Ρόδος, Δεκέμβρης 1522. Το τέλος

Ρόδος, Δεκέμβρης 1522. Το τέλος

Ρόδος, Δεκέμβρης 1522. Το τέλος

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 782 ΦΟΡΕΣ

Οι όροι της συνθήκης παράδοσης της Ρόδου δεν τηρήθηκαν για πολύ. Ο τούρκικος στρατός που σύμφωνα μ’ αυτήν είχε τραβηχτεί σε κάποια απόσταση άρχισε σιγά σιγά να ξαναπλησιάζει και την παραμονή των Χριστουγέννων εισέβαλε στην πόλη, ενώ ο λαός ήταν στις εκκλησίες. Η πόλη παραδόθηκε στην βία και το πλιάτσικο, χωρίς όμως να γίνουν σφαγές. Οι Τούρκοι θα ξαναεισβάλουν στην πόλη τρείς μέρες αργότερα, στις 28 του Δεκέμβρη.

Θύμωσε ο Σουλεϊμαν μα φαίνεται πως και ο ίδιος δεν αντέχει πια στον πειρασμό και θέλει να επισκεφτεί το νέο του απόχτημα -αυτό που τόσο αίμα κόστισε στον λαό του. Χωρίς φανφάρες, θα κατέβει απο το στρατηγείο του εκεί ψηλά στους Άγιους Ανάργυρους και θα περάσει στην πόλη απο την Πύλη του Αγίου Αθανασίου και αμέσως θα διατάξει το χτίσιμό της. Κανείς πια δεν θα πατούσε στα βήματα του καταχτητή.

Μετά δίνει οδηγίες για την επισκευή των τειχών και, σαν αφεντικό στο καινούριο του σπίτι, επισκέπτεται το Καστέλλο. Μιλώντας άπταιστα Ελληνικά συστήνει υπομονή στον Μέγα Μάγιστρο και τον ρωτά αν χρειάζεται παράταση της εκεχειρίας.

Φεύγοντας απο το Καστέλλο κάνει την πιο συμβολική ίσως πράξη: επισκέπτεται τον καθεδρικό του Αγιου Ιωάννη και προσεύχεται γονατιστός στον Αλλάχ και τον Προφήτη του. Η εκκλησία είναι τώρα τζαμί, σημάδι της νέας τάξης πραγμάτων. Την ίδια κιόλας μέρα όλες οι εκκλησίες της πόλης θα ακολουθήσουν την μοίρα του Άγιου Ιωάννη.

Ήταν 29 Δεκέμβρη 1522, τέτοιες μέρες πριν 492 χρόνια.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ. Η Πύλη του Αγίου Αθανασίου, κλειστή και με την γέφυρα γκρεμισμένη απο την ημέρα που την πέρασε ο Σουλεϊμάν, άνοιξε και πάλι τον Δεκέμβρη 1922, ύστερα απο 400 ακριβώς χρόνια.


Πηγή: pavlidiscartoons.com

Διαβάστε ακόμη

Η Παλιά και η Νέα Αγορά της Ρόδου (Γ' Μέρος)

Η Παλιά και η Νέα Αγορά της Ρόδου (β' μέρος)

Η Παλιά και η Νέα Αγορά της Ρόδου

Η Ρόδος, ο Γρίβας και ο απελευθερωτικός αγώνας της Κύπρου

Δωδεκάνησα: Η Ενσωμάτωση, η ημερομηνία που δεν άλλαξε και μια προσωπική μαρτυρία

Η ιστορία της Αρχαγγελίτισσας Παρασκευής Γιακουμάκη: Στη Στράτα του Προφήτη Ηλία

Σελίδες Ιστορίας: Ο δρόμος των Παθών με τα γλυπτά, ο Σταυρός του Φιλερήμου και η κατάληψη της Μονής στις 20 Σεπτεμβρίου 1947

Τήλος: Οι πρώτοι γάμοι ομοφύλων το 2008, όπως τους έζησαν 3 από τους πρωταγωνιστές τους