«Πυροβολούμε την ανταγωνιστικότητα»

«Πυροβολούμε την ανταγωνιστικότητα»

«Πυροβολούμε την ανταγωνιστικότητα»

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 848 ΦΟΡΕΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ Α. ΡΕΤΣΟΣ-ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ

Με τη φράση, «σαν να πυροβολούμε οι ίδιοι την ανταγωνιστικότητά» σχολιάζει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, την επαπειλούμενη εφαρμογή του μέτρου αύξησης του συντελεστή ΦΠΑ στις υπηρεσίες διαμονής. Μιλώντας στο Tourism.gr o κ. Γιάννης Ρέτσος, κάνει λόγο για καίριο πλήγμα με σημαντικές απώλειες τόσο στον εισερχόμενο όσο και στον εσωτερικό τουρισμό, κάνοντας λόγο ακόμη και για απώλεια 2,6 εκατ. αφίξεων! Παράλληλα, θα μειωθεί το ΑΕΠ κατά 2 μονάδες ενώ τα άμεσα έσοδα θα μειωθούν κατά 2,6 εκατ. ευρώ με την ταυτόχρονη απώλεια 60.000 θέσεων εργασίας σε σύγκριση με το 2014.

Tourism.gr: Πως εκτιμάτε ότι θα επηρεαστεί η ξενοδοχειακή αγορά από τη διαφαινόμενη αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στις υπηρεσίες διαμονής;
Γιάννης Α. Ρέτσος:
Η επαπειλούμενη εφαρμογή αυτού του μέτρου θα επιβάλει μία αύξηση της τάξης του 5%, μεσοσταθμικά, στο τουριστικό πακέτο διαμονής για την Ελλάδα, την περίοδο ακριβώς που αρχίζουν να κλιμακώνονται οι κρατήσεις του 2015 για τη χώρα μας. Επειδή τα συμβόλαια με τους tour operators έχουν υπογραφεί από το καλοκαίρι και έχουν ήδη κυκλοφορήσει οι μπροσούρες των προγραμμάτων τους, είναι ευνόητο ότι την πρόσθετη και αιφνίδια αυτή επιβάρυνση θα πρέπει είτε να την επωμιστούν τα ίδια τα ξενοδοχεία, είτε να την μετακυλίσουν στον πελάτη.

Tourism.gr: Ποιες θα είναι οι συνέπειες;
Γιάννης Α. Ρέτσος:
Στην πρώτη περίπτωση το κόστος για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, η πλειονότητα των οποίων εξακολουθεί να βρίσκεται σε δυσχερή οικονομική θέση, είναι δυσβάστακτο. Στη δεύτερη, είναι σαν να πυροβολούμε οι ίδιοι την ανταγωνιστικότητά μας. Αν ο ΦΠΑ στη διαμονή αυξηθεί στο 13%, τότε για πρώτη φορά ύστερα από τρία χρόνια, η Ελλάδα θα βρεθεί, πάλι, με συντελεστή σημαντικά υψηλότερο των ανταγωνιστών μας.

Tourism.gr: Τι θα γίνει με τις ειδικές προσφορές;
Γιάννης Α. Ρέτσος:
Oυσιαστικά ακυρώνεται και το πλεονέκτημα των ειδικών προσφορών που συνήθως γίνονται αυτήν την περίοδο για τις προκρατήσεις. Δεν είναι μόνον ο εισερχόμενος τουρισμός, όμως. Το μέτρο θα πλήξει καίρια και τον εσωτερικό τουρισμό, σε μία φάση που είχε αρχίσει να ανακάμπτει. Είναι ξεκάθαρο ότι αύξηση του συντελεστή, θα οδηγήσει σε μεγάλες περιπέτειες και σημαντικές απώλειες τον ξενοδοχειακό κλάδο και κατά προέκταση το σύνολο της τουριστικής και της εθνικής οικονομίας.

Tourism.gr: Σε σχετική ανακοίνωσή σας, αναφέρεται ότι η κίνηση αυτή αναμένεται να επηρεάσει μεσομακροπρόθεσμα αρνητικά την οικονομία της χώρας. Ποιες είναι οι εκτιμήσεις;
Γιάννης Α. Ρέτσος:
Οι εκτιμήσεις είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές: Η εφαρμογή του μέτρου στοχεύει στην είσπραξη 300 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, το 2015, θα προκαλέσει απώλεια 2 μονάδων στο ΑΕΠ, με απώλειες 2,6 εκατ. αφίξεων και 1,6 δισ. Ευρώ άμεσων εσόδων καθώς και τουλάχιστον 60.000 θέσεων εργασίας σε σύγκριση με τη φετινή χρονιά. Το 2016, που το πρόσθετο κόστος θα έχει ενσωματωθεί στις τιμές των πακέτων, οι απώλειες θα είναι μεγαλύτερες. Μιλάμε δηλαδή, για πολλαπλές και αλυσιδωτές απώλειες σε έσοδα, στο ΑΕΠ, σε θέσεις εργασίας, σε κατανάλωση, σε όλους τους άλλους κλάδους και επαγγέλματα που επηρεάζονται από τον τουρισμό.

Tourism.gr: Τι αποτυπώνει το χάσμα μεταξύ του προσδοκώμενου στόχου και των εκτιμώμενων επιπτώσεων;
Γιάννης Α. Ρέτσος:
Το χάσμα μεταξύ του προσδοκώμενου στόχου του μέτρου και των εκτιμώμενων επιπτώσεων στην αγορά και στην οικονομία, μας δείχνει ότι η απόφαση για την πρότασή του, ελήφθη βάσει μίας κοντόφθαλμης και εσφαλμένης λογικής.

Διαβάστε ακόμη

Αφρικανική σκόνη: Πόσο μπορεί να επιδεινώσει χρόνια προβλήματα υγείας - Συστάσεις από πνευμονολόγους

Στέφανος Κασσελάκης: Ξέμεινε από τη φουρτούνα στην Αστυπάλαια και του τραγούδησαν το «Bella Ciao» σε ταβέρνα

Λίνα Μενδώνη: Στη δικαιοσύνη για δημοσίευμα εφημερίδας

«Καλάθι του νονού»: Σε ισχύ από σήμερα – Ποια προϊόντα περιλαμβάνει

Π. Μαρινάκης: Πήχης τα... προβλήματα των πολιτών στις Eυρωεκλογές

Μητσοτάκης από Μυτιλήνη: Η προσέγγιση Ελλάδας και Τουρκίας έχει απτά αποτελέσματα

Ενδοοικογενειακή βία: 831 συλλήψεις σε 1.496 περιστατικά το πρώτο 15νθήμερο του Απριλίου

Γ. Νικητιάδης: Στις ευρωεκλογές ο λαός θα απαντήσει για το «καλάθι του νονού» κ. Σκρέκα