“Το τερατώδες είδωλο της Ευρώπης”

“Το τερατώδες  είδωλο της Ευρώπης”

“Το τερατώδες είδωλο της Ευρώπης”

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 502 ΦΟΡΕΣ

Του πρύτανη Κώστα Γουλιάμου

Εκδήλωση για την παρουσίαση του νέου βιβλίου του πρύτανη του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου καθηγητή, Κώστα Γουλιάμου “Το τερατώδες είδωλο της Ευρώπης” πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Την παρουσίαση του βιβλίου για την ευρωπαϊκή πορεία και διάσταση έκαναν εξέχουσες προσωπικότητες της πολιτικής και ακαδημαϊκής ζωής.

Ομιλητές ήταν ο κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο κ. Νίκος Κατσουρίδης, βουλευτής ΑΚΕΛ, ο καθηγητής Γιάννης Μυλόπουλος, π. πρύτανης Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, επισκέπτης καθηγητής Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, ο καθηγητής Θεόδωρος Παπαθεοδώρου,

π. υφυπουργός Παιδείας, π. πρύτανης Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, επισκέπτης καθηγητής Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και ο καθηγητής Πάρις Τσάρτας, πρόεδρος Συμβουλίου Ανώτατης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, π. πρύτανης Πανεπιστημίου Αιγαίου, επισκέπτης καθηγητής Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Στην ομιλία του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «μπορεί την παρούσα στιγμή τα επιχειρήματα για λιγότερη Ευρώπη να είναι πιο εύηχα στα αυτιά των απογοητευμένων πολιτών που ψάχνουν από κάπου να πιαστούν αναζητώντας ελπίδα και διέξοδο από την κρίση, όμως θα πρέπει να παραμείνουμε σταθεροί στη θέση ότι η λύση δεν είναι μια λιγότερη αλλά περισσότερη Ευρώπη.

Μια Ευρωπαϊκή Ένωση που να στρέφεται προς τους πολίτες της και στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων τους». Καταλήγοντας, ο κ. Νίκος Χριστοδουλίδης υπογράμμισε πως το νέο βιβλίο του Κ. Γουλιάμου «μπορεί να συμβάλει σε κάτι που συχνά λείπει από την Κύπρο: Σ’ ένα δημιουργικό, γόνιμο και αξιόπιστο διάλογο, με απόλυτο σεβασμό στις απόψεις όλων, χωρίς λογοκρισία και αφορισμούς. Άλλωστε τα βιβλία είναι εργαλεία δημοκρατίας και ως τέτοια θα πρέπει όλοι μας να τα προσεγγίζουμε».

Στην ομιλία του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ κ. Νίκος Κατσουρίδης ανέφερε ότι “Το τερατώδες Είδωλο της Ευρώπης” «έρχεται να αποτυπώσει τεκμηριωμένα ότι η Ευρώπη δεν είναι ο σύγχρονος παράδεισος όπως κάποιοι στην Κύπρο μας την παρουσίαζαν ως πριν λίγα χρόνια και για ολόκληρες δεκαετίες. Το βιβλίο αναδεικνύει ακριβώς τις αντιθέσεις στο εσωτερικό της Ευρώπης με την πρωτοφανή εξέλιξη της εσωτερικής αποικιοποίησης στα πλαίσια μιας Ένωσης αλληλέγγυων κρατών υποτίθεται. Που στην πραγματικότητα είναι μια Ένωση υπό γερμανική κηδεμονία και με πολλαπλές ταχύτητες».

Ο καθηγητής Γιάννης Μυλόπουλος ανέφερε ότι «ο Κώστας Γουλιάμος δεν απαντά στο ερώτημα εάν θέλουμε περισσότερη ή λιγότερη Ευρώπη. Απαντά στο ερώτημα εάν θέλουμε μια Ευρώπη με περισσότερη Δημοκρατία. Αν θέλουμε μια Ευρώπη με λιγότερη “αγορά” και περισσότερη λήψη αποφάσεων από νομιμοποιημένα όργανα. Απαντά στο ερώτημα εάν θέλουμε μια Ευρώπη με νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση ή εάν θέλουμε μια Ευρώπη πιο φιλική και δημοκρατική προς τους πολίτες της και με πιο μεγάλη κοινωνική ευαισθησία απέναντι στους φτωχούς και απέναντι στους άνεργους».

Ο καθηγητής Θεόδωρος Παπαθεοδώρου υπογράμμισε ότι το βιβλίο «είναι μια κραυγή ενός πολιτικού διανοητή και ενός επιστήμονα ο οποίος επισημαίνει ότι τελικά δεν υπάρχει μόνο μια άλλη Ευρώπη. Υπάρχει εκείνη η Ευρώπη των λαών την οποία οραματισθήκαμε κι όχι η γραφειοκρατική Ευρώπη που καθοδηγεί κυβερνήσεις. Γιατί στη δεύτερη περίπτωση εκκολάπτονται φαινόμενα αυταρχισμού και κατάρρευσης των δημοκρατικών αρχών, ενώ στην πρώτη περίπτωση, με τη συμμετοχή των λαών και των πολιτών, δημιουργείται ένα κοινό όραμα και μια κοινή πορεία».

Ο καθηγητής Πάρις Τσάρτας ανέφερε ότι «χωρίς να είναι κανείς ούτε υπεραισιόδοξος αλλά ούτε αφελής, το ευρωπαϊκό όραμα πρέπει να ξαναχτιστεί. Αυτό είναι αναμφίβολο γεγονός. Η δυναμική του είναι εδώ. Αυτό που πρέπει να αλλάξει είναι ο τρόπος που εμείς κατανοούμε την Ευρώπη και το τι προσφέρει αλλά και το τι μπορεί να προσφέρει από εδώ και πέρα. Και το βιβλίο αποτελεί μια αφετηρία σκέψης για ουσιαστικό διάλογο».

Ο συγγραφέας Κώστας Γουλιάμος στην ομιλία του αναφέρθηκε στο γεγονός ότι «επί σειρά ετών άρχισε να καλλιεργείται και εμπεδώνεται κουλτούρα κρίσης, αφού ακραία φαινόμενα της υψηλής, για παράδειγμα, ανεργίας, των ανισοτήτων και της φτωχοποίησης των κοινωνιών φυσικοποιούνται».

Ο Κώστας Γουλιάμος παρατήρησε ότι στην Κύπρο δεν έχει γίνει ουσιαστικός διάλογος, δέκα χρόνια από την ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι ευελπιστεί πως το βιβλίο μπορεί να αποτελέσει αφετηρία ενός ουσιαστικού, δημοκρατικού διαλόγου για κείνους που θέλουν να απεγκλωβιστούν από μορφές «ευρωλαγνείας» από τη μια, αλλά και «ευρωσκεπτικισμού» από την άλλη.

Διαβάστε ακόμη

Νέο Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτών Οδηγών και Κυκλοφοριακής Αγωγής - Πρόεδρος ο Στέφανος Πορτσέλλη

Ακυρώθηκε η προγραμματισμένη επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανου Κασσελάκη στη Ρόδο

Γουρούνα "μπήκε" μέσα σε κατάστημα - Σοβαρά τραυματισμένος ο οδηγός

Επιστολή Αντώνη Β. Καμπουράκη προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου Κυριάκο Κασάπη

Ε.Κ.Ρ.: Οι ασφαλισμένοι να μη δέχονται να πληρώνουν συμμετοχή μεγαλύτερη από την αναγραφόμενη στο παραπεμπτικό για εξετάσεις

Περιοδεία και ομιλίες του υποψήφιου Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρη Τσιόδρα σε Ρόδο και Κω στις 29 & 30 Απριλίου

ΣΥΡΙΖΑ: Σε Καστελόριζο και Ρόδο ο Στ. Κασσελάκης

Μετά από ερώτηση Νικητιάδη στη Βουλή διαφαίνεται λύση για τους οικοπεδούχους στο Χαράκι