Ένας 24χρονος με δικό του μετεωρολογικό σταθμό!

Ένας 24χρονος με δικό του μετεωρολογικό σταθμό!

Ένας 24χρονος με δικό του μετεωρολογικό σταθμό!

Ελευθερία Πελλού

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 3299 ΦΟΡΕΣ

Είναι σαν να έχω γεννηθεί για να κάνω αυτό, τονίζει ο Σεραφείμ Χριστοδούλου

Είναι μόλις 24 ετών και ήδη έχει το δικό του Μετεωρολογικό Σταθμό ενώ συνεργάζεται και με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών! Ο λόγος για τον Σεραφείμ Χριστοδούλου του Γεωργίου και της Κυριακής (το γένος Παρασού), ο οποίος είναι φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Περιβαλλοντολόγος με ειδίκευση πάνω στην μετεωρολογία.

Ο ίδιος λατρεύει επίσης τον χορό (latin και tango) με τον οποίο ασχολείται ερασιτεχνικά, καθώς και το bodybuilding, ενώ θαυμάζει την υποκριτική και ελπίζει στο μέλλον να καταφέρει να την συνδυάσει με τον χορό.

Η μεγάλη του όμως αγάπη παραμένει η μετεωρολογία για αυτό και στοχεύει να κάνει την πτυχιακή του εργασία πάνω στην αξιοπιστία των προγνωστικών μοντέλων και στη συνέχεια μεταπτυχιακό πάνω στην μετεωρολογία!

Ο Σεραφείμ μίλησε για αυτήν του την αγάπη στην «Ροδιακή» , για το πώς ξεκίνησε να ασχολείται με τα καιρικά φαινόμενα, για τις κλιματικές αλλαγές αλλά και για τον καιρό που θα έχουμε φέτος τον χειμώνα!




Ένας 24χρονος με δικό του  μετεωρολογικό σταθμό!

Πως ξεκίνησε η ενασχόλησή σου με τα καιρικά φαινόμενα και κατ’ επέκταση με την μετεωρολογία;

Καλή ερώτηση. Δεν μπορώ να απαντήσω συγκεκριμένα διότι ασχολούμαι με αυτόν τον τομέα από μικρός (περίπου από το 2000). Είχα ξεκινήσει με απλούς σταθμούς (με εξωτερικούς μεταδότες θερμοκρασίας υγρασίας) και αναζήτηση επιστημονικών γνώσεων από το internet.

Στα 16 μου χρόνια πήρα επαγγελματικό σταθμό, ανιχνευτή κεραυνών και θερμόμετρο, για την θερμοκρασία επιφανείας της θάλασσας. Σαν να έχω γεννηθεί για να κάνω αυτό. Τώρα εάν πρέπει να δώσω μια απάντηση και να γυρίσω πίσω τα χρόνια θα έλεγα, η περιέργειά μου να μάθω για τα καιρικά φαινόμενα.

Θυμάμαι μου έκανε εντύπωση, κάτι που λίγο πολύ όλοι το έχουμε παρατηρήσει, πως μια βαρυσυννεφιά δεν άφηνε καθόλου βροχή αλλά ένα και μόνο σκουρόχρωμο, μαύρο σύννεφο ήταν ικανό να κάνει μια σύντομη δυνατή μπόρα και να έχει μαζί ήλιο!



Ένας 24χρονος με δικό του  μετεωρολογικό σταθμό!
Τι είναι αυτό που σε εξιτάρει και διαρκώς αναζητάς όλο και περισσότερη πληροφόρηση επάνω στο αντικείμενο αυτό;
Αυτό που με κάνει συνεχώς να αναζητάω όλο και περισσότερη πληροφόρηση πάνω στην μετεωρολογία είναι ότι πολλά πράγματα δεν έχουν κατανοηθεί πλήρως για το πως λαμβάνουν χώρα (π.χ ανεμοστρόβιλοι, κεραυνοί).

Όπως σε όλες τις φυσικές επιστήμες, έτσι και σε αυτήν, τίποτα δεν θεωρείται δεδομένο καθώς μια παράμετρος μπορεί να επηρεαστεί από πολλούς παράγοντες και καταλήγεις σε χαοτικές συνθήκες. Η απόπειρα να ξεμπλέξω τον λαβύρινθο του χάους είναι πρόκληση για εμένα και σαφώς με εξιτάρει... Κάτι που με ωθεί στο να εργαστώ σαν ερευνητής με το πέρας των απαραίτητων κύκλων σπουδών μου.

Αν και είσαι ακόμη ηλικιακά μικρός Σεραφείμ, η πορεία που έχεις ήδη διαγράψει είναι μεγάλη και αξιοσημείωτη. Πες μας για αυτά που έχεις πετύχει…
Το εάν η επιτυχία που εχώ διαγράψει είναι μεγάλη και αξιοσημείωτη το κρίνει ο κόσμος. Προσωπικά, θεωρώ ότι δεν έχω κάνει κάτι τόσο σημαντικό, παρόλο που οι γύρω μου λένε το αντίθετο. Ίσως σε αυτό να φταίει ότι έχω ανεβάσει πολύ τον πήχη στον εαυτό μου για το τι θεωρώ σημαντικό.

Τι να πω για αυτά που έχω πετύχει; Τον σταθμό που βλέπετε στο διαδίκτυο τον κατέχω από τα 16 μου. Μετά από 4 χρόνια, έκανα πρόταση λόγω έλλειψης σταθμών στην Ρόδο, να ενταχθεί στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και την δέχθηκαν. Μάλιστα τους έκανε και εντύπωση γιατί καθυστέρησα 4 χρόνια να το κάνω αυτό.

Φυσικά δεν τον είχα δηλώσει τότε διότι τον ήθελα για προσωπική έρευνα και επίσης για τον λόγο του ότι στις ευαίσθητες τάξεις Β’ και Γ’ Λυκείου δεν ήθελα τέτοια δημοσιότητα. Έκτοτε μπορείτε να βλέπετε τον σταθμό της πόλεως Ρόδου στο internet (http://penteli.meteo.gr/stations/rhodes/ και http://www.metar.gr/index.php?option=com_jumi&fileid=12&Itemid=73&station=1408).

Η πορεία μου στην συνέχεια είναι γνωστή. Με την γνωστοποίηση του σταθμού στο κοινό, θεώρησα καλό να γράφω και μερικά σχόλια σε σημαντικές κακοκαιρίες και συγκριτικά κλιματικά δεδομένα για το νησί. Αυτά τα δημοσιεύω στο facebook όπου από εκεί προωθούνται σε διάφορα Μέσα Μαζικής ενημέρωσης.


Ένας 24χρονος με δικό του  μετεωρολογικό σταθμό!

Έχει παρατηρηθεί ότι τα τελευταία χρόνια έχουν αλλάξει οι καιρικές συνθήκες και τα φαινόμενα είναι εντονότερα ακόμη και στο νησί μας. Τι έχεις να παρατηρήσεις σε αυτό;
Αυτό είναι αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής που πριν από χρόνια αμελούσαμε και δεν πιστεύαμε για τα αποτελέσματα που θα φέρει. Η κλιματική αλλαγή πλέον είναι γεγονός και παρατηρείται μέσα από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που εντοπίζονται όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Α

κόμα και να περιορίσουμε ή και να μηδενίσουμε την εκπομπή αεριών του θερμοκηπίου δεν μπορούμε να αποτρέψουμε τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλάγης παρά μόνον να τα μετριάσουμε. Για την περιοχή μας προβλέπεται άνοδος της θερμοκρασίας και του επιπέδου της θάλασσας, ξηρότερο κλίμα με λίγα και ακραία φαινόμενα.

Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό καθώς ο άνθρωπος έχει διαταράξει την ισορροπία του οικοσυστήματος. Το οικοσύστημα αντιδρά (με την κλιματική αλλαγή) προς αποκατάσταση της ισορροπίας. Απλοϊκά, όπως έχουμε μάθει και στην φυσική, σε κάθε δράση υπάρχει και αντίδραση προς επαναφορά της ισορροπίας σε ένα σύστημα.

Από τις μελέτες που έχεις κάνει, τι προβλέπεις για τον φετινό χειμώνα για την περιοχή μας;
Καταρχάς δεν μπορείς να κάνεις προβλέψεις πέραν το πολύ 7 ημερών, με την προγνωστική αξιοπιστία να φθίνει όσο περνούν οι ημέρες. Κυρίως τώρα που η ατμόσφαιρα είναι ασταθής λόγω της κλιματικής αλλαγής. Πόσο μάλλον να κάνεις απόπειρα πρόβλεψης για ολόκληρο τον χειμώνα.

Αυτό που μπορώ να κάνω είναι να σας πώ μία εκτίμηση καιρικής τάσης του φετινού χειμώνα. Τέτοια διαδικασία ενέχει κίνδυνο σφάλματος καθότι βρίσκεται σε πειραματικό ακόμη στάδιο. Ο φετινός χειμώνας λοιπόν θα κυλίσει γενικά φυσιολογικός με τα κλιματικά δεδομένα του νησιού.

Θα είναι πολύ λίγο ξηρότερος και δροσερότερος του κανονικού. Εκτιμώ ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα φέτος θα είναι μειωμένα σε σχέση με πέρυσι.

Διαβάστε ακόμη

Γιάννης Παππάς: «Οι Eυρωεκλογές δεν είναι επίδειξη επαναστατικής γυμναστικής»

Νίκος Παντελής: Ο κωμικός από τη Ρόδο, είναι το πιο «φρέσκο» πρόσωπο της ελληνικής stand-up σκηνής

Αυξημένοι οι ατμοσφαιρικοί ρύποι στο κέντρο της Ρόδου το καλοκαίρι

Άφησε την Αδελαΐδα για να μεγαλώσει την οικογένειά της στη Λαχανιά

Όλγα Κεφαλογιάννη: Το 2024 θα είναι ακόμα μία εξαιρετική χρονιά για τον ελληνικό Tουρισμό

Γ. Χατζής: Πρέπει να καθίσουμε όλοι σε ένα τραπέζι και να συνθέσουμε ένα εθνικό σχέδιο υποδομών

Αντώνης Ζερβός: Ξεκίνησε ως «παιχνίδι» και κατέληξε ως στοίχημα με τον εαυτό μου

Ο ελληνικός Τουρισμός χρειάζεται εθνικό σχέδιο για να διατηρηθεί στην κορυφή, δηλώνει ο Γιάννης Ρέτσος