Εμφανή τα αποτελέσματα στο πρόγραμμα «Kids Athletics»

Εμφανή τα αποτελέσματα στο πρόγραμμα «Kids Athletics»

Εμφανή τα αποτελέσματα στο πρόγραμμα «Kids Athletics»

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 317 ΦΟΡΕΣ

Πώς από τα…παιχνίδια, πολλά παιδιά εντάχθηκαν στο δυναμικό των τοπικών συλλόγων στίβου ή θα το πράξουν συντόμως. Ελπιδοφόρο το πρόγραμμα από την IAAF και τον ΣΕΓΑΣ, ευνοώντας την ανάπτυξη σε κάθε περιοχή

Συνεχίζεται το πρόγραμμα «Kids Athletics» και στα Δωδεκάνησα σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Α’ /Βάθμιας Εκπαίδευσης και τα σωματεία. Παιδιά δημοτικών σχολείων έρχονται κοντά στον κλασικό αθλητισμό με τη συμμετοχή τους, ουσιαστικά, σε παιχνίδια και οι προπονητές έχουν τη μοναδική ευκαιρία να διαπιστώσουν την κλίση του καθενός, σε ηλικίες όπου το τοπίο ακόμη είναι…θολό

. Στα Δωδεκάνησα, τρία χρόνια τώρα, με το απαραίτητο υλικό από την IAAF και τον ΣΕΓΑΣ, πολλά παιδιά πήραν μέρος στο πρόγραμμα και το ευχάριστο είναι πως στη συνέχεια κάποια απ’ αυτά εντάχθηκαν στο δυναμικό συλλόγων, που, η αλήθεια, είναι πως έχουν κάνει σημαντικά βήματα στο κομμάτι των ακαδημιών.

Υπεύθυνος για την εφαρμογή του προγράμματος είναι ο Γιώργος Μιχαλάκης σ’ όλο το Αιγαίο και έχει κάνει αξιόλογη δουλειά μαζί με τους συνεργάτες του, τόσο σε επίπεδο σωματείων όσο και σε επίπεδο σχολείων. Αυτό το διάστημα, και κάθε φορά, όταν δεν υπάρχουν πολλές επίσημες διοργανώσεις, είναι μια καλή ευκαιρία για την εφαρμογή των «Kids Athletics» σε τοπικό επίπεδο. Το γενικό πλαίσιο, πάνω στο οποίο κινούνται όσοι το εφαρμόζουν, έχει καταρτιστεί από τον ΣΕΓΑΣ, με τα αποτελέσματα να είναι εμφανή.

Η φιλοσοφία των Kids Athletics
Εκπαιδευτές – Προσωπικό: Συνολικά θα απασχοληθούν στο έργο 576 προπονητές – εκπαιδευτές του προγράμματος.

Η ομάδα των 24 επικεφαλής εκπαιδευτών του προγράμματος απαρτίζεται από τους Τεχνικούς Συμβούλους των Ε.Α.Σ. – Τ.Ε. που ήδη επιμορφώθηκαν και πιστοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της ΕΠΑΚΑΒ.

Οι 24 επικεφαλής με τη σειρά τους εκπαιδεύουν ήδη ο καθένας 24 βασικούς καθηγητές του προγράμματος, οι οποίοι αποτελούν και το βασικό κορμό υλοποίησης του προγράμματος ανά Ε.Α.Σ. – Τ.Ε.

Συνολικά δηλαδή, το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από 576 άτομα.

Υποχρεώσεις των συμμετεχόντων στην υλοποίηση του προγράμματος:
*Οργάνωση των μαθημάτων κατάρτισης των 24 Καθηγητών του Προγράμματος Kids' Athletics.
*Ειδική υποστήριξη στο έργο με τεχνική και οργανωτική υποστήριξη.
*Παροχή του απαραίτητου εκπαιδευτικού υλικού.
*Ευθύνη κατοχής και κατανομής του αντίστοιχου kit με τον εξοπλισμό Kids’ Athletics στην περιφέρεια της Ε.Α.Σ. – Τ.Ε. ανάλογα με το «καλεντάρι του Kids’ Athletics» στη συγκεκριμένη περιφέρεια.
*Στατιστικές εκθέσεις ανά μήνα στην Επιτροπή Ανάπτυξης, με:
*Σχολείο, φορέα, Αθλητικό Σωματείο που έλαβε μέρος στο πρόγραμμα.
*Ημερομηνία τέλεσης του προγράμματος.
*Αριθμό των μαθητών που συμμετείχαν.
*Φωτογραφικό υλικό ανά εκδήλωση.
*Βασικό σημείο η καταγγελία και ακύρωση της συμφωνίας σε περίπτωση μη τήρησης των ανωτέρω.
*Πρόταση υλοποίησης του προγράμματος

Σε κάθε περίπτωση, αποτελεί ένα μεγάλο εγχείρημα η προσέγγιση 201.600 παιδιών σε όλη την Ελλάδα μέσα σε τρία χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να υλοποιηθούν ετησίως 650 - 700 προγράμματα Kids Athletics σε όλη την επικράτεια, με 80-100 παιδιά η κάθε διοργάνωση.

Ο στόχος είναι μεν εφικτός αλλά απαιτείται πολύ καλή οργάνωση και προγραμματισμός.
Θέτοντας τις βασικές προτεραιότητες στον άξονα υλοποίησης θα πρέπει σε κάθε Ε.Α.Σ. – Τ.Ε. να κινηθούν οι αρμόδιοι προς τις παρακάτω κατευθύνσεις:

Δημοτικό Σχολείο: Στόχος του προγράμματος η εφαρμογή του στο Δημοτικό Σχολείο, ώστε να έρθει ο μαθητής σε απευθείας επαφή με τον κλασικό αθλητισμό.
Απαραίτητος ο καθορισμός του πλαισίου συνεργασίας με τα κατά τόπους Γραφεία και Δ/νσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Εκτός από την απαιτούμενη άδεια εισόδου στα σχολεία από την αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου, πρόταση της Επιτροπής Ανάπτυξης είναι η υλοποίηση του προγράμματος να γίνει σε βάση συνδιοργάνωσης με το Υπουργείο Παιδείας και κατ’ επέκταση με τα Γραφεία Εκπαίδευσης.

Δημιουργία Κέντρων Υλοποίησης και Εφαρμογής Kids’ Athletics: Σταθερά κέντρα εφαρμογής του προγράμματος για την υποδοχή των μαθητών των Δημοτικών Σχολείων στις μεγάλες πόλεις στην περιοχή αρμοδιότητάς του καθενός και όπου υπάρχουν οι εγκαταστάσεις.

Αθλητικό Σωματείο: Το πρόγραμμα υλοποιείται στο αθλητικό σωματείο, στις κατά τόπους Ε.Α.Σ., σε κεντρικές εκδηλώσεις του Σ.Ε.Γ.Α.Σ.

Σωματείο – Ε.Α.Σ. / Τ.Ε.: Ενεργοποίηση του ρόλου των Ε.Α.Σ. και κατ’ επέκταση των σωματείων στις τοπικές κοινωνίες για την υλοποίηση του προγράμματος. Πρέπει να θεσμοθετηθούν και να υλοποιηθούν από τις κατά τόπους Ε.Α.Σ. αγωνιστικές δράσεις kids’ athletics 3-4 φορές το χρόνο, όπως επίσης και να παρακινηθούν τα σωματεία για διεξαγωγή δράσεων Kids’ Athletics «εσωτερικά» σε κάθε σωματείο.

Συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση: Μετά και τη συμφωνία με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας να επιδιωχθεί η ένταξη του προγράμματος στα Π.Α.Γ.Ο. που υλοποιούν οι Δήμοι (στην κατηγορία των Π.Α.Γ.Ο. «Καινοτόμες Δράσεις») και η υλοποίηση σε συνεργασία με τον Σ.Ε.Γ.Α.Σ.
Βασική παράμετρος πριν την έναρξη του προγράμματος τοπικά είναι η καταγραφή δημογραφικών στοιχείων και κατανομής των μαθητών Δημόσιων και Ιδιωτικών Δημοτικών Σχολείων, όπως επίσης και η κατάρτιση χρονοδιαγράμματος υλοποίησης ανά Ε.Α.Σ. – Τ.Ε.

Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν είναι ένα πρόγραμμα επίδειξης απλώς, αλλά ένα σημαντικό όπλο στα χέρια των αρμοδίων, ειδικά για τις μικρές ηλικίες, όπου και προπονητικά το τοπίο είναι συγκεχυμένο, ώστε να μπορέσουν ουσιαστικά να παρέμβουν, να οδηγήσουν το παιδί στο στίβο αλλά να το κρατήσουν εκεί μέχρι και την ηλικία που θα αρχίσει πλέον να μπαίνει σε «αγωνιστική δράση».

Διαβάστε ακόμη

Για ένα «διπλό» στη Θεσσαλονίκη μετά την Πάτρα ο Κολοσσός H Hotels Collection…

Για μια θέση στην τριάδα ο Γ.Σ. Δωδεκάνησος στην Καλλιθέα

Νίκη παραμονής θέλει ο Διαγόρας σήμερα

ΕΠΣ Δωδεκανήσου: Οι διαιτητές στα παιχνίδια του τοπικού

Γ’ εθνική – 32η αγωνιστική: Σήμερα ο κύριος όγκος των αγώνων

Οι συμμετοχές για τους «Πιγκουίνους» στους κολυμβητικούς αγώνες της Χαλκίδας

Το νέο σημερινό πρόγραμμα του τοπικού βόλεϊ

Τα… πιτσιρίκια παίζουν μπάσκετ σήμερα