Το Μαντράκι στη δεκαετία του 1930...

Το Μαντράκι στη δεκαετία του 1930...

Το Μαντράκι στη δεκαετία του 1930...

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1224 ΦΟΡΕΣ

Το Μαντράκι, τους πρώτους μήνες της δεκαετίας του 1930. Οι πινελιές για τη δημιουργία, της νέας πόλεως, άρχισαν ήδη φαίνονται. Να τα Δικαστήρια, όπως τα ήθελε ο Μάριο Λάγκο, η Λέσχη, ο υπαίθριος χώρος δίπλα, λείπει η Τράπεζα της Ιταλίας, με τα δυο λιονταράκια, αλλά υπάρχει το εβραϊκό αρχοντικό με τα δέντρα του, που απαλλοτριώθηκε με το έτσι θέλω, η Νέα Αγορά με τον τρούλο της Ψαραγοράς πίσω.

Στο όλο σκηνικό δεν υπάρχει το Καστέλο που άρχισε να ανεγείρεται με την άφιξη του Τετράρχη του φασισμού Τζέζαρε Μαρία ντε Βέκκι κόντε ντι Βαλ Τζισμόν, στις αρχές του 1937. Στο πλάνο διακρίνεται κόσμος σε… παράταξη, να περιμένει κάποιον επίσημο.

Έχουν στρωθεί δύο σετσετέδες στην προκυμαία που διακρίνονται και μια αψίδα. Ήταν από εκείνες τις… αυθόρμητες εκδηλώσεις του καθεστώτος. Ουαί κι αλίμονο αν δεν μετείχες. Η απόδειξη υπάρχει από τους ίδιους τους φασίστες με τα αρχεία που μας άφησαν οι μυστικές τους υπηρεσίες.

Εκεί λάμπει όλη η αλήθεια. Δεν είναι μόνο αυτά που υπάρχουν στη Ρόδο… για να μην…κομπορρηνομούμε, ότι πιάσαμε τον Πάπα… Η έρευνα κάνει καλό…Η οικοπεδική έκταση που βρισκόταν μεταξύ της Banca di' Italia και του Circolo Italia δωρήθηκε στην Tράπεζα της Σικελίας για να ανεγείρει πολυτελές κτίριο για υποκατάστημά της.

Στις 26 Mαΐου 1951 διά του υπ' αριθμ 259 πρακτικού της Mικτής Ελληνοϊταλικής Eπιτροπής εξαγοράστηκε από την ελληνική Κυβέρνηση η έκταση των 446 τ.μ, αντί του ποσού των 202.930.000 δρχ, παλιάς εκδόσεως. Στην εξαγορά δεν περιλήφθηκε έκταση των 124 τ.μ. που διεκδικούσε η διαχείριση Bακούφ από την τράπεζα της Σικελίας.

Όλα αυτά περιήλθαν στον ΟΔΑΠΔ, στα τέλη της δεκαετίας του 1950. Μέρος των εκτάσεων αυτών οι Ιταλοί επρόκειτο να δημιουργήσουν και τα γραφεία της αεροπορικής τους εταιρείας ALA LITTORIA
Κ. ΤΣΑΛΑΧΟΥΡΗΣ

Διαβάστε ακόμη

Η Ρόδος, ο Γρίβας και ο απελευθερωτικός αγώνας της Κύπρου

Δωδεκάνησα: Η Ενσωμάτωση, η ημερομηνία που δεν άλλαξε και μια προσωπική μαρτυρία

Η ιστορία της Αρχαγγελίτισσας Παρασκευής Γιακουμάκη: Στη Στράτα του Προφήτη Ηλία

Σελίδες Ιστορίας: Ο δρόμος των Παθών με τα γλυπτά, ο Σταυρός του Φιλερήμου και η κατάληψη της Μονής στις 20 Σεπτεμβρίου 1947

Τήλος: Οι πρώτοι γάμοι ομοφύλων το 2008, όπως τους έζησαν 3 από τους πρωταγωνιστές τους

Το θωρηκτό Regina Margherita και το κατόρθωμα του δύτη Στάθη Χατζή στην Κάρπαθο

Τότε, τις πρώτες μέρες της Απελευθέρωσης: Η εντολή να καταληφθεί ο Ναός Σαν Τζοβάννι -Ευαγγελισμός, δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ γιατί παραχωρήθηκε κόσμια, χωρίς βία…

Τότε, τις πρώτες μέρες της Απελευθέρωσης: Η εντολή να καταληφθεί ο Ναός Σαν Τζοβάννι -Ευαγγελισμός, δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ γιατί παραχωρήθηκε κόσμια, χωρίς βία…