Τιμητική εκδήλωση για τον ποιητή Δημήτρη Τσαλουμά

Τιμητική εκδήλωση για τον ποιητή Δημήτρη Τσαλουμά

Τιμητική εκδήλωση για τον ποιητή Δημήτρη Τσαλουμά

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 472 ΦΟΡΕΣ

Λεριοί και Δωδεκανήσιοι τίμησαν σε μια όμορφη, σεμνή πνευματική εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στη Δωδεκανησιακή Εστία στον Πειραιά, το βράδυ του Σαββάτου 22 Νοεμβρίου, τον μεγάλο Λέριο ποιητή της διασποράς και πολυβραβευμένο στην Αυστραλία Δημήτρη Τσαλουμά.

Την εκδήλωση οργάνωσαν από κοινού, η Πανελλήνια Ένωση Λερίων, η Ομοσπονδία Δωδεκανησιακών Σωματείων Αθηνών - Πειραιώς, η Δωδεκανησιακή Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία (Δ.Ι.Λ.Ε), η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Δωδεκανήσου και ο Πνευματικός Όμιλος Κώων «ο Φιλητάς».
Τιμητική εκδήλωση για τον ποιητή Δημήτρη Τσαλουμά
Χαιρετισμός απηύθυναν ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου κ. Χαράλαμπος Κόκκινος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων κ. Γιάννης Φραγκούλης, ο αντιπρόεδρος της Δ.Ι.Λ.Ε., καθηγητής της Λαογραφίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Μηνάς Αλεξιάδης, και η κ. Ευαγγελία Χαματζόγλου εκ μέρους του Πνευματικού Ομίλου Κώων «ο Φιλητάς».
Η εκδήλωση άρχισε με εισαγωγική ομιλία του συντονιστή κ. Κων/νου Πάχου και μετά τον λόγο έλαβε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Λερίων, κ. Δημήτρης Ήσυχος, ο οποίος αναφέρθηκε στη δύσκολη πορεία της ζωής του ποιητή από την γενέτειρά του έως την μακρινή Αυστραλία.
Τιμητική εκδήλωση για τον ποιητή Δημήτρη Τσαλουμά
Ακολούθησε ο γνωστός Δωδεκανήσιος συγγραφέας και λογοτέχνης κ. Κώστας Ε. Σκανδαλίδης, ο οποίος έκανε εκτενή αναφορά στο ποιητικό έργο του Δημήτρη Τσαλουμά, με παράλληλη απαγγελία ποιημάτων από την κ. Ευδοκία Βουβάλη, μέλους της Πολιτιστικής Ομάδας «Αρχιπέλαγος».

Στην αρχή της εκδήλωσης, έγινε προβολή εικόνων από τη ζωή και το έργο του Λεριού ποιητή, τις οποίες επιμελήθηκε ο κ. Κώστας Ε. Σκανδαλίδης με μουσική επένδυση (διασκευή για κλασσική κιθάρα και εκτέλεση των σκοπών Λέρικος, Έλα να πάμε εν όξω και Μπρατσέρα) από τον Στάθη Σκανδαλίδη.
Τιμητική εκδήλωση για τον ποιητή Δημήτρη Τσαλουμά
Μετά τις ομιλίες, όλοι οι εκπρόσωποι των διοργανωτών παρέδωσαν στον Δημήτρη Τσαλουμά, τιμητική διάκριση (πλακέτα), με τον ίδιο να εκφράζει συγκινημένος τις ευχαριστίες του. Ευχαριστίες διατυπώθηκαν και από τα μέλη της οικογένειάς του, ενώ ο επίτιμος πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων κ. Φίλιππος Καλούδης πρότεινε να γίνει εισήγηση στην Ακαδημία Αθηνών για την βράβευση του Δημήτρη Τσαλουμά.

Στον χώρο της εκδήλωσης, με φροντίδα των μελών της οικογένειας του Δημήτρη Τσαλουμά, είχε δημιουργηθεί μια μικρή έκθεση με τα ποιητικά του βιβλία και ειδικά αφιερώματα στο έργο και την προσωπικότητά του. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με προσφορά κερασμάτων, που φρόντισε η Πανελλήνια Ένωση Λερίων
Τιμητική εκδήλωση για τον ποιητή Δημήτρη Τσαλουμά
Την εκδήλωση, μεταξύ άλλων, τίμησαν με την παρουσία τους : ο τ. βουλευτής κ. Γιώργος Κασσάρας, η τ. Έπαρχος Καλύμνου κ. Χρυσούλα Σιφουνιού, η επίτιμος πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων κ. Θεμελίνα Χαραλαμποπούλου, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μικρών Κυκλάδων κ. Πασχάλης Συρίγος και ο καθηγητής Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Αχιλλέας Κουτσουράδης.

Γραπτά μηνύματα έστειλαν : ο Δήμαρχος Λερίων κ. Μιχάλης Κόλιας, οι βουλευτές Δωδεκανήσου κκ Βασίλης Υψηλάντης, Μιχάλης Κόνσολας και Δημήτρης Κρεμαστινός και ο Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού – Αθλητισμού Δήμου Κω.

Διαβάστε ακόμη

Πραγματοποιήθηκε η ημερίδα «Εξαρτήσεις: Αντιμετώπιση και Προκλήσεις στο νησί της Ρόδου»

Έρχεται ξανά η παράσταση «Αθώος ή Ένοχος;» από τη θεατρική ομάδα Theorion

"Η νοσταλγία του Θεού": Μεγάλη Τρίτη-2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής

Στον απόηχο του 4ου Μουσικού Φεστιβάλ «Ρόδος: Σταυροδρόμι Πολιτισμών και Συμπράξεων Μουσικών Σχολείων»

«Από τον Λόγο στην Εικόνα...» - Έκθεση μαθητικών εικαστικών έργων

Εκδήλωση για τα 109 χρόνια από τη γενοκτονία των Αρμενίων

Συζήτηση με τη WWF για τις δασικές πυρκαγιές της Ρόδου την Τετάρτη στο ΕΚΡ

Ανοιχτή Εκδήλωση για το κοινό του έργου «Ελληνικές Έξυπνες πόλεις: Σύστημα Τηλεφροντίδας με ρολόι και βραχιόλι στο Δήμο Ρόδου»