ΗΠΑ: Οι Έλληνες ομογενείς γιόρτασαν τα Θεοφάνεια

ΗΠΑ: Οι Έλληνες ομογενείς γιόρτασαν τα Θεοφάνεια

ΗΠΑ: Οι Έλληνες ομογενείς γιόρτασαν τα Θεοφάνεια

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 513 ΦΟΡΕΣ

Τα αγόρια στα σπίτια των ελληνικών οικογενειών στο Τάρπον Σπρινγκς, στη Φλόριντα των ΗΠΑ, μεγαλώνοντας ακούνε πολύ συχνά ιστορίες γι' αυτούς που κατάφεραν να πιάσουν το Σταυρό κατά τη διάρκεια της τελετής αγιασμού των υδάτων.

Όπως γράφει στην ιστοσελίδα της, η εφημερίδα Greek News, στη χθεσινή τελετή, 50 νεαροί βούτηξαν για τον πολυπόθητο άσπρο ξύλινο Σταυρό, τον οποίο έριξε στα νερά ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, νικητής, όμως, αναδείχθηκε ο 18χρονος Κώστας Σεφτελής, από το Τάρπον Σπρινγκς.

Αυτή η φορά ήταν η τρίτη και τυχερή, για τον 18χρονο πρωτοετή φοιτητή του Κολεγίου του St Petersburg, μια και μόνο έφηβοι ηλικίας 16 έως 18 ετών έχουν το δικαίωμα να βουτήξουν για το Σταυρό.

"Τον είδα να επιπλέει και απλώς τον άρπαξα", τόνισε ο Κώστας Σεφτελής και πρόσθεσε ότι η ανάσυρση του Σταυρού ήταν ξεχωριστή στιγμή γιατί - όπως είπε - όταν ζεις σε αυτή την κοινότητα μόνο αυτό σκέφτεσαι."Βουτάς μαζί με τα αδέλφια σου. Τα αγαπώ όλα αυτά τα παιδιά. Είναι όλοι σαν οικογένεια", τόνισε.

Ο εορτασμός των Θεοφανείων στο Τάρπον Σπρινγκς, συχνά αποκαλείται ο μεγαλύτερος στο Δυτικό Ημισφαίριο και προσελκύει ακόμα και 20.000 Χριστιανούς Ορθοδόξους από την περιοχή και απ' όλο τον κόσμο.

Η θεία λειτουργία τελέστηκε στον ορθόδοξο καθεδρικό ναό του Αγίου Νικολάου. Η εκκλησία παρέδωσε στο αστυνομικό τμήμα του Τάρπον Σπρινγκς πλακέτα στη μνήμη του αστυνομικού Τσαρλς Κόντεκ ο οποίος έχασε τη ζωή του κατά την εκτέλεση του καθήκοντος. Τη Δευτέρα ιερείς ευλόγησαν τους σφουγγαράδες, τις βάρκες τους και τα νερά από τα οποία αλιεύουν.

Στο ηλιόλουστο Μόναχο, στα νερά του ποταμού Ιζάρ, που κατεβαίνει από τις χιονισμένες Άλπεις, πραγματοποιήθηκε η τελετή της κατάδυσης. Για πρώτη φορά, κολυμβητές τόλμησαν να βουτήξουν στα παγωμένα νερά του Ιζάρ. Πρόκειται για δύο αδέλφια, τον Αλέξανδρο και τον Γιώργο Μαντζαρίδη, 14 και 16 ετών, που ανέσυραν μαζί το Σταυρό.

Το παρών έδωσαν περίπου 1.500 Έλληνες, Βαυαροί και πιστοί άλλων ορθοδόξων ενοριών, ενώ της ακολουθίας προέστη ο επίσκοπος Αρίστης Βασίλειος, συνεπικουρούμενος, μεταξύ άλλων, από τον αρχιερατικό επίτροπο Βαυαρίας, πρωτοπρεσβύτερο, Απόστολο Μαλαμούση.

Yπό αντίξοες καιρικές συνθήκες έγινε ο αγιασμός των υδάτων από τον πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο, στον Ελληνικό Ναυτικό Όμιλο Αλεξάνδρειας.

Παρ΄ όλα αυτά, μαθητές των ελληνικών εκπαιδευτηρίων βούτηξαν στα παγωμένα νερά του ανατολικού λιμένα της Αλεξάνδρειας για να ανασύρουν το Σταυρό, και ο πατριάρχης τους προσέφερε την ευλογία του, αλλά και πολύτιμα αναμνηστικά δώρα.

Παρευρέθηκαν εκπρόσωποι των ελληνικών προξενικών αρχών και Αιγύπτιοι αξιωματούχοι.

Νωρίτερα, ο πατριάρχης Θεόδωρος προεξήρχε της θείας λειτουργίας, στην οποία παρέστησαν ο πρέσβης της Ελλάδας στην Αίγυπτο Χριστόδουλος Χάλαρης, ο πρέσβης της ΕΕ στην Αίγυπτο, Τζέιμς Μόραν και ο Έλληνας πρόξενος στην Αλεξάνδρεια, Χρήστος Καποδίστριας.

Κατόπιν, υποδέχθηκε επίσημα στην Αίθουσα του Θρόνου του πατριαρχικού μεγάρου τον κυβερνήτη Αλεξανδρείας, στρατηγό, Ταρέκ ελ Μαχντί και άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους, οι οποίοι του ευχήθηκαν για το νέο έτος.

Διαβάστε ακόμη

Πέθανε ο Πήτερ Άγγελος, ο Καρπάθιος δικηγόρος που έφτιαξε αυτοκρατορία στις ΗΠΑ

Η 77η Χοροεσπερίδα της κοινότητας Λέρου στην Αμερική

Εορτάστηκε στη Βαλτιμόρη η 76η επέτειος της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου

Την 76η επέτειο της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου γιόρτασαν οι Δωδεκανήσιοι στην Αμερική

«Την ουσία να είσαι Έλληνας» γιόρτασαν οι Δωδεκανήσιοι της Μελβούρνης

Εκδήλωση στην Αυστραλία για την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου

Εκδηλώσεις στο Κονέκτικατ για την επέτειο της Ενσωματώσεως της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα

Η κοπή πίτας του Παρροδιακού Συλλόγου στη Νέα Υόρκη