Περίπου σε 60.000 ανέρχονται τα αδέσποτα αιγοπρόβατα!

Περίπου σε 60.000 ανέρχονται  τα αδέσποτα αιγοπρόβατα!

Περίπου σε 60.000 ανέρχονται τα αδέσποτα αιγοπρόβατα!

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 732 ΦΟΡΕΣ

Με διακοπή επιδοτήσεων και αυστηρά πρόστιμα απειλεί ο δήμος

Με διακοπή των επιδοτήσεών τους αλλά και με επιβολή τσουχτερών προστίμων απειλούνται οι κτηνοτρόφοι που έχουν ανεπιτήρητα και αδέσποτα ζώα στο νησί της Ρόδου.

Όσοι δεν εφαρμόζουν στο εξής τους νόμους και αδιαφορούν για τις συστάσεις των αρχών και υπηρεσιών, θα μπουν στο στόχαστρό τους, για να σταματήσει η ασυδοσία από εκείνους που δημιουργούν προβλήματα.

Εκτιμάται ότι σήμερα στο νησί βρίσκονται ανεξέλεγκτα περίπου 60.000 αδέσποτα και ανεπιτήρητα ζώα, ενώ άλλα τόσα είναι τα νόμιμα.

Όπως δήλωσε χτες ο αρμόδιος αντιδήμαρχος ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα Γιώργος Πόκκιας, με αφορμή την επιβολή προστίμου σε κτηνοτρόφο που επρόκειτο να συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο χτες βράδυ, η δημοτική αρχή συνεχίζει και μάλιστα με πιο εντατικούς ρυθμούς την αποκατάσταση της τάξης.

Μάλιστα όπως τόνισε θα γίνει πιο αυστηρή η τήρηση των νόμων φέρνοντας ως παράδειγμα τη χορήγηση βεβαιώσεων για την οριοθέτηση των βοσκοτόπων, η οποία δεν θα χορηγείται σε όσους είναι παραβάτες.

Επίσης όπως είπε ο δήμος θα μπλοκάρει τις επιδοτήσεις των κτηνοτρόφων, με τον κ. Πόκκια να επισημαίνει ότι όσοι δεν είναι προσεκτικοί και υπεύθυνοι για τη φύλαξη των ζώων τους, θα πληρώνουν το τίμημα της στάσης τους.

Δεν επαρκούν τα βοσκοτόπια
Πάντως θα πρέπει να επισημανθεί ότι η κατάσταση αυτή φέρνει στην επιφάνεια και το μεγάλο πρόβλημα της δέσμευσης βοσκοτόπων, η οποία περιορίζει σημαντικά τη βόσκηση.

Οι κτηνοτρόφοι αδυνατούν να βρουν χώρους για να εξυπηρετηθούν με αποτέλεσμα πολλές εκατοντάδες ζώα να αναζητούν τροφή ακόμα και μέσα στην πόλη της Ρόδου.

«Η βοσκοϊκανότητα του νησιού είναι μικρή» είπε συγκεκριμένα και πρόσθεσε ότι αυτό δε σημαίνει πως θα διώξουμε τα ζώα αλλά ότι θα πρέπει να υπάρχει έλεγχος.




Απάντηση στο Ν. Μουστακέλλη
Χτες ο κ. Πόκκιας έστειλε στο μέλος του τοπικού συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας Μαλώνας Νεκτάριο Μουστακέλλη, απάντηση σε επιστολή του αναφορικά με το θέμα.

Στην επιστολή ο αντιδήμαρχος κάνει λόγο για κινήσεις εντυπωσιασμού και λαϊκισμό καθώς αναφέρει ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου, κάνουν σημαντικές προσπάθειες για να περιοριστεί το φαινόμενο των ανεπιτήρητων ζώων.

Αναλυτικά η επιστολή αναφέρει τα εξής:
«Αγαπητέ συνάδελφε,
Με έκπληξη διάβασα την επιστολή που μου απεύθυνες σχετικά με τα ανεπιτήρητα και αδέσποτα ζώα που υπάρχουν στο δημοτικό διαμέρισμα Μαλώνας. Η έκπληξη οφείλεται στο γεγονός ότι για πρώτη φορά, υπάρχει τέτοια κινητικότητα στο συγκεκριμένο τομέα, με αποτέλεσμα να έχει μαζευτεί σε σημαντικό βαθμό, το πράγματι, πολύ οξυμένο πρόβλημα της παρουσίας των ανεπιτήρητων ζώων σε κεντρικούς δρόμους, σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις, καθώς επίσης και μέσα στα χωριά.

Η προσπάθεια αυτή έχει αποφέρει τη σύλληψη αρκετών ανεπιτήρητων ζώων. Αυτή συνεχίζεται, θα συνεχιστεί και θα εντατικοποιηθεί. Άρα το θεωρώ άστοχο σε ένα τέτοιο ζήτημα που έχουμε δείξει τέτοια κινητικότητα, να ασκείται κοντόφθαλμη κριτική ή να υπάρχουν γκρίνιες και διαμαρτυρίες.

Στο νησί υπάρχουν 60.000 αιγοπρόβατα τα οποία είναι νόμιμα, όμως υπάρχει και ένας πολύ μεγάλος αριθμός ίσος περίπου με τα νόμιμα, τα οποία είναι παράνομα, αδέσποτα και ανεπιτήρητα. Η περισυλλογή όλων αυτών των ζωών είναι αδύνατον να γίνει άμεσα με την υποστελέχωση που έχει ο δήμος μας, με την έλλειψη μέσων, καθώς και με πάρα πολλά προβλήματα που υπάρχουν στο θεσμικό πλαίσιο για αυτές τις ενέργειες.

Ένα ζήτημα στο οποίο εμπλέκονται πάρα πολλοί φορείς η Αστυνομία, η Δικαιοσύνη, η Δασική Υπηρεσία, η Περιφέρεια και βεβαίως ο δήμος που έχει αρμοδιότητα για την περισυλλογή αυτών.

Όσον αφορά το Δημοτικό Διαμέρισμα Μαλώνας, είναι γεγονός ότι εμφανίζεται έντονα οξυμένο αυτό το ζήτημα. Από τις πρώτες ενέργειές μας, ήταν να στήσουμε παγίδες και να ακολουθήσουμε την προβλεπόμενη διαδικασία. Αυτές οι παγίδες που έχουν στηθεί, μπορεί να μην έχουν φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα, διότι είναι ιδιαίτερη περίοδος, η περίοδος της κυοφορίας των ζώων, όπου υπάρχει αντικειμενική αδυναμία να εντατικοποιηθεί τώρα η περισυλλογή,.

Επίσης το γεγονός ότι, έχει λήξει η προγραμματική σύμβαση με την ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ, δυσχεραίνει περαιτέρω την περισυλλογή. Όμως σε συνεργασία με το τοπικό συμβούλιο και με τις υπόλοιπες υπηρεσίες του δήμου θα συνεχιστεί η προσπάθεια και η οποία στο τέλος θα φέρει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

Όσον αφορά την κριτική που ασκείς, μέσω της επιστολής σου προς τον πρόεδρο του τοπικού διαμερίσματος, τον συνάδελφο κ. Α. Καραγιάννη, θεωρώ ότι και αυτή είναι άδικη, διότι επανειλημμένως και σε καθημερινή βάση ο πρόεδρος βρίσκεται σε επαφή μαζί μας, μας θέτει όλα τα ζητήματα και έχουμε πάρα πολλή καλή συνεργασία.

Συμβολικά σου αναφέρω ότι η πρώτη παρουσία μας σε δημοτικό διαμέρισμα ως αντιδημάρχου ήταν στο δημοτικό διαμέρισμα της Μαλώνας και θυμάσαι ότι θέσαμε όλα αυτά τα ζητήματα και συζητήσαμε τη λύση τους. Δεν πρέπει να ασκείται αλόγιστα κριτική ή να γίνεται αντιπολίτευση σε ένα δημοτικό διαμέρισμα με αρκετά προβλήματα και πρέπει να υπάρχει άριστη συνεργασία όλων για την επίλυσή τους.

Άρα είναι άστοχο να γίνονται κινήσεις εντυπωσιασμού με λαϊκιστικές κορώνες για τέτοια ζητήματα στα οποία αποδεδειγμένα υπάρχει ενδιαφέρον και προτεραιότητα και γίνονται σημαντικές προσπάθειες και αυτό να γίνεται μάλιστα με επιστολές οι οποίες δημοσιοποιούνται στα Μέσα Ενημέρωσης πριν κοινοποιηθούν σε αυτούς που πρέπει να τις λάβουν, μόνο και μόνο για να γίνεται θόρυβος.

Είμαι σίγουρος ότι η συνεργασία που έχουμε ξεκινήσει, θα συνεχιστεί και θα είναι αποδοτική και αποτελεσματική για το καλό όλου του χωριού».

Διαβάστε ακόμη

Ο πρώην βουλευτής των Σπαρτιατών, Φλώρος, γρονθοκόπησε στη Βουλή τον Γραμμένο της Ελληνικής Λύσης (φωτογραφίες)

Με προσωπική παρέμβαση του Δημάρχου Ρόδου κ. Κολιάδη, ανοίγεται επιτέλους ο δρόμος για την ευρωπαϊκή πορεία του Κολοσσού Η Ηotels Collection

Τα... μποφόρ φύσηξαν ταλαιπωρία και ακυρώσεις πτήσεων στα νησιά μας

Επιστολή του Αντιπροέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου Στράτου Καρίκη προς τον Πρόεδρο Κυριάκο Κασάπη

Ο Δήμος Ρόδου θα βραβεύσει σε ειδική εκδήλωση τον δημοσιογράφο Γιώργο Ζαχαριάδη

Εθελοντικός καθαρισμός βυθού και ακτής στη Λίνδο

Επανεξελέγη πρόεδρος στο Σωματείο Ξεναγών ο Δ. Σαλαχούρης

Τρία θέματα στο περιφερειακό από την παράταξη του Ν. Παπανικόλα