Πολυετείς ποινές κάθειρξης

Πολυετείς ποινές κάθειρξης

Πολυετείς ποινές κάθειρξης

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 459 ΦΟΡΕΣ

Πολυετείς ποινές κάθειρξης αλλά και φυλάκισης επιβλήθηκαν από το Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου σε βάρος εννέα αλλοδαπών που κατηγορούνται για μεταφορά παράνομων μεταναστών από τα τουρκικά παράλια στα νησιά μας.

Ειδικότερα, το δικαστήριο επέβαλε ποινή κάθειρξης 80 ετών (θα εκτίσουν τα 25 έτη βάση της ισχύουσας νομοθεσίας) και χρηματικό πρόστιμο 160.000 ευρώ σε δύο 44χρονους Ουκρανούς και έναν 60χρονο Ρώσο οι οποίοι στα μέσα Σεπτεμβρίου 2014 είχαν μεταφέρει από τα τουρκικά παράλια με ιστιοφόρο σκάφος και είχαν αποβιβάσει στην παραλία του «Τραουνού» στη Ρόδο, 14 παράνομους μετανάστες.

Το δικαστήριο αποφάσισε η έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη, ενώ συνήγοροι υπεράσπισης παραστάθηκαν οι κ.κ. Μαριέττα Ξενάκη και Βίκτωρ Μας.

Το ίδιο δικαστήριο έκρινε ένοχους δύο Τούρκους ηλικίας 48 και 40 ετών αντίστοιχα οι οποίοι καταδικάστηκαν σε ποινή κάθειρξης 52 ετών και χρηματικό πρόστιμο 52.000 ευρώ ο καθένας με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Οι δύο Τούρκοι κατηγορούνται για την μεταφορά τον Αύγουστο του 2014 στη Ρόδο 48 παράνομων μεταναστών.

Ο εντοπισμός των παράνομων μεταναστών είχε γίνει το πρωί της 21ης Αυγούστου 2014 στο Πλημμύρι της Ρόδου και από αυτούς οι 31 ήταν άνδρες, 9 γυναίκες και 8 βρέφη.

Τους αλλοδαπούς παρέλαβαν οι αστυνομικοί, ενώ προσωπικό του Λιμενικού διενήργησε έρευνα στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή όπου εντόπισε ιστιοφόρο με δύο επιβαίνοντες να επιχειρεί να επιστρέψει στα τουρκικά παράλια. Οι λιμενικοί ακινητοποίησαν και κατάσχεσαν το σκάφος, ενώ οι δύο Τούρκοι ηλικίας 48 και 40 ετών αντίστοιχα συνελήφθησαν καθώς αναγνωρίστηκαν από μας Σύριους ως τα άτομα που μας μετέφεραν από μας απέναντι ακτές στο νησί μας.

Επίσης το Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου επέβαλλε ποινή κάθειρξης 26 ετών και φυλάκιση ενός μηνός καθώς και χρηματικό πρόστιμο 26.000 ευρώ με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη σε 34χρονο Ιρανό ο οποίος στις 23 Αυγούστου 2014 με ταχύπλοο πολυεστερικό σκάφος μετέφερε στην περιοχή «Ψαλίδι» της Κω 22 παράνομους μετανάστες Συριακής καταγωγής.

Σε κάθειρξη 17 ετών και χρηματικό πρόστιμο 8.000 ευρώ χωρίς η έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη, καταδικάστηκε από το ίδιο δικαστήριο και 24χρονος από την Γεωργία.

Ο καταδικασθείς στις 11.30 το βράδυ της 25ης Αυγούστου 2014 ξεκίνησε με φουσκωτό ταχύπλοο σκάφος από τις τουρκικές ακτές μεταφέροντας τέσσερις παράνομους μετανάστες. Περίπου στις 2.30 τα ξημερώματα της επόμενης μέρας, και ενώ προσέγγιζαν την Ρόδο σημειώθηκε κακοκαιρία που προκάλεσε υψηλό κυματισμό στον οποίο το σκάφος δεν μπορούσε να ανταποκριθεί. Τότε ο Ιρανός έριξε στην θάλασσα εξάρτημα το οποίο ήταν απαραίτητο για να καταπλεύσει το σκάφος στην ακτή, και ο ίδιος το εγκατέλειψε πέφτοντας στην θάλασσα.

Σε ότι αφορά τους παράνομους μετανάστες έπεσαν και αυτοί στην θάλασσα και οι δύο διεσώθησαν από το πλήρωμα ιστιοφόρου καθώς δεν ήξεραν κολύμπι και οι υπόλοιποι δύο βγήκαν στην ακτή κολυμπώντας.

Τέλος σε φυλάκιση 22 μηνών (από αυτά θα εκτίσει τα 10 έτη) μετατρεπόμενη προς 5 ευρώ την ημέρα και χρηματικό πρόστιμο 19.000 ευρώ χωρίς η έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη, επιβλήθηκε από το Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου σε δύο Τούρκους ηλικίας 44 και 47 ετών αντίστοιχα.

Οι δύο άνδρες είχαν συλληφθεί λίγο πριν της 8 το πρωί της 27ης Αυγούστου 2014 να μεταφέρουν στο Φαρμακονήσι 18 αλλοδαπούς από την Συρία εκ των οποίων 16 άνδρες, μία γυναίκα και ένα παιδί ηλικίας 15 ετών.

Διαβάστε ακόμη

Δικαιώθηκαν εργαζόμενοι του δήμου Ρόδου

Ελεύθεροι χωρίς όρους αφέθηκαν η μητέρα και οι δύο εκπαιδευτικοί

Νίσυρος: Νέες αποκαλύψεις για τον αρχαιοφύλακα - «Βροχή» οι καταγγελίες – τέθηκε σε αναστολή των καθηκόντων του

Σε βαθμό κακουργήματος οι διώξεις που ασκήθηκαν κατά δύο εκπαιδευτικών

Απεγκλωβισμός 25 ατόμων από βραχώδη περιοχή της Τήλου

Κοινωνικές δράσεις των Υπηρεσιών της Αστυνομίας στο νησί της Ρόδου

Δέκα χρόνια κάθειρξη σε Σκοπιανό που συνελήφθη με 1.273 γραμμάρια χασίς

Συνελήφθη 36χρονος για διακίνηση ναρκωτικών και οπλοκατοχή στη Ρόδο