Βίντεο: Σημαντική η λειτουργία του Αιμοδυναμικού εργαστηρίου

Βίντεο: Σημαντική η λειτουργία του Αιμοδυναμικού εργαστηρίου

Ελευθερία Πελλού

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1988 ΦΟΡΕΣ

Σε ελάχιστους μήνες έχει αντιμετωπίσει εκατοντάδες περιστατικά τονίζει ο Νικήτας Μόσχος

Μεγάλα νοσοκομεία της πρωτεύουσας ανταγωνίζεται στον τομέα του το Αιμοδυναμικό εργαστήριο του νοσοκομείου της Ρόδου, το οποίο στους ελάχιστους μήνες λειτουργίας του έχει αντιμετωπίσει περισσότερα από εκατοντάδες περιστατικά σώζοντας ζωές!

Το αιμοδυναμικό εργαστήριο εγκαινιάστηκε τον Μάρτιο του 2014, όμως επί της ουσίας λειτουργεί πλήρως περί τους έξι μήνες.

Όπως δήλωσε μιλώντας στην «Ροδιακή» ο διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του νοσοκομείου της Ρόδου και επικεφαλής ειδικευμένος γιατρός του εργαστηρίου κ. Νικήτας Μόσχος καθώς και ο επεμβατικός καρδιολόγος κ. Αντώνης Δημόπουλος, μέχρι τώρα έχουν γίνει περισσότερα από 200 περιστατικά χωρίς επιπλοκές και το πολύ σημαντικό και στην παρακολούθηση που γίνεται στους ασθενείς είναι ότι δεν παρουσιάζονται επιπλοκές, κάτι που σημαίνει ότι όλες οι επεμβάσεις γίνονται με τον σωστό τρόπο.

«Έχουμε οργανώσει ένα τμήμα όπως πρέπει να είναι και ευελπιστούμε να συνεχιστεί η ομαλή του λειτουργία γιατί είναι πολύ σημαντικό για τον τόπο διότι η επεμβατική καρδιολογία κυρίως στο τομέα των οξέων συμπτωμάτων όχι απλώς ουσιώδης αλλά κάτι περισσότερο.

VIDEO: Σημαντική η λειτουργία του  Αιμοδυναμικού εργαστηρίου

Σκεφτείτε ένα έμφραγμα που θα πρέπει να περιμένει να διακομισθεί σε νοσοκομείο των Αθηνών, που στις ώρες αυτές που θα περιμένει, ουσιαστικά στο τέλος, η καρδιά του θα έχει καταλήξει σε καρδιακή ανεπάρκεια. Οπότε είναι ένα advance τμήμα και όχι απλά χρήσιμο αλλά έχει να κάνει με τις ζωές των ανθρώπων είναι ζωτικής σημασίας» είπαν οι δύο γιατροί.

Δίδοντας αναλυτικότερα στοιχεία ο κ. Μόσχος τόνισε ότι μέχρι σήμερα έχουν γίνει στο αιμοδυναμικό εργαστήριο περί τις 80 αγγειοπλαστικές και 221 στεφανιογραφίες οι δέκα από τις οποίες ήταν επείγουσες, έπρεπε δηλαδή να γίνουν άμεσα, εκείνη τη στιγμή, διαφορετικά ο ασθενής θα κατέληγε.

Ερωτηθείς για το ποια περιστατικά είναι δύσκολα και αν τέτοια έχουν γίνει στο νοσοκομείο της Ρόδου ο κ. Νικήτας Μόσχος είπε χαρακτηριστικά πως όλα τα περιστατικά είναι εξ ορισμού δύσκολα από την άποψη ότι ο θάνατος που οφείλεται στα καρδιαγγειακά νοσήματα κυμαίνεται ανάλογα με την χώρα από 45 έως και 60% και το υπόλοιπο ποσοστό είναι ο καρκίνος, τα τροχαία και όλες οι άλλες παθήσεις

«Αν λοιπόν υπολογίσει κάποιος ότι οι μισοί θάνατοι προέρχονται από καρδιαγγειακά νοσήματα αντιλαμβάνεται ότι η ύπαρξη ενός τμήματος αιμοδυναμικής όπως χαρακτηρίζεται είναι ζωτικής σημασίας και ύψιστης ασφάλειας για τους συμπολίτες μας» είπε ο διευθυντής της Καρδιολογικής.

Επιπρόσθετα ο επεμβατικός καρδιολόγος κ. Δημόπουλος τόνισε πως «έχουμε κάνει μέχρι τώρα τουλάχιστον 30 περιστατικά όπως λέμε εμείς, πρωτογενής αγγειοπλαστικής, όπου εκεί παίζει κανείς με τη ζωή και το θάνατο από τη στιγμή που είναι πάνω στην οξεία φάση του εμφράγματος οπότε είναι εξ ορισμού δύσκολα περιστατικά.

Έχουμε κάνει δύο ολικές αποφράξεις, που και αυτά είναι δύσκολα περιστατικά, τα οποία ουσιαστικά αν και σταθερά μεν, το αγγείο είναι χρονίως κλειστό οπότε το να αποφραχτεί δίνει ένα κομμάτι ζωής στον άνθρωπο και είναι και αυτό πολύ σημαντικό και βέβαια και αρκετά διαγνωστικά».

Πολλά τα περιστατικά σε σχέση με τον πληθυσμό
Αναλύοντας τα παραπάνω στοιχεία διαπιστώνει εύκολα κάποιος ότι είναι μεγάλος ο αριθμός των περιστατικών που έχουν αντιμετωπιστεί στους ελάχιστους μήνες λειτουργίας του αιμοδυναμικού εργαστηρίου στο νησί μας, κάτι που επιβεβαιώνει και ο επικεφαλής του κ. Μόσχος λέγοντας χαρακτηριστικά πως «το πρώτο νοσοκομείο στην Αθήνα σε αγγειοπλαστικές κάνει 300 το χρόνο και εμείς μιλάμε ότι ο ρυθμός μας είναι 180-200 το χρόνο δηλαδή η κίνηση μας είναι κίνηση ενός μεγάλου νοσοκομείου των Αθηνών».

Σε ερώτηση αν θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι μεγάλος ο αριθμός των περιστατικών σε σχέση με τον πληθυσμό της περιοχής μας, ο υποδιευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής κ. Μιχάλης Παπαοικονόμου επιβεβαίωσε ότι «έχουμε υψηλό ποσοστό ασθενών που πάσχουν από στεφανιαίο νόσο σε σχέση με τον πληθυσμό της περιοχής μας».

Άλλωστε το θέμα αυτό αποτέλεσε και εργασία του κ. Νικήτα Μόσχου η οποία δημοσιεύθηκε σε γνωστό ιατρικό περιοδικό και αφορούσε τα εμφράγματα του μυοκαρδίου τα οποία συνήθως είναι ιδιαίτερα σε συχνότητα αυξημένα τους χειμερινούς μήνες και τους καλοκαιρινούς μήνες είναι πάντα λιγότερα σε αριθμό.

Όμως σε εμάς στη Ρόδο, η οποία εξυπηρετεί και τις διακομιδές των επισκεπτών από τα άλλα νησιά της Δωδεκανήσου, των τουριστών που επισκέπτονται την περιοχή μας, η κατάσταση είναι διαφορετική. Έχουμε δηλαδή περισσότερα περιστατικά το καλοκαίρι τα οποία και αντιμετωπίζονται με τις σύγχρονες μεθόδους της καρδιολογίας ανάλογα με την περίπτωση, και αν πρόκειται για οξύ στεφανιαίο επεισόδιο τότε αντιμετωπίζεται είτε χειρουργικά είτε με αγγειοπλαστική.

Το εργαστήριο και τα οφέλη των πολιτών
Το αιμοδυναμικό εργαστήριο αποτελείται από δύο εκπαιδευμένους γιατρούς τους κ.κ. Νικήτα Μόσχο και Αντώνη Δημόπουλο, δύο γιατρούς βοηθούς οι οποίοι βρίσκονται υπό εκπαίδευση, δύο νοσηλεύτριες τις κ.κ. Βάσω και Μαρία οι οποίες παρακολούθησαν στην Αθήνα ειδικό πρόγραμμα εκπαίδευσης προκειμένου να συμμετάσχουν στο εργαστήριο και τον τεχνολόγο κ. Δημοσθένη Σταυριανάκη ο οποίος επίσης έχει αποκτήσει ειδικές γνώσεις στο αντικείμενο λειτουργίας του εργαστηρίου.

Ερωτηθείς για το ποια είναι τα οφέλη για τον απλό πολίτη από τη λειτουργία του αιμοδυναμικού ο διευθυντής της Καρδιολογικής κλινικής Νικήτας Μόσχος επεσήμανε πως «καταρχήν είναι ζωτικής σημασίας διότι δεν είναι μόνο αυτοί που έκαναν αγγειοπλαστική και γλίτωσαν μία ανεπάρκεια καρδιακή ή έναν αιφνίδιο θάνατο που μπορούσε να τους συμβεί από ένα έμφραγμα.

Είναι και αυτοί, οι οποίοι διαγνώστηκαν έγκαιρα και γρήγορα ότι πάσχουν από πολυαγγειακή νόσο και πρέπει να υποβληθούν σε χειρουργείο. Και αυτό ήταν ένα μεγάλο ποσοστό δηλαδή στους 100 οι 20 μετέβησαν για επείγουσα χειρουργική επέμβαση. Αν δεν υπήρχε το αιμοδυναμικό η διάγνωση θα καθυστερούσε τουλάχιστον 15 ημέρες»!

Και βέβαια δεν θα πρέπει να παραλείψουμε το γεγονός πως με τη λειτουργία του αιμοδυναμικού δεν χρειάζεται πλέον ο ασθενής να υποβάλλεται στην διαδικασία της μετακίνησης σε Κρήτη ή σε Αθήνα προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημά του. Στη Ρόδο το ποσοστό θνησιμότητας από ασθένειες της καρδιάς δεν είναι πολύ μεγάλο διότι υπάρχει εύκολη μετακίνηση προς άλλα νοσοκομεία, ωστόσο η λειτουργία του αιμοδυναμικού στο νοσοκομείο της Ρόδου είναι μέγιστης ζωτικής σημασίας για τους κατοίκους των υπολοίπων νησιών της περιοχής μας.

«Δεν μπορώ να πω ακριβές νούμερο, σε κάθε περίπτωση όμως έχουμε αντιμετωπίσει περισσότερα από 20 περιστατικά από Κω, Κάλυμνο και Λέρο από τα συνολικά 80 περιστατικά αγγειοπλαστικής που έχουμε κάνει μέχρι σήμερα» είπε ο κ. Μόσχος.

Διαβάστε ακόμη

Κυριάκος Κασάπης προς Αντώνη Καμπουράκη: Σταματήστε να εκτίθεστε

Στο δημοτικό συμβούλιο η διαχείριση του κυνοκομείου

Αυξημένη ανάγκη για αιμοδότες με ομάδα αίματος -0 στο Νοσοκομείο της Ρόδου

Νέο Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτών Οδηγών και Κυκλοφοριακής Αγωγής - Πρόεδρος ο Στέφανος Πορτσέλλη

Ακυρώθηκε η προγραμματισμένη επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανου Κασσελάκη στη Ρόδο

Γουρούνα "μπήκε" μέσα σε κατάστημα - Σοβαρά τραυματισμένος ο οδηγός

Επιστολή Αντώνη Β. Καμπουράκη προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου Κυριάκο Κασάπη

Ε.Κ.Ρ.: Οι ασφαλισμένοι να μη δέχονται να πληρώνουν συμμετοχή μεγαλύτερη από την αναγραφόμενη στο παραπεμπτικό για εξετάσεις