Ξεζουμίζουν συστηματικά τη Ρόδο

Ξεζουμίζουν συστηματικά τη Ρόδο

Ξεζουμίζουν συστηματικά τη Ρόδο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1449 ΦΟΡΕΣ

Μόνο να… αρπάζει και να τσεπώνει ξέρει το κράτος των Αθηνών

Την «παχιά αγελάδα» που λέγεται Ρόδος, συνεχίζει να βυζαίνει το περίφημο αθηνοκεντρικό κράτος. Εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο εισρέουν στα ταμεία διαφόρων υπουργείων, αλλά ελάχιστα επιστρέφουν και επενδύονται στο νησί μας. Φόρος εισοδήματος, χαράτσια, έσοδα από τον τουρισμό, αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία και «σπατόσημο» απαρτίζουν τον πακτωλό των χρημάτων.

Μήπως ήρθε η ώρα να διεκδικήσουμε αυτό που μας αξίζει;
Ουσιαστικά, εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο «φορτώνει» στον κρατικό προϋπολογισμό διαφόρων υπουργείων η Ρόδος.

Φόρος εισοδήματος, χαράτσια, έσοδα από τουριστική κίνηση, τέλη αεροδρομίου με 4 εκατομμύρια αφίξεις επιβατών και αναχωρήσεις ετησίως, έσοδα από μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, κατατάσσουν το νησί της Ρόδου, ως μια από τις κορυφαίες περιοχές της χώρας μας που συνεισφέρουν με τεράστια ποσά στο κράτος.

Μόνο από το αεροδρόμιο της Ρόδου τα τελευταία 15 χρόνια εκτιμάται ότι το ποσό που έχει εισπραχθεί (γιατί οι διάφοροι φοροεισπράκτορες, είχαν φροντίσει να μην υπάρχει σαφής εικόνα των εσόδων) ξεπερνά τα 750 εκατομμύρια ευρώ.

«Χρυσορυχεία» και οι αρχαιολογικοί μας χώροι, με έσοδα που όπως όλοι γνωρίζουμε, αντιστοιχούν σε διψήφιο αριθμό εκατομμυρίων κάθε χρόνο.
Η τοπική κοινωνία πάντως, δεν αποκομίζει ούτε στο ελάχιστο μέρος αυτών των εσόδων που το κράτος των Αθηνών, «τσεπώνει» κάθε χρόνο.

Να μην ξεχνάμε δε, το γεγονός της δημιουργίας του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο ξεπουλά την περιουσία της Ρόδου μας, γεμίζοντας έτσι τα ταμεία των δανειστών. Μέχρι και πριν από μερικά χρόνια, οποιαδήποτε εκποίηση δημοσίων κτημάτων γίνονταν στη Ρόδο στα υπόλοιπα νησιά της Δωδεκανήσου, αυτομάτως το 65% των χρημάτων αυτών, έμπαινε στα ταμεία της τότε Νομαρχίας Δωδεκανήσου και ανάλογα αξιοποιούνταν.

Αντίθετα, μέρος των εσόδων αυτών (βλ. σπατόσημο) καλύπτει κάθε χρόνο ανά-γκες άλλων περιφερειακών αεροδρομίων (εκτός Δωδεκανήσου ή Κυκλάδων) επιβεβαιώνοντας με τον χειρότερο τρόπο όλο αυτό που εδώ και χρόνια ο μέσος Ροδίτης σκέφτεται κι αγανακτεί:
Ότι δηλαδή, κανείς δεν μπορεί να βάλει ένα «φρένο» στο μεγάλο πάρτι που γίνεται σε βάρος της Ρόδου και για το οποίο κάποιοι αξιώνουν να… τους λέμε κι από πάνω ευχαριστώ.

Τι δείχνουν τα επίσημα στοιχεία
Από την σχετική ερώτηση στη Βουλή, που κατέθεσε ο βουλευτής κ. Μάνος Κόνσολας, προκύπτει ότι οι εισπράξεις από τα εισιτήρια στους αρχαιολογικούς χώρους της Ρόδου ανέρχονται σε εκατομμύρια χωρίς να υπάρχει ούτε η ελάχιστη ανταποδοτικότητα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2009 οι εισπράξεις του αρχαιολογικού χώρου της Λίνδου ανήλθαν σε 2.413.950 ευρώ και από αυτά διατέθηκαν μόλις 37.500 ευρώ για την επισκευή των χώρων υγιεινής.

Τα προηγούμενα αλλά και τα επόμενα χρόνια δεν διατέθηκαν πόροι για έργα ανάδειξης και συντήρησης, παρά το γεγονός ότι οι εισπράξεις από τα εισιτήρια ήταν ιδιαίτερα υψηλές, ενώ το 2014, για τον αρχαιολογικό χώρο της Λίνδου, θα έχουμε εισπράξεις ρεκόρ αφού τους πρώτους 9 μήνες έχουν εισπραχθεί 2.711.121 ευρώ.

Ανάλογα στοιχεία προκύπτουν και για την Αρχαία Κάμειρο, όπου τα έσοδα το 2013 ήταν 581.270 ευρώ και το 2014 ξεπερνούν τα 600.000 ευρώ ενώ στον αρχαιολογικό χώρο της Ιαλυσού τα έσοδα θα αγγίξουν ή θα ξεπεράσουν τα 400.000 ευρώ.

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου χαρακτήρισε απαράδεκτο το δείκτη ανταποδοτικότητας αφού το Υπουργείο Πολιτισμού, μέσω του ΤΑΠΑ, εισπράττει εκατομμύρια από τους αρχαιολογικούς χώρους της Ρόδου, χωρίς να υπάρχει το αυτονόητο επίπεδο ανταποδοτικότητας.

Ο Δήμαρχος Ρόδου
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, έχει ξεκαθαρίσει προς κάθε κατεύθυνση ότι αποτελεί χρέος για τον ίδιο και το νέο δημοτικό συμβούλιο της Ρόδου, να διεκδικήσει η Ρόδος μας, ό,τι της αξίζει.

Σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου επίσης, είχε διαμηνύσει πρόσφατα ότι ήρθε η ώρα να τηρηθούν τα αυτονόητα, σε ό,τι έχει να κάνει με τη συνεισφορά της Ρόδου στον «κρατικό κορβανά» και την ανταποδοτικότητα την οποία αντιλαμβάνεται το αθηνοκεντρικό κράτος.

Διαβάστε ακόμη

19 εκατομμύρια ευρώ στους δήμους της Δωδεκανήσου

ΕΝΦΙΑ: 6 & 7 Απριλίου η ανάρτηση των εκκαθαριστικών

«Πρωταθλήτρια» στις απορροφήσεις του ΕΣΠΑ η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Κοινή επιστολή των νησιωτικών συλλόγων λογιστών για τους κατοίκους Εξωτερικού

Ε. Κρητικός: 1.200 πλειστηριασμοί και κατασχέσεις στα Δωδεκάνησα

Λογαριασμοί ρεύματος: Τα μέτρα στήριξης για τον Νοέμβριο

Νέα προγράμματα ΕΣΠΑ: Δίνουν έως 180.000€ σε νέες επιχειρήσεις

ΙΕΛΚΑ: Πώς η ακρίβεια άλλαξε τη διατροφή των Ελλήνων, ποια προϊόντα έχουν «κόψει» από το 2009