνεχή ξηρασία αλλά κυρίως στον πλημμελή ραντισμό, των ελαιών κατά του δάκου ή άλλων ασθενειών, αλλά και στο ότι οι ραντισμοί γίνονται ετεροχρονισμένα, όχι δηλαδή την περίοδο που απαιτείται.

Οι ραντισμοί ή ψεκασμοί γίνονται από ειδικό συνεργείο με επίγεια μέσα και μηχανήματα τρακτέρ κ.λπ. σίγουρα δεν καλύπτουν όλες τις περιοχές, πιθανόν αν είναι και πλημμελής αλλά και συνήθως γίνεται “κατόπιν εορτής” ετεροχρονισμένα, χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα, αφού η καρποφορία των ελαιών καταστρέφεται ολοσχερώς.

Το νησί της Ρόδου είναι ένας τεράστιος ελαιώνας γι’αυτό και ο συστηματικός ραντισμός ψεκασμός των ελαιών πρέπει να γίνετια με ειδικό αεροπλάνο, δηλαδή με το σύστημα του αεροψεκασμού που σίγουρα θα καλύψει όλες τις περιοχές του νησιού θα είναι πιο αποτελεσματικός και ουσιαστικός, θα συμβάλλει στην διατήρηση ελαιοκάρπου μέχει ωριμάνσεως πάνω στην ελιά δεν θα πέφτει και βέβαια η παραγωγή θα είναι μεγαλύτερη ποσοτικά και καλύτερη ποιοτικά!

Τον λόγον βέβαια έχουν οι ειδικοί και εν προκειμένω οι γεωπόνοι μας της τοπικής Δ/νσης Γεωργίας που γνωρίζουν άριστα το θέμα και μπορούν να το αντιμετωπίσουν βοηθώντας έτσι την τοπική οικονομία και την ελαιοπαραγωγή αφού το λάδι της Ρόδου αποτελεί προσφιλές προϊόν αγοράς, από όλους σχεδόν τους ξένους τουρίστες, και θα πρέπει να δοθεί η αρμόζουσα προσοχή, συν τοις άλλοις και στην τυποποίηση.
Εμείς σαν παραγωγοί καταβάλλομεν ειδικόν τέλος που αφορά ψεκασμούς και αποζημιώσεις οι δε επισημάνσεις μας με καλήν πάντα πρόθεση έχουν σαν κίνητρο το γενικό καλό της πόλης και των κατοίκων της περιφέριας.

Διαβάστε ακόμη

Δρ. Μελίνα Φιλήμονος - Τσοποτού: Τα νησιά, τα μουσεία και οι φύλακες

Σπύρος Συρόπουλος: "Δωριέας: Ο αρχιτέκτονας του πολιτικού μεγαλείου μιας διαχρονικής πόλης"

Φίλιππος Ζάχαρης "«Δικαίωμα στη Λήθη»: H ασφαλιστική κάλυψη των ασθενών που επιβίωσαν από καρκίνο"

Γιάννης Παρασκευάς: Οι ενστάσεις και η ουσία του πολιτικού προβλήματος

Φίλιππος Ζάχαρης: Ο πολύπλευρος άνθρωπος σε μία πολύπλοκη ζωή

Ηλίας Καραβόλιας: «Η επικίνδυνη εμμονή»

Θανάσης Καραναστάσης: Με τους... κράχτες στην Ευρωβουλή

Σωτήρης Ντάλης: "Iσραήλ- Ιράν: Από τον σκιώδη πόλεμο στην απόλυτη σύγκρουση;"