Να βρεθεί αμέσως χώρος για τους τσιγγάνους ζητά ο περιφερειάρχης

Να βρεθεί αμέσως χώρος για τους τσιγγάνους ζητά ο περιφερειάρχης

Να βρεθεί αμέσως χώρος για τους τσιγγάνους ζητά ο περιφερειάρχης

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 833 ΦΟΡΕΣ

Εχει ήδη ξεκινήσει η χωροθέτηση υποστηρίζουν οι αρμόδιοι του δήμου

Έφθασε η ώρα για να αντιμετωπίσουν οι αρμόδιες Αρχές του τόπου ένα από τα πιο «καυτά», διαχρονικά, ζητήματα που ταλανίζουν την πόλη και κατ’ επέκταση το νησί της Ρόδου, καθώς, όπως προκύπτει από κατεπείγον έγγραφο που απέστειλε ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος προς το Δήμαρχο Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκο, θα πρέπει, μέχρι το τέλος του έτους, ο Δήμος να προτείνει χώρο για την μετεγκατάσταση των ΡΟΜΑ από το Κορακόνερο καθώς αυτό αποτελεί προϋπόθεση για το νέο ΕΣΠΑ αφού, σε διαφορετική περίπτωση, εγείρεται ζήτημα αιρεσιμότητας!

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, ο Περιφερειάρχης, με επείγον έγγραφό του προς το Δήμαρχο Ρόδου, ζητά να προσδιοριστεί άμεσα ο χώρος μετεγκατάστασης του οικισμού των Ρομά, στο νησί . Ο οικισμός επιβάλλεται να χωροθετηθεί ως το τέλος του τρέχοντος έτους, καθώς, σε αντίθετη περίπτωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέτει ζήτημα αιρεσιμότητας του νέου ΕΣΠΑ.

Όπως εξηγεί σε σχετική ανακοίνωσή της η Περιφέρεια, η ανάγκη άμεσης επίλυσης ενός προβλήματος που μέχρι σήμερα δεν αντιμετωπίστηκε αποφασιστικά, τίθεται με επιτακτικό τρόπο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αποτελεί λόγο αιρεσιμότητας του ΕΣΠΑ 2014 – 2020 και του αντίστοιχου ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου.

Ειδικότερα, η υποχρέωση χωροθέτησης του οικισμού μετεγκατάστασης των Ρομά, απορρέει από τον Κανονισμό 1303/2013 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος αφορά στις ειδικές ευάλωτες ομάδες και ειδικότερα στους πληθυσμούς Ρομά. Σημειώνεται δε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάνει ιδιαίτερη μνεία στις περιπτώσεις της Ρόδου και της Κω.
Βάσει του στοιχείου της αιρεσιμότητας του ΕΣΠΑ 2014 – 2020, οι Περιφέρειες καλούνται να προχωρήσουν σε επανασχεδιασμό της Περιφερειακής τους Πολιτικής, αναπτύσσοντας ένα εξειδικευμένο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Σχέδιο για την κοινωνική ενσωμάτωση των Ρομά, έως το τέλος του 2014.

Η εκπόνηση του εν λόγω Επιχειρησιακού Σχεδίου, έχει προχωρήσει σε ορισμένους τομείς, παρά ταύτα, για την ολοκλήρωσή του και κυρίως για την εκπλήρωση της αιρεσιμότητας, προκειμένου να μην χαθούν πόροι του νέου ΕΣΠΑ, απαιτείται από το Δήμο Ρόδου, άμεσα και μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, να προσδιορίσει την προτεινόμενη περιοχή χωροθέτησης μεταγκατάστασης του οικισμού των Ρομά, ώστε ο σχεδιασμός να είναι ολοκληρωμένος και ουσιαστικός.

Ο ΔΗΜΟΣ
Από πλευράς της Δημοτικής Αρχής, καταρχήν σημειώνεται ότι αναμένεται η θέση του Δημάρχου ο οποίος τις προηγούμενες ημέρες, ως γνωστόν, βρισκόταν εκτός Ρόδου για θέματα του Δήμου. Πάντως, μέλη της τονίζουν ότι το θέμα των ΡΟΜΑ ήταν εκείνο με το οποίο καταπιάστηκαν από την αρχή και, επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, το προηγούμενο διάστημα στο Δήμο, πραγματοποιήθηκαν «κλειστές» συσκέψεις για το θέμα αυτό και, μάλιστα, φέρονται να έχουν καταλήξει σε τρεις πιθανούς χώρους στους οποίους έχει γίνει και αυτοψία.

Αυτοί, όπως είχε αφήσει να εννοηθεί και ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, κ. Σπύρος Σπυρίδων, κατά την πρώτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για το θέμα των αθίγγανων, βρίσκονται στις παρυφές της πόλης και όχι κοντά σε οικισμούς.

Στην ουσία, δηλαδή, ο Δήμος ο οποίος, σημειώνεται είναι αυτός που εισηγείται τη χωροθέτηση και η Αποκεντρωμένη την επικυρώνει, φαίνεται να είναι έτοιμος να ανταποκριθεί άμεσα στο κατεπείγον αίτημα της Περιφέρειας. Ο ρόλος της τελευταίας, ως γνωστόν, είναι, επίσης, βασικός στην επίλυση του ζητήματος ενώ υπάρχει και κονδύλι που μπορεί να διατεθεί για τη μετεγκατάσταση.

ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ
Το έγγραφο του Περιφερειάρχη προς το δήμαρχο, με κοινοποίηση στις αρμόδιες υπηρεσίες, έχει τίτλο “Περιφερειακός σχεδιασμός για την κοινωνική ενσωμάτωση των ρομά”, και είναι το παρακάτω:
«Σε συνέχεια των παραπάνω σχετικών εγγράφων υπενθυμίζουμε την υποχρέωσή μας που απορρέει από τον Κανονισμό (ΕΕ) 1303/2013 και αποτελεί αιρεσιμότητα (προϋπόθεση) που περιλαμβάνεται στο ΕΣΠΑ 2014-2020 και στο ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου 2014-2020 και αφορά στις ειδικές ευάλωτες ομάδες και ειδικότερα στους πληθυσμούς Ρομά. Σύμφωνα με την προϋπόθεση αυτή οι Περιφέρειες καλούνται να προχωρήσουν σε επανασχεδιασμό της Περιφερειακής τους πολιτικής αναπτύσσοντας ένα εξειδικευμένο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Σχέδιο για την κοινωνική ενσωμάτωση των Ρομά έως το τέλος του έτους 2014.

Η εκπόνηση του εν λόγω σχεδίου έχει προχωρήσει αρκετά με τη συνεργασία των Υπηρεσιών, της Περιφέρειας και του Δήμου σας και τη συνδρομή των στελεχών της ΜΟΔ αε.
Παρόλα αυτά, για την ολοκλήρωση του σχεδιασμού και την εκπλήρωση της αιρεσιμότητας, θα πρέπει στη βάση του ερωτηματολογίου ανίχνευσης των αναγκών που έχει ήδη αποσταλεί από το Δήμο σας, άμεσα να προσδιοριστεί συμπληρωματικά και η προτεινόμενη περιοχή χωροθέτησης μετεγκατάστασης του οικισμού, ώστε ο σχεδιασμός να είναι ολοκληρωμένος και ουσιαστικός.
Τα στελέχη της ΕΔΑ είναι στη διάθεσή σας για κάθε περαιτέρω συνεργασία».

Διαβάστε ακόμη

Αντ. Καμπουράκης: Απολύτως Διαφορετικοί! Ακραία Διαφορετικοί δε, όταν πρόκειται για Ήθος και Νομιμότητα!

Κυριάκος Κασάπης προς Αντώνη Καμπουράκη: Σταματήστε να εκτίθεστε

Στο δημοτικό συμβούλιο η διαχείριση του κυνοκομείου

Αυξημένη ανάγκη για αιμοδότες με ομάδα αίματος -0 στο Νοσοκομείο της Ρόδου

Νέο Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτών Οδηγών και Κυκλοφοριακής Αγωγής - Πρόεδρος ο Στέφανος Πορτσέλλη

Ακυρώθηκε η προγραμματισμένη επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανου Κασσελάκη στη Ρόδο

Γουρούνα "μπήκε" μέσα σε κατάστημα - Σοβαρά τραυματισμένος ο οδηγός

Επιστολή Αντώνη Β. Καμπουράκη προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου Κυριάκο Κασάπη