Δυναμική κινητοποίηση των εργαζομένων της Ρόδου (βίντεο)

Δυναμική κινητοποίηση των εργαζομένων της Ρόδου (βίντεο)

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 458 ΦΟΡΕΣ

Μεγαλύτερη από άλλες φορές η συμμετοχή στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας

Με μεγαλύτερη συμμετοχή απ’ ότι τις προηγούμενες φορές, πραγματοποιήθηκε, χθες, η καθολική απεργιακή κινητοποίηση, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, που προκήρυξαν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ για τις 27 Νοεμβρίου.

Λίγο μετά τις 10:00, χθες το πρωί, άρχισε να καταφθάνει κόσμος στο Εργατικό Κέντρο Ρόδου, ανάμεσά τους εκπρόσωποι και μέλη πολλών Σωματείων, Συλλόγων και φορέων της περιοχής μας, όπως των ξενοδοχοϋπαλλήλων, των εργαζομένων στην ΥΠΑ, των υπαλλήλων του Δήμου της Ρόδου, των καθηγητών, των «απολυμένων-εργαζόμενων» της ΕΡΑ Ρόδου, των οικοδόμων, των ξεναγών, του ΤΕΕ/Τμήμα Δωδεκανήσου, του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κ.α.


Δυναμική κινητοποίηση των εργαζομένων της Ρόδου

Στη συνέχεια, πεζοι, με ένα αγροτικό όχημα για «μπροστάρη», και «εξοπλισμένοι» με ντουντούκες και πλακάτ, πήγαν πεζοί στο κέντρο της πόλης και πριν καταλήξουν στην πλατεία Κύπρου, έκαναν μία…στάση στα Γραφεία της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου (ΕΞΡ).
Εκεί, εργαζόμενοι φώναζαν συνθήματα ενώ ο Πρόεδρος των ξενοδοχοϋπαλλήλων, κ. Θανάσης Σταμούλης, συνοδευόμενος από άλλους συνδικαλιστές, ζήτησε να δει εκπροσώπους της Διοίκησής της ή τον Πρόεδρο κ. Αντώνη Καμπουράκη. Αυτό τελικά δεν έγινε ωστόσο είχε μία ολιγόλεπτη συνάντηση με εκπροσώπους της ΕΞΡ.

Δυναμική κινητοποίηση των εργαζομένων της Ρόδου
Όπως δήλωσε, του υποσχέθηκαν ότι θα μεταφέρουν το αίτημά τους στον Πρόεδρο ενώ θα τους παραδώσουν μία λίστα με 22 ξενοδοχεία που έχουν απλήρωτους εργαζόμενους-μάλιστα, αυτήν την έχουν δώσει και στον Γ.Γ. του ΣΕΠΕ και περιμένουν να επιβάλει τα πρόστιμα που πρέπει στα συγκεκριμένα ξενοδοχεία, όπως είπε.

Ο κ. Σταμούλης, ανέφερε, ακόμη, ότι τους διεμήνυσαν ότι από εδώ και πέρα οι ξενοδοχοϋπάλληλοι θα κρατήσουν σκληρή στάση και, ήδη, ετοιμάζουν «επίσκεψη» σε ξενοδοχείο. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή τη στιγμή σε 2200 ξενοδοχοϋπαλλήλους της Ρόδου οφείλονται χρήματα, σε πολλούς από τον περασμένο Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο, τον Οκτώβριο, μαζί με τις άδειες και τα επιδόματα.
Δυναμική κινητοποίηση των εργαζομένων της Ρόδου

Για το αεροδρόμιο
Ο Πρόεδρος των εργαζομένων στην ΥΠΑ του αεροδρομίου της Ρόδου που, ως γνωστόν περιλαμβάνεται σ’ αυτά που παραχωρούνται, ο κ. Φώτης Λουλουδάκης, δήλωσε, χθες, μεταξύ άλλων, από το ΕΚΡ όπου βρέθηκε: «Εκχωρούμε δημόσια περιουσία που έχει δημιουργηθεί με χρήματα του Ελληνικού λαού και, μάλιστα, έναντι ευτελούς τιμήματος. Αυτές οι πράξεις και αποφάσεις συνιστούν πολιτική υποτέλεια, ιδεολογική εμμονή και όχι πραγματική κοινωνική ανάγκη.

Επίσης, αυτές οι αποφάσεις αγνοούν προκλητικά τη βούληση και το συμφέρον των τοπικών κοινωνιών στις οποίες βρίσκονται, δεν έχουν ερωτηθεί οι τοπικές κοινωνίες και είναι αντίθετες-παρ’ όλα αυτά, βλέπουμε ότι καμία σημασία δεν δίνεται όπως και σε άλλα μεγάλα θέματα», είπε και συμπλήρωσε, ότι συμμετείχαν στη χθεσινή για να διαδηλώσουν ότι είναι ενάντια σε όλες αυτές τις πολιτικές και να στηρίξουν και τον ιδιωτικό τομέα που πλήττεται.
Δυναμική κινητοποίηση των εργαζομένων της Ρόδου

Είπε, ακόμη, ότι η αύξηση του σπατόσημου από τα 12,5 ευρώ, σταδιακά, στα 20 ευρώ, θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα και θα πλήξει την οικονομία του νησιού και τη νησιωτικότητα γενικότερα.

Όσο για τις ενέργειες στις οποίες μπορούν να προβούν από εδώ και πέρα, είπε: «Έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας, δεν είμαστε προ τετελεσμένων γεγονότων», και εξήγησε ότι υπάρχουν άλλα τρία κομβικά σημεία για να περάσει ο διαγωνισμός, όπως είναι το Ελεγκτικό Συνέδριο όπου θα προσβληθεί από την Ομοσπονδία αλλά και τους φορείς που συμπαραστέκονται και μετά στη Βουλή όπου και ευελπιστούν ότι θα σταματήσει το ξεπούλημα. Τέλος, ανέφερε ότι θα μείνουν περίπου 30 μικρά αεροδρόμια στα οποία θα αναλογεί ένα ευρώ για τη συντήρησή τους, κάτι που σημαίνει ότι μεθοδεύεται να κλείνουν αυτά.

Το ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
Ο συντονιστής της ν.ε. του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., κ. Νεκτάριος Σαντορινιός, δήλωσε για τη χθεσινή κινητοποίηση: «Σήμερα είναι μία μεγάλη απεργία, πανελλαδική, γενική και θα ‘λεγα πολιτική απεργία, ενάντια στην κυβέρνηση, ενάντια στις πολιτικές που έρχονται για ακόμα μία φορά να εγκαθιδρυθούν στον τόπο μας, ενάντια στη μιζέρια, τη λιτότητα, την ασυδοσία.
Δυναμική κινητοποίηση των εργαζομένων της Ρόδου
Είναι μία απεργία την οποία οι εργαζόμενοι την έχουν τιμήσει με μεγάλα ποσοστά απ’ όσο μαθαίνουμε και είναι μία απεργία η οποία θα δώσει το πολιτικό μήνυμα της ανατροπής και στον τόπο μας. Θεωρούμε ότι η κυβέρνηση, πλέον, είναι παραπαίουσα, η ανατροπή θα έρθει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Ελπίζουμε ότι οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις και στο επόμενο χρονικό διάστημα. Πρέπει να τους δώσουμε το τελευταίο χτύπημα».

Αναφέρει το ΕΚΡ στην ανακοίνωσή του:
“Μεγάλη συγκέντρωση με μαζική συμμετοχή των εργαζομένων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα της Ρόδου, πραγματοποιήθηκε, την Πέμπτη, 27 Νοέμβρη 2014, στις 10.30.πμ.στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ρόδου.

Ακολούθησε δυναμική πορεία των απεργών στο κέντρο της πόλης, στην οποία έδωσαν μαζικό παρόν εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, όπως οι απολυμένοι της ΕΡΑ Ρόδου, οι Ξενοδοχοϋπάλληλοι, οι Ξεναγοί, οι εργαζόμενοι στο Έτοιμο Σκυρόδεμα, στη Δ/νση Καθαριότητας του Δήμου Ρόδου, στην ΔΕΥΑΡ, στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Συγκοινωνιών, στα Τουριστικά Λεωφορεία, στον κλάδο της οικοδομής, στη ΔΕΗ, κλπ. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν επίσης και εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα, όπως οι Δάσκαλοι, οι Καθηγητές, οι Δημοτικοί Υπάλληλοι, εκπρόσωποι του Τ.Ε.Ε., της ΕΛΜΥΔΑΣ, των Συνταξιούχων, κλπ.

Δυναμική κινητοποίηση των εργαζομένων της Ρόδου
Οι απεργοί απέκλεισαν συμβολικά τα γραφεία της Ένωσης Ξενοδόχων και Αντιπροσωπεία του Σωματείου Ξεν/λων με επικεφαλής τον Πρόεδρο του Σωματείου, Θ. Σταμούλη, και μέλη της Διοίκησης του Ε.Κ.Ρ έκαναν διάβημα διαμαρτυρίας για τους απλήρωτους ξενοδοχοϋπάλληλους.

Στη συνέχεια οι απεργοί συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Κύπρου, όπου έγινε η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση. Στους απεργούς απηύθυναν χαιρετισμό και ανέλυσαν τα αιτήματα της απεργίας : ο Πρόεδρος του Ε.Κ.Ρ Σ. Χατζησάββας, ο Πρόεδρος της Α’ ΕΛΜΕ Δω/σου Βασίλης Καραγιάννης, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Ι. Γρύλης, η Πρόεδρος του Σωματείου Ξεναγών Κ. Γκόγκου και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Γ. Γκουτζιαμάνης. Τη συγκέντρωση έκλεισε ο Γεν. Γραμματέας του Ε.Κ.Ρ και Πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων, Ν. Τριπολίτης”.

Στην ομιλία του ο κ. Χατζησάββας είπε, μεταξύ άλλων: «Αντιστεκόμαστε, αντιδρούμε και απεργούμε στις 27 Νοέμβρη κατά των κυβερνητικών μέτρων και πολιτικών, που συντηρούν τον εργασιακό μεσαίωνα με την ανεργία να παραμένει σε εφιαλτικά επίπεδα, το κοινωνικό κράτος να μετατρέπεται σε φιλανθρωπία και τους εργαζόμενους να συνεχίζουν να σηκώνουν στις πλάτες τους για πολλοστή φορά τα βάρη της κρίσης και των ελλειμμάτων.

Η κυβέρνηση συνεχίζει την ίδια βάρβαρη αδιέξοδη και αντεργατική πολιτική καταργώντας εκτός από εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, δημοκρατικούς θεσμούς και διαδικασίες. Βάζει στο στόχαστρο το συνδικαλιστικό νόμο, τον δημοκρατικότερο νόμο της Ευρώπης, με στόχο την κατάργηση των συνδικαλιστικών ελευθεριών, τη χειραγώγηση των συνδικάτων και την κάμψη της αντίστασης και της αντίδρασης των εργαζομένων.

Παραδίδει έναντι πινακίου φακής στους ιδιώτες, δημόσιες υπηρεσίες και κοινωνικά αγαθά (Ρεύμα, Νερό, Αεροδρόμια, Λιμάνια, Υγεία, Παιδεία, Δίκτυα Μεταφορών και Υποδομές).
Επιχειρεί να ισοπεδώσει κάθε έννοια κοινωνικής δικαιοσύνης και κοινωνικής ασφάλειας.
Ισοπεδώνει πλήρως ακόμα και τα ελάχιστα βασικά και θεμελιώδη δικαιώματα των εργαζομένων και των συνταξιούχων. Σχεδόν κάθε ελληνική οικογένεια βιώνει την ανεργία, τη φτωχοποίηση, τη λιτότητα, τον εκφοβισμό, τις απολύσεις.

Διεκδικούμε και απαιτούμε: Την αποκατάσταση του εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων, τόσο με την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, όσο και μέσω του Κρατικού Προϋπολογισμού, αντιπαλεύοντας την συνεχιζόμενη φοροδοτική εξουθένωση των εργαζομένων και των συνταξιούχων”.

Το ΠΑΜΕ
Όπως κάθε φορά, έτσι και χθες, ξεχωριστή κινητοποίηση πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ, η οποία κατέληξε στην πλατεία Δημαρχείου, μπροστά από το κτίριο της Περιφέρειας.
Ο γραμματέας της ν.ε. του ΚΚΕ, κ. Τάκης Πότσος, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμμετοχή.
Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ, αναφέρει, μεταξύ άλλων:

Πραγματοποιήθηκε η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στη Ρόδο, έξω από τον ΟΑΕΔ και στη συνέχεια ακολούθησε μαζική πορεία στο κέντρο της πόλης μέχρι την Περιφέρεια. Αισθητή ήταν η παρουσία ξενοδοχοϋπαλλήλων και νεολαίας, ιδιωτικών υπαλλήλων και μελών του Σωματείου Συνταξιούχων.

Ο κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης συνάδελφος Μανώλης Μπακάλης ανάμεσα στα άλλα είπε: «…Μέσα στον μήνα, το κατώφλι του ΟΑΕΔ, το πέρασαν χιλιάδες εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία, στον επισιτισμό και αλλού, για να συμπληρώσουν μια αίτηση, που αν θα περάσει τις συμπληγάδες πέτρες των προϋποθέσεων, θα πάρουν για τρεις μήνες ένα χιλιάρικο και μ’ αυτά τα ψίχουλα πρέπει να ζήσουν την οικογένειά τους. Αυτήν την κατάντια δεν τη δεχόμαστε.

Αρνούμαστε να ζούμε με τ’ αποφάγια τους. Δεν υπάρχει γέφυρα λογική να ενώσει αυτή την άβυσσο της αντίθεσης στην παραγωγή, δηλ. εμείς να δουλεύουμε σαν σκλάβοι στις επιχειρήσεις, να ζούμε με ψίχουλα χειμώνα καλοκαίρι και μια μικρή μειοψηφία να ζεί στη χλιδή, έχοντας αρπάξει - σαν να είναι δικοί της- όλους τους καρπούς του μόχθου μας.

Και όμως αυτό συμβαίνει, την ίδια στιγμή που πανηγυρίζουν άπαντες- κυβέρνηση, δήμαρχοι, περιφερειάρχες, μεγαλοξενοδόχοι, ότι ο τουρισμός πάει καλύτερα από ποτέ. Και όντως πάει καλύτερα από ποτέ. Αλλά για ποιούς; Ποιοι ωφελούνται; Αλλά αυτά έχει η δική τους ανάπτυξη. Πατά πάνω στα ερείπια τα δικά μας, σ’ όλες τις φάσεις της ζωής μας. Από το μεροκάματο μέχρι το φάρμακο, από το σχολείο μέχρι την εφορία, από τη σύνταξη μέχρι την ανεργία.

Εμείς όμως δεν θα σταματήσουμε να παλεύουμε, να διεκδικούμε με βάση τις σημερινές και σύγχρονες ανάγκες μας.
Απαιτούμε εδώ και τώρα επίδομα ανεργίας για όλους τους άνεργους χωρίς προϋποθέσεις 600 ευρώ, πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους ίδιους και την οικογένειά τους. Μέτρα προστασίας από την Τοπική Διοίκηση για τα τέλη, μέτρα προστασίας για τα χρέη τους στις τράπεζες και στην Εφορία.

Απαιτούμε εδώ και τώρα: ΥΠΟΓΡΑΦΗ Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης με επαναφορά στα 751 ευρώ για όσους αμείβονται με το βασικό μισθό, ως ελάχιστη βάση για αυξήσεις στους κατώτατους μισθούς. Να επανέλθουν οι κατώτεροι κλαδικοί μισθοί στα επίπεδα του 2009. Να καταργηθεί το αίσχος των άθλιων μισθών πείνας, των 586 και 511 ευρώ. Κανένας εργαζόμενος χωρίς συλλογική σύμβαση. Να καταργηθούν άμεσα όλοι οι αντεργατικοί νόμοι που τσακίζουν τις συλλογικές συμβάσεις. Να αποκατασταθούν οι σταθερές εργασιακές σχέσεις.

… Ετοιμάζουν νέα, σκληρή επίθεση στο ασφαλιστικό. Όπως σχεδιάζεται, οι μισοί συνταξιούχοι δεν θα δικαιούνται σύνταξη. Και αν η συνταξιοδότηση είναι μια δύσκολη υπόθεση για τους σημερινούς 65άρηδες, θα γίνει άπιαστο όνειρο για τη νέα γενιά….

Δηλαδή, το 1/3 των σημερινών νέων εργαζομένων, όταν εργάζονται, απασχολούνται σε προσωρινές και ευέλικτες μορφές απασχόλησης, που δύσκολα εξασφαλίζουν συνεχή ασφάλιση. Με αυτές τις συνθήκες, είναι σίγουρο ότι οι νέες γενιές, δεν θα καταφέρουν να εξασφαλίσουν κανένα εισόδημα για να επιβιώσουν μετά το τέλος του εργασιακού τους βίου. Και αυτό είναι μια εξέλιξη που όλοι οι εργαζόμενοι, σύσσωμη η εργατική τάξη δεν πρέπει να το επιτρέψουν.

Εδώ και τώρα: Κάλυψη των απωλειών και πλήρη κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων και των παροχών. Να καλυφθούν άμεσα όλες οι ανάγκες των Ταμείων από το κράτος και τη μεγαλοεργοδοσία. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και των εφαρμοστικών νόμων που επηρεάζουν την Κοινωνική Ασφάλιση και τις συντάξεις. Κατώτερη σύνταξη στα 600 ευρώ. Κανένας εργαζόμενος ανασφάλιστος. Άμεση αποκατάσταση των απωλειών, της 13ης και 14ης σύνταξης”.

Διαβάστε ακόμη

Συμφωνία Δημάρχου Ρόδου και Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης για άμεση λύση στο πρόβλημα υποστελέχωσης του Κτηματολογίου

Την Παρασκευή θα συνεδριάσει η περιφερειακή επιτροπή Νοτίου Αιγαίου

Ορκίστηκαν Δημοτικοί Σύμβουλοι οι κυρίες Ματίνα Γιαννέλη και Ελπίδα Ατσίδη

Αίτημα για τις δαπάνες καρκινοπαθών που πάνε στην Αθήνα για ακτινοθεραπείες

Σε 160 ανέρχονται τα μικρά και μεγάλα νησιά της Δωδεκανήσου

Τα ερωτήματα που κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση προς συζήτηση στη Συνεδρίαση Λογοδοσίας της περιφέρειας

Ολοκλήρωση έργων αντιπλημμυρικής – αντιδιαβρωτικής προστασίας στη Ρόδο

Δράση “Explore the Aegean ΙΙ” από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου